Які витрати на правничу допомогу не відшкодують (позиція ВС) | НААУ

Які витрати на правничу допомогу не відшкодують (позиція ВС)

Cудова практика
16:37 Пн 12.06.23 8381 Переглядів
Версія для друку

Витрати на юридичні послуги, надані іншою, ніж адвокат, особою, не належать до витрат на професійну правничу допомогу та не можуть бути відшкодовані у порядку ч.4 ст.137, ч.7 ст.139 та ч.3 ст.141 ЦПК.

Про таку правову позицію Великої палати ВС нагадав Касаційний цивільний суд, погодившись з висновком апеляційної інстанції у справі № 757/13974/21-ц,

У цій справі районний суд частково задовольнив позов особи до банку. Додатковим рішенням стягнено із банку на користь особи витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 10,1 тис. грн. Воно мотивоване тим, що всі дії, вчинені ТОВ у межах розгляду цієї цивільної справи, є правничою допомогою в розумінні вимог закону.

Апеляційний суд додаткове рішення скасував, погодившись із доводами банку в частині неналежності доказів здійснення витрат: долучені меморіальні ордери не містять посилань на платника або ж жодних посилань на відношення до витрат, здійснених на оплату зобов’язань особи за договором. Крім того, меморіальні ордери містять посилання в призначенні платежу на прізвище осіб, які не є учасниками справи або ж представниками позивача.

КЦС погодився з цим, зауваживши, що до судових витрат на професійну правничу допомогу віднесено витрати на правничу допомогу адвоката, і така допомога має надаватися саме тим адвокатом (адвокатами), з яким укладено договір про надання правової допомоги або з відповідним адвокатським бюро чи об’єднанням.

Натомість, у справі, що переглядається, представництво інтересів особи в судах першої та апеляційної інстанцій здійснювали адвокати на підставі ордерів, у яких вказано про надання правової допомоги на підставі договору та які видані адвокатами, що здійснюють адвокатську діяльність індивідуально.

У заяві про ухвалення додаткового рішення особа просила про компенсацію здійснених витрат та посилалась на документи на підтвердження витрат на юридичні послуги товариства (угода про надання юридичних послуг, додаток до угоди, рахунки, меморіальні ордери, розрахунок витрат).

Однак, матеріали справи не містять належних доказів понесених особою витрат на професійну правничу допомогу, яка надавалась їй у справі адвокатами, що згідно з наданими до справи ордерів здійснюють адвокатську діяльність індивідуально, а також відповідних договорів про надання правової допомоги з цими адвокатами.

Тож КЦС констатував, що суд апеляційної інстанції зробив обґрунтований висновок про відсутність підстав для компенсації особі витрат на юридичні послуги ТОВ, проте помилково послався на інші мотиви.

Джерело: «Закон і Бізнес»

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1775

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3058

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4469

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4726

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6174

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13689

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11033

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11073

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл