У НААУ проаналізували судову практику у трудових спорах за період воєнного стану | НААУ

У НААУ проаналізували судову практику у трудових спорах за період воєнного стану

Cудова практика
14:25 Чт 30.03.23 2059 Переглядів
Версія для друку

28 березня у НААУ за ініціативи Комітету з трудового права відбувся круглий стіл на тему «Судова практика воєнного стану у трудових спорах».

Захід відкрила модератор, Голова Комітету з трудового права НААУ Вікторія Поліщук, звернувши увагу колег на проблеми єдності судової практики у сфері застосування норм трудового законодавства серед судів першої та апеляційної інстанцій.

Під час свого виступу Вікторія Поліщук розповіла про судову практику щодо питання звільнення працівників за прогул. Так, адвокатка зазначила, що на сьогодні учасники трудових відносин мають низку викликів щодо того, що можна вважати поважною причиною для відсутності на роботі. Навівши судову практику щодо підстав звільнення працівників за прогул, спікерка надала відповідь на найпоширеніші питання робітників і роботодавців:

  •   чи можна вважати воєнний стан, бойові дії, а також потенційну чи ймовірну загрозу для життя і здоров’я працівників як поважну причину для відсутності на роботу;
  •   що робити, якщо працівники не ведуть належної комунікації і чи можна звільнити за це, як за прогул;
  •   чи можна звільняти працівників за прогули, якщо вони перебувають за межами України, але можуть виконувати роботу дистанційно;
  •   як загалом вести комунікацію з працівниками, щоби встановити їх місце перебування.

Адвокат, членкиня Комітету Алла Андрушко розповіла про особливості звільнення працівників під час воєнного стану за порушення трудових обов'язків відповідно до п. 3 ст. 40, п. 1 ст. 41 КЗпП України. Звернула увагу на зміст понять «систематичність» та «одноразове грубе порушення», підстави визнання наказів про притягнення до дисциплінарної відповідальності та про звільнення незаконними та їх скасування. Охарактеризувала порядок стягнення середнього заробітку за час затримання розрахунку при звільненні, за час вимушеного прогулу та у разі затримання виконання рішення органу, який розглядав трудовий спір про поновлення на роботі. Також розкрила порядок виконання рішення суду про поновлення на посаді.

Адвокат, членкиня Комітету Наталія Кайда розповіла про правову основу введення обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина в умовах воєнного стану. Зокрема, було розкрито поняття та порядок призупинення дії трудового договору, які закріплені у ст. 13 Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” (у редакції Закону № 2352-ІХ від 01.07.2022). Розглянула призупинення дії трудового договору з державним службовцем, із заступником директора, з керівним складом підприємства та призупинення дії як приховане покарання на прикладі рішення Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області від 17.08.2022 у справі № 149/1089/22 провадження № 2/149/368/22. Адвокатка зауважила, що головною метою призупинення трудового договору з працівником є абсолютна неможливість роботодавця надати роботу, а працівника - виконувати її.

Адвокат, членкиня Комітету Ганна Лисенко продовжила тему призупинення дії трудового договору та зазначила, що здебільшого суди скасовують такі накази, оскільки роботодавці не дотримуються основної умови для призупинення дії трудового договору: одночасна абсолютна неможливість надання роботи та абсолютна неможливість виконання роботи у зв’язку з військовою агресією проти України.

Під абсолютною неможливістю надання роботодавцем і виконання працівником роботи слід розуміти:

  • знищення виробничої, організаційної, технічної можливості, засобів виробництва або майна роботодавця в результаті бойових дій;
  • їх функціонування є неможливим;
  • переведення працівника на іншу роботу або залучення його до роботи за дистанційною формою організації праці неможливе.

Адвокат, член Комітету Дмитро Навроцький розповів про останню судову практику, яка формується щодо звільнення директора за власним бажанням. У своєму виступі адвокат зазначив про підстави звільнення директора без згоди засновників, надав алгоритм дій для правильного звільнення, розказав про документи, які складаються під час такого звільнення, та обґрунтував юрисдикційне питання.

За результатами обговорення його учасники дійшли висновку, що висвітлення та узагальнення судової практики, яка формується за час воєнного стану, є необхідним кроком на шляху належного захисту адвокатами прав та інтересів робітників і роботодавців.

Текст і фото підготовлені командою Координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1243

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2535

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 3950

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4205

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5649

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13659

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11025

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл