Відбулось перше засідання робочої групи НААУ щодо правового регулювання АІ | НААУ

Відбулось перше засідання робочої групи НААУ щодо правового регулювання АІ

Самоврядування
11:33 Пт 21.04.23 2258 Переглядів
Версія для друку

20 квітня 2023 року в офісі НААУ відбулось перше засідання робочої групи НААУ з питань правового регулювання АІ та напрацювання рекомендацій до національного законодавства у цій сфері.

Учасники робочої групи підкреслили необхідність створення надійної нормативно-правової бази для регулювання розробки та впровадження штучного інтелекту (АІ) з дотриманням прав людини, демократії та верховенства права.

Заступник Голови НААУ Валентин Гвоздій зауважив, що неправомірне використання алгоритмів АІ створює багато проблем, зокрема порушення прав людини. Він наголосив на важливості вивчення досвіду інших країн, таких як Канада, Сінгапур, Естонія, США, що вже мають стратегії, директиви та хартії для правового та етичного регулювання використання АІ технологій.

Український законодавець ще не ухвалив комплексне законодавство, спеціально спрямоване на регулювання АІ технологій. Однак, уже було зроблено певні кроки і ведуться дискусії щодо цього питання.

Робоча група НААУ планує розробити рекомендації щодо використання АІ адвокатами відповідно до чинного законодавства України, забезпечуючи захист прав і свобод громадян. З метою імплементації норм ЄС щодо АІ в українське законодавство, група здійснить аналіз цих норм.

Важливою є співпраця з цього питання з Верховною Радою, Комітетом зі штучного інтелекту при Раді Європи (CAI), Міністерством цифрової трансформації України, міжнародними юридичними організаціяями та асоціаціями адвокатів, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та іншими суб'єктами.

Створення базового законодавства у сфері АІ допоможе забезпечити прозорість, належне правове регулювання, захист від можливих кібератак та інших загроз, а також запобігти недоречному використанню штучного інтелекту.

Робоча група НААУ покладе всі зусилля для розробки якісних рекомендацій та активно співпрацюватиме з усіма зацікавленими сторонами з метою створення ефективної та справедливої нормативно-правової бази, що сприятиме розвитку та впровадженню технологій штучного інтелекту в Україні.

Склад робочої групи залишається відкритим для долучення нових учасників. Особи, які мають відповідний досвід та компетенції, можуть надіслати свої резюме та мотиваційні листи на електронну адресу: info@unba.org.ua.

Текст і фото підготовлені командою Координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 695

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1847

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 2126

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3241

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3109

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2151

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3148

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3478

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл