Робоче місце адвоката у суді: чи реально забезпечити нормальні умови? | НААУ

Робоче місце адвоката у суді: чи реально забезпечити нормальні умови?

Гарантії діяльності
17:11 Сб 12.08.23 2868 Переглядів
Версія для друку

Не секрет, що в українських судах є чимало залів засідань, які не відповідають базовим потребам для роботи учасників. Але адвокати, які вимушені працювати «на колінках», вже звикли до подібних принижень, з якими стикаються чи не щодня.

Цю проблему було порушено Радою адвокатів України (засідання проходить сьогодні, 12 серпня, в Ужгороді) у зв’язку із розглядом звернення адвоката про порушення його професійних прав.

Адвокат прибув на засідання до суду, де вирішувалося питання обрання клієнту запобіжного заходу. Але у залі вже не було місця де б він міг сісти за стіл і розкласти свої робочі матеріали у кримінальній справі. Звернення до головуючого щодо зміни зали не знайшло підтримки суду. Тож, на думку адвоката, відсутність належних умов праці стало перешкодою для ефективного захисту клієнта.

«Коли у судах не забезпечуються умови для того, щоб адвокати мали змогу сісти за столом, розкласти свої матеріали, аби надавати професійну допомогу, ми можемо говорити про ознаки перешкоджання здійсненню адвокатської діяльності та порушення її гарантій, - зауважив доповідач з цього питання секретар РАУ Ігор Колесников. – І судова система має сприяти вирішенню цієї проблеми, адже наші гарантії закріплені законом».

Учасники засідання поділилися власним досвідом і підтвердили, що нормальною ситуацію можна вважати хіба що в Києві, де суди більш-менш забезпечені необхідним. Але в районах стан із робочим місцем адвоката є набагато гіршим. Разом із тим, обираючи зал для засідання, суд знає скільки обвинувачених, скільки захисників буде у процесі. Тож вони повинні правильно підбирати зал, зокрема з урахуванням потреби забезпечити робоче місце для всіх адвокатів.

«Забезпечення і облаштування місця адвоката в залі судового засідання, хоча і є суто технічним питанням, воно безпосередньо впливає на якість реалізації права кожного на професійну правничу допомогу, гарантоване Конституцією України», - акцентувала увагу голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова. «Адвокат, складаючи присягу, обіцяє чесно і сумлінно забезпечувати право на захист та надавати правничу допомогу відповідно до Конституції і законів України, з високою відповідальністю виконувати покладені обов’язки. Але він  не може здійснювати ефективний захист свого клієнта. Також, у зв’язку із цим, не здійснюється взагалі або здійснюється не якісно технічний запис заявлених ним скарг та клопотань, що є порушенням норм процесуального кодексу. Тобто, питання є достатньо важливим для нас», - додала голова НААУ, РАУ.

Член РАУ від Чернігівської області Людмила Гринь додала, що відсутність робочого місця є ще і приниженням та проявом неповаги до адвоката. «Якщо у прокурора належне робоче місце, а у адвоката ні, то тут порушено принцип змагальності. Адже не можна змагатися в нерівних умовах», - додала вона.

«У нас збільшується толерантність до порушення прав, - вважає член РАУ від Хмельницької області Оксана Каденко. - Ми вже сприймаємо як норму, коли в судах обвинуваченому не дозволяють сидіти разом з адвокатом, тільки з прокурором». На її погляд необхідно сформувати позицію стосовно забезпечення адвокатів необхідними умовами роботи на рівні з іншими учасниками (користування технікою, документами), а також забезпечити доступ до конфіденційного спілкування з клієнтом безпосередньо на такому робочому місці.

За підсумками обговорення члени РАУ вирішили звернутися до адвокатів, аби згодом узагальнити подібні випадки. За наслідками опрацювання проблеми планується підготувати звернення до Державної судової адміністрації та Вищої ради правосуддя для організації комплексного вирішення проблеми робочих місць адвокатів у судах України.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1753

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3036

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4445

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4703

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6151

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13689

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11033

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11073

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл