НААУ вийшла з Меморандуму про співпрацю з Координаційним центром з надання правової допомоги | НААУ

НААУ вийшла з Меморандуму про співпрацю з Координаційним центром з надання правової допомоги

Різне
13:54 Вт 27.12.22 4223 Переглядів
Версія для друку

Таке рішення на позачерговому засідання 27 грудня 2022 року прийняла Рада адвокатів України.

Нагадаємо, що 07 березня 2019 року між Національною асоціацією адвокатів України та Координаційним центром з надання правової допомоги було укладено Меморандум про співпрацю.

Вказаний Меморандум було укладено з метою налагодження взаємодії між НААУ і КЦ з питань досягнення високого рівня якості правової допомоги, яка надається адвокатами.

Така взаємодія мала відбуватись за двома основними напрямами: інформаційної взаємодії та підвищення кваліфікації адвокатів.

НААУ протягом всього часу дії Меморандуму виконувала взяті на себе зобов’язання: Координаційний центр з надання правової допомоги, регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги були наділені статусом оператора з підвищення кваліфікації адвокатів; для них створено ексклюзивні сприятливі умови для здійснення цієї діяльності.

На противагу, Координаційний центр з надання правової допомоги у питаннях інформаційної взаємодії та підвищення кваліфікації погодженої Меморандумом позиції не зайняв: ні інформаційної, ні іншої співпраці наразі немає. НААУ фактично відсторонена від усіх процесів, що пов’язані із забезпеченням якості безоплатної вторинної правової допомоги і забезпечуються КЦ: починаючи від проведення конкурсів з відбору адвокатів, закінчуючи розробкою стандартів надання ними безоплатної правової допомоги.

Аналогічна ситуація і з навчанням адвокатів.

«Координаційній центр не просто не бачить НААУ партнером у питаннях навчання адвокатів, як це передбачено Меморандумом та випливає із зобов’язань держави. Адвокатуру системно усувають від цього процесу в системі БПД, натомість залучають замість НААУ державні органи. Наприклад, в межах Меморандуму між КЦ і департаментом Міністерства оборони України, навчальні програми та навіть алгоритми захисту для адвокатів будуть розробляти ці два державні суб’єкти», - зазначила на засіданні РАУ Голова Комітету з питань БПД, що діє в складі НААУ Оксана Каденко.

Член Ради адвокатів України від Донецької області Сергій Осика зауважив, що оскільки Координаційний центр з надання правової допомоги не виконує домовленості, а лише використовує укладений Меморандум для підтримки фікції про нормальну взаємодію з НААУ, а також через відверто ворожу позицію посадових осіб системи БПД до адвокатури, то у РАУ немає іншого варіанту, ніж вийти з Меморандуму.

Рішення про вихід з Меморандуму про співпрацю з Координаційним центром з надання правової допомоги прийнято членами Ради адвокатів України одноголосно.

Популярні новини

Гарантії діяльності

На Одещині адвоката з обшуку забрали до ТЦК

Адвоката, який виконував свої обов’язки під час надання безоплатної правничої допомоги в рамках кримінального провадження затримали та силоміць доправили до територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

13:52 Пн 06.05.24 3461

Навчання

Успіх у бізнесі: 5 порад молодим юристам дав Валентин Гвоздій

Успіх юридичного бізнесу, як і будь-якого іншого, вимірюється фінансовими показниками. Але багато хто, особливо на початку карʼєри, відчуває труднощі, які зумовлені практичними аспектами організації роботи: управлінням відносинами з клієнтами, розумінням судових процедур або навичками складання юридичних документів. Як їх долати?

15:51 Пт 03.05.24 6528

Дискусія

Як приватизація впливає на сферу конкуренції - думка експерта

Вдосконаливши законодавство про захист економічної конкуренції та діяльність Антимонопольного комітету України, влада фактично розпочала новий етап реформи конкурентного середовища в Україні.

12:23 Пт 03.05.24 6111

БПД

Методику обрахунку епізодів при оплаті послуг адвоката БПД слід…

Рада адвокатів України ініціює зміни до постанови Кабінету Міністрів про оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають безоплатну вторинну правничу допомогу.

10:42 Пт 03.05.24 6604

Навчання

Судові виклики та повідомлення: про що має знати адвокат?

З моменту внесення змін до процесуального законодавства в частині обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів у Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі (ЄСІТС) або її окремих підсистемах (модулях), що забезпечують обмін документами, змінилися підходи щодо визначення перебігу строків при отриманні процесуальних документів від суду.

17:08 Чт 02.05.24 8135

Дискусія

Як заявити відвід, щоб його не відхилили, розбиралися адвокати

Сутність відводу полягає в можливості усунення окремих учасників від участі у кримінальному провадженні за наявності обґрунтованих сумнівів в їх неупередженості. Проте практика застосування відводів у кримінальному процесі свідчать про недотримання послідовності, вичерпності та однозначності тлумачення відповідних норм КПК.

16:12 Чт 02.05.24 6805

Анонс

Адвокатів закликають долучитися до допомоги українським біженцям

Адвокати, які відчувають соціальну відповідальність і мають бажання та змогу надавати правничу допомогу українським біженцям, можуть долучитися до реалізації спільної ініціативи Данської ради з питань біженців та НААУ на цифровій платформі PravoVsim.

14:18 Чт 02.05.24 6484

Дискусія

Релокований бізнес: з якими проблемами стикаються підприємства?

В Україні від початку повномасштабного російського вторгнення релокувалися майже 19 тис. підприємств. Найпопулярнішими напрямками, куди рухається бізнес, виявилися Київська та Закарпатська області. Серед усіх компаній найчастіше релокуються оптові компанії.

13:26 Чт 02.05.24 6109

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл