З Перехідних положень КПК приберуть спрощений доступ до персональних даних | НААУ

З Перехідних положень КПК приберуть спрощений доступ до персональних даних

Законодавство
13:00 Вт 11.07.23 2991 Переглядів
Версія для друку

Скасування перехідних положень КПК щодо надання під час надзвичайного або воєнного стану тимчасового доступу до окремих речей і документів на підставі постанови прокурора повністю відповідатиме принципам кримінального судочинства.

У Національній асоціації адвокатів України підтримали пропозиції, викладені у проекті Закону № 9396 від 16.06.2023, про внесення відповідних змін до Кримінального процесуального кодексу України.

Нагадаємо, Законом від 15 березня 2022 року №2137-IX Перехідні положення КПК були доповнені пунктом 20-7, який передбачає, що під час дії надзвичайного або воєнного стану на території України тимчасовий доступ до деяких речей і документів здійснюється на підставі постанови прокурора, погодженої з керівником прокуратури.

Йшлося про спрощений (без ухвали слідчого судді) порядок доступу до:

- відомостей, які можуть становити лікарську таємницю;

- відомостей, які можуть становити банківську таємницю;

- інформації, яка знаходиться в операторів та провайдерів телекомунікацій, про зв’язок, абонента, надання телекомунікаційних послуг, у тому числі отримання послуг, їх тривалості, змісту, маршрутів передавання тощо;

- персональних даних особи, що знаходяться у її особистому володінні або в базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Автор законодавчої інціативи звертає увагу на те, що питанням особливого режиму досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану присвячено окремий розділ IX-1 КПК. При цьому до відповідної статті 615 цього розділу вносились зміни на підставі законодавчих актів, прийнятий пізніше, ніж Закон N 2137-IX. Тож очевидно, що до відповідних правовідносин мають застосовуватись норми саме статті 615.  Адже вони носять постійний, а не тимчасовий перехідний характер.

Тож для уникнення неоднозначного тлумачення та неоднозначного застосування норм КПК, недопущення існування колізій проектом пропонується виключити із розділу «Перехідні положення» КПК пункт 20-7.

У Комітеті НААУ з питань кримінального права та процесу дійшли висновку, що проект № 9396 повністю відповідає принципам, закріпленим кримінальним процесуальним законодавством, і не матиме наслідком порушення фундаментальних конвенційних гарантій прав і свобод людини. Ухвалення Закону у запропонованій редакції його проекту такоже не призведе до порушення принципу правової визначеності. Про таку позицію НААУ поінформувала Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

Популярні новини

Доступ до професії

Нюанси відповідальності за несвоєчасне підвищення кваліфікації…

Невиконання адвокатом вимог з підвищення кваліфікації є триваючим дисциплінарним проступком. Він припиняється або отриманням відповідного електронного сертифікату (що підтверджує виконання вимог), або притягненням особи, винної у невиконанні професійного обов’язку, до дисциплінарної відповідальності.

17:36 Пт 14.06.24 3534

Дискусія

Як захистити права добросовісних набувачів у спорах про повернення…

Осіб, які придбали майно у власників, що не мали права на відчуження цього майна, називають «добросовісними набувачами». Як захистити їхні права у категорії спорів про повернення цього майна у державну власність?

11:58 Чт 13.06.24 5552

Дискусія

Нормотворчі ініціативи щодо політичних партій дослідили на…

Інститут політичних партій у демократичному суспільстві є колективним інструментом вираження політичної волі. І партії повинні мати можливість повною мірою реалізовувати право на свободу об’єднань і вільне висловлювання думок.

15:43 Ср 12.06.24 6461

Навчання

Сімейні спори заради відстрочки від мобілізації суперечать…

Виклики воєнного стану безпосередньо впливають на суспільні відносини та формування судової практики, в тому числі, і в сімейних спорах. Але найкращі інтереси дитини залишаються головним критерієм при ухваленні судами рішень.

12:41 Ср 12.06.24 7192

Cудова практика

Суд спростував тезу про дискримінаційний характер підвищення…

Адвокат, виконуючи протягом року обов’язок з підвищення свого професійного рівня, має можливість самостійно, без обмежень, на власний розсуд обрати той чи інший спосіб (усього їх чотирнадцять) підвищення кваліфікації.

11:52 Ср 12.06.24 6959

Гарантії діяльності

Щодо тиску НАЗК на суддів КС: заява Ради адвокатів України

11 червня Національне агентство з питань запобігання корупції поширило на своєму сайті новину під заголовком «Чи мають декларуватися члени кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури: на чий бік стане КСУ?», у якій закликало громадськість, журналістів та міжнародних партнерів уважно стежити за розглядом у Конституційному Суді України скарги члена Дисциплінарної палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Закарпатської області Оксани Бухтоярової щодо конституційності деяких положень Закону України «Про запобігання корупції». Засідання КСУ за цією справою має відбутися о 10 годині 12 червня 2024 року.

8:48 Ср 12.06.24 7320

Законодавство

Локалізація публічних закупівель: чи працює закон (результати…

Вдосконалення механізму ведення реєстру виробників товарів з локалізацією не тільки зменшить рівень шахрайських схем у реєстрі, але й підвищить зацікавлення інвесторів до розвитку українського бізнесу.

12:21 Вт 11.06.24 5031

Дискусія

Як захистити права дитини, коли батьки нею маніпулюють?

Поки батьки вирішують особисті спори, права дитини порушуються і вона стає механізмом для вирішення конфліктів між дорослими. Як наслідок – дитина потерпає від психологічного і фізичного насилля. Як захистити права дитини, коли законні представники не діють в її інтересах?

11:39 Вт 11.06.24 5246

Вестник:№ 5 травень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл