Держава має посилити законодавство у процесі захисту прав дітей у воєнний час – Катерина Рашевська | НААУ

Держава має посилити законодавство у процесі захисту прав дітей у воєнний час – Катерина Рашевська

Законодавство
11:00 Вт 21.03.23 1377 Переглядів
Версія для друку

На сьогодні не існує єдиного юридичного або політичного механізму повернення депортованих та примусово переміщених в рф українських дітей. Натомість, за підтримки громадянського суспільства, функціонує кілька ad hoc схем, спрямованих на вирішення конкретних проблем, пов’язаних з репатріацією дітей.

На цьому наголосила юрист Регіонального центру прав людини (RCHR), член Квебекської спільноти міжнародного права, Міжвідомчої комісії з питань застосування та реалізації норм міжнародного гуманітарного права в Україні та Експертної ради при Представництві Президента України в Автономній Республіці Крим Катерина Рашевська під час круглого столу «Захист прав дітей у воєнний час: сучасні виклики, загрози та шляхи їх подолання», організований Юридичним центром Вищої школи адвокатури НААУ – «Адвокат дитини» 20 березня 2023 року.

Вона зазначила, що такими ad hoc схемами є: ідентифікація місця перебування неповнолітнього; встановлення контакту з адміністрацією закладу утримання неповнолітнього; організація та фінансування подорожі до закладу утримання; правова та психологічна допомога; виготовлення документів, необхідних для повернення дитини.

Реалізація ad hoc схем можлива, переважно, у випадку, коли неповнолітнього розшукує один або обидва з батьків, які готові їхати забирати дитину на територію, підконтрольну рф. Крім того, суттєвим недоліком таких схем є їхній спорадичний характер. У процесі повернення російськими агентами навмисно створюються перешкоди у формі додаткових перевірок на кордоні, «профілактичних бесід» з представниками силових структур, відмови передавати дитину законному представнику з посиланням на збройний конфлікт або «недоліки» в документах, залякування притягненням до кримінальної відповідальності з боку України за колабораціонізм тощо. Весь тягар щодо організації та фінансування повернення лягає на батьків та неурядові ініціативи.

«Описаний комплекс проблем, пов’язаних з функціонуванням ad hoc схем, актуалізує посилення ролі України в процесі повернення неповнолітніх згідно з її міжнародними зобов’язаннями, слідуючи існуючим стандартам на універсальному рівні», - підсумувала Катерина Рашевська.

У заході взяла участь делегація Національної ради адвокатів Франції, яка на запрошення Національної асоціації адвокатів України з робочим візитом перебуває в Україні з моніторинговою місією стану захисту прав дітей з фокусом у воєнному часі.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1505

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2796

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4212

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4466

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5910

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13681

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11028

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл