Коли адвокат може не зберігати адвокатську таємницю | НААУ

Коли адвокат може не зберігати адвокатську таємницю

Гарантії діяльності
12:25 Пн 24.07.23 3489 Переглядів
Версія для друку

За загальним правилом, дотримання принципу конфіденційності є умовою довірчих відносин між адвокатом і клієнтом, без яких неможливе надання правової допомоги. Тому адвокату прямо заборонено розголошувати адвокатську таємницю. Але існують деякі винятки.

21 липня слідчі Нацполіції проводили обшуки у помешканні та транспортному засобі адвоката. Участь у слідчих діях брали представники Комітету НААУ з питань захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Олександр Протас, Дмитро Сорокін та Олександр Левадний.

Вони зокрема відзначили, що правоохоронці вирішили вилучили мобільний телефон адвоката. Останній, аби не конфліктувати, добровільно віддав свій гаджет. Як до цього ставитися?

Нагадаємо, Законом про адвокатуру та адвокатську діяльність прямо забороняється вимагати від адвоката надання відомостей, що є адвокатською таємницею. Також забороняється огляд, розголошення, витребування чи вилучення документів, пов’язаних із здійсненням адвокатської діяльності.

«Частина 3 ст. 10 Правил адвокатської етики досить широко визначає зміст  адвокатської таємниці. Нею вважається не лише зміст будь-якого спілкування, листування та інших комунікацій, але навіть сам факт звернення особи за правовою допомогою, – зауважив О. Протас. – Тож інформація, яку містить смартфон адвоката, що практикує, напевно містить адвокатську таємницю. І вилучення такого смартфону є порушенням законодавства України».

Д. Сорокін зазначив, що існує два основні правила, коли адвокат вправі не зберігати адвокатську таємницю: «По-перше, це наявність дозволу клієнта. У такому випадку він може (але не зобов’язаний) надати доступ до інформації стороннім особам, в тому числі, правоохоронним органам. По-друге, коли клієнт пред’являє якісь вимоги до адвоката, наприклад подає скаргу до КДКА чи позов до суду. Тоді адвокат звільняється від обов'язку збереження адвокатської таємниці. Але лише в межах, необхідних для захисту його прав та інтересів», – пояснив представник НААУ.

Популярні новини

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 610

Гарантії діяльності

Адвокатам дадуть поради, як реагувати на протиправні дії ТЦК

У Національній асоціації адвокатів України підготують методичні рекомендації щодо алгоритму дій адвокатів у разі посягання на їхні професійні права з боку представників державних органів, зокрема ТЦК, під час надання правничої допомоги клієнтам. До роботи долучать ради адвокатів регіонів.

14:12 Чт 09.05.24 4110

Законодавство

Відповідальність за перешкоджання праву особи на захист слід…

Останнім часом в Україні почастішали випадки перешкоджання громадянам в реалізації їх конституційного права на захист. Такі протиправні діяння вчиняються службовими особами, зокрема військовослужбовцями ТЦК та СП. Їхня суспільна небезпечність істотно підвищується в умовах воєнного або надзвичайного стану, під час якого право людини на захист не може бути обмежено.

13:03 Чт 09.05.24 2158

Гарантії діяльності

Тиск на адвокатів – показник порушення прав людини в Україні, - НААУ

Зростання тиску на адвокатуру загрожує погіршенням стану дотримання прав людини в Україні. Статистика порушень гарантій адвокатської діяльності свідчить про загрозливу ситуацію для ефективної і безпечної професійної діяльності захисників.

11:18 Чт 09.05.24 3774

Гарантії діяльності

Як діяти, коли суд намагається усунути незручного адвоката?

Одним із найчастіших порушень, яких під час кримінального провадження зазнають учасники, є посягання на вільний вибір захисника. Так, суд може усунути обраного адвоката і залучити більш «зручного». Якось вплинути на це обвинувачений не може.

14:26 Ср 08.05.24 3444

Дискусія

Як знизити корупційні ризики в аграрній сфері? Вчені та практики…

Неоднозначне тлумачення та застосування норм земельного законодавства робить правонаступників колишніх колективних сільськогосподарських підприємств об’єктами переслідування з боку правоохоронних органів.

13:37 Ср 08.05.24 3396

Гарантії діяльності

Правнича допомога – це не заробіток на горі, а гарантія реалізації…

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернулася до міністра оборони України Рустема Умєрова у зв’язку із публікацією «Заробіток на горі родин загиблих героїв», що була розміщена на офіційних ресурсах Закарпатського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

20:00 Вт 07.05.24 6763

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 7805

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл