З Перехідних положень КПК приберуть спрощений доступ до персональних даних | НААУ

З Перехідних положень КПК приберуть спрощений доступ до персональних даних

Законодавство
13:00 Вт 11.07.23 3035 Переглядів
Версія для друку

Скасування перехідних положень КПК щодо надання під час надзвичайного або воєнного стану тимчасового доступу до окремих речей і документів на підставі постанови прокурора повністю відповідатиме принципам кримінального судочинства.

У Національній асоціації адвокатів України підтримали пропозиції, викладені у проекті Закону № 9396 від 16.06.2023, про внесення відповідних змін до Кримінального процесуального кодексу України.

Нагадаємо, Законом від 15 березня 2022 року №2137-IX Перехідні положення КПК були доповнені пунктом 20-7, який передбачає, що під час дії надзвичайного або воєнного стану на території України тимчасовий доступ до деяких речей і документів здійснюється на підставі постанови прокурора, погодженої з керівником прокуратури.

Йшлося про спрощений (без ухвали слідчого судді) порядок доступу до:

- відомостей, які можуть становити лікарську таємницю;

- відомостей, які можуть становити банківську таємницю;

- інформації, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв’язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо;

- персональних даних особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Автор законодавчої інціативи звертає увагу на те, що питанням особливого режиму досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану присвячено окремий розділ IX-1 КПК. При цьому до відповідної статті 615 цього розділу вносились зміни на підставі законодавчих актів, прийнятий пізніше, ніж Закон N 2137-IX. Тож очевидно, що до відповідних правовідносин мають застосовуватись норми саме статті 615.  Адже вони носять постійний, а не тимчасовий перехідний характер.

Тож для уникнення неоднозначного тлумачення та неоднозначного застосування норм КПК, недопущення існування колізій проектом пропонується виключити із розділу «Перехідні положення» КПК пункт 20-7.

У Комітеті НААУ з питань кримінального права та процесу дійшли висновку, що проект № 9396 повністю відповідає принципам, закріпленим кримінальним процесуальним законодавством, і не матиме наслідком порушення фундаментальних конвенційних гарантій прав і свобод людини. Ухвалення Закону у запропонованій редакції його проекту такоже не призведе до порушення принципу правової визначеності. Про таку позицію НААУ поінформувала Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

Популярні новини

Cудова практика

Спадкування пенсій військовослужбовців: як гарантувати право на…

Конституційний Суд перевіряє конституційність припису Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» про спадкування сум пенсій, що підлягали виплаті пенсіонерові.

17:56 Вт 25.06.24 832

Регіони

У Києві відкрили музей адвокатів-економістів

На факультеті міжнародної торгівлі і права Державного торговельно-економічного університету з’явився Кабінет-музей адвокатів-економістів.

17:12 Вт 25.06.24 836

Законодавство

Отримати компенсацію за нерухомість на ТОТ стане простіше

У Верховній Раді схвалили ідею компенсації за знищене або пошкоджене майно на територіях ведення активних бойових дій або тимчасово окупованих РФ в обмін на відмову від права власності. Втім, пропонована процедура не позбавлена недоліків.

16:21 Вт 25.06.24 943

Дискусія

Як збирати докази з використанням ШІ дослідили адвокати

У процесі використання інструментів штучного інтелекту для збору доказів адвокат повинен розуміти, що ціною надмірної довіри до ШІ та нехтування перевіркою інформації можуть бути порушення прав і інтересів клієнта або й його свобода.

15:41 Вт 25.06.24 1052

Законодавство

Перегляд ставок акцизу на тютюнові вироби передчасний - комітет…

Адаптація Податкового кодексу до законодавства ЄС в частині підвищення ставок акцизу на тютюнові вироби може бути невчасною. Першочерговими завданнями для країни, яка перебуває у стані війни, має бути економічна стабільність і підтримка бізнесу.

17:14 Пн 24.06.24 2387

Cудова практика

Як підтверджуються повноваження адвоката з БПД, пояснив ВС

З 03.08.2023 доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, є документом, що підтверджує повноваження адвоката та додаткового підтвердження не потребує.

15:28 Пн 24.06.24 2533

Дискусія

Нові правила мобілізації та особливості представництва клієнтів у…

Після змін до Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», що набрали чинності 18 травня, більше ніж удвічі зросла кількість запитів про надання правничої допомоги з питань мобілізації та відстрочки.

14:52 Пн 24.06.24 4051

Законодавство

Заборона демонтажу електрокомунікацій: про що забули нардепи

В умовах війни, коли від швидкості отримання інформації часто залежить життя громадян, особливого значення набуває функціонування електронних комунікаційних мереж. Тому випадки їх свавільного демонтажу мають бути усунуті. Але крім законодавчої заборони, також повинна бути і відповідальність.

17:36 Чт 20.06.24 7642

Вестник:№ 5 травень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл