«Київська адвокатура на зламі епох: витоки, долі, репресії». Презентовано нову монографію НААУ | НААУ

«Київська адвокатура на зламі епох: витоки, долі, репресії». Презентовано нову монографію НААУ

Різне
9:00 Вт 22.11.22 1206 Переглядів
Версія для друку

17 листопада 2022 року на засіданні Ради адвокатів України, до 10-річчя НААУ, відбулась презентація нового видання Центру досліджень адвокатури і права НААУ «Київська адвокатура на зламі епох: витоки, долі, репресії». Книгу представив заступник Голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентин Гвоздій.

Автором монографії, що увійшла до серії «Регіональна історія адвокатури» є  Валерій Філімоніхін – правник, учасник Всеукраїнського Проекту "Історія адвокатури України" Центру досліджень адвокатури і права НААУ,  вчений секретар Національного історико-меморіального заповідника "Биківнянські могили".

Монографія присвячена процесу розвитку адвокатури Києва та Київщини з другої половини ХІХ століття і до Другої світової війни, тобто - від початку свого законодавчого оформлення згідно Судової реформи 1864 року і до фізичного знищення адвокатури у період Великого терору 1937-1938 років.

 Книга складається з п’яти розділів, з яких перші два присвячені історії інституційного розвитку адвокатури столиці, формуванню її органів самоврядування та процесу реорганізації згідно радянського законодавства після приходу до влади більшовиків.

У березні 1916 року уперше в історії адвокатури Києва було обрано Раду присяжних повірених – демократичний орган адвокатського самоврядування. На той час у Києві працювало 755 адвокатів і їх помічників. У книзі вперше зібрано їх імена та адреси місць праці, що є надзвичайно важливим для нас. - зазначив Валентин Гвоздій.

Спеціальну увагу у книзі приділено Київській школі права. Досліджено, що високий розвиток правничої науки на юридичному факультеті Київського університету Святого Володимира, нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка, діяльність Київського юридичного товариства забезпечив появу цілого покоління професіоналів у київській адвокатурі. Тісний зв'язок юридичної практики з науковими дослідженнями не перервався і у ранній радянський період. Адвокати розвивали свої наукові інтереси і правознавство в рамках Українського правничого товариства та комісій Всеукраїнської академії наук.

У період боротьби за українську державність і її становлення у 1917 – 1918 роках 22 адвокати увійшли до складу Центральної Ради – представницького органу, а з листопада 1917 року – парламенту Української Народної Республіки.

Низка адвокатів у цей час стали провідними політиками і державними діячами. Серед них: мер міста Києва - адвокат Євген Рябцов; перший голова Ради адвокатів міста Києва - Дмитро Григорович-Барський; організатор київської адвокатури - адвокат Олександр Гольденвейзер; Міністр освіти, голова Державного Сенату і президент Української академії наук - адвокат Микола Василенко; Ігор Кістяківський - адвокат, український державний діяч, міністр внутрішніх справ Гетьманського уряду України і його брат Богдан Кістяківський - правознавець, громадський діяч, філософ права, один з організаторів Академії наук України та багато інших.

У 1923 році створено Київську губернську колегію захисників. До неї увійшли 229 захисників. З них 133 по Києву і 96 по округах Київщини. Таким чином, менше, ніж за вісім років, відбулося скорочення адвокатської корпорації більш ніж у 5 разів. Приватна адвокатська практика була ліквідована.

Діяли 6 юридичних консультацій Києва, які надали допомогу 5, 5 тисячам громадянам. У 1927 році правова допомога була надана 27 тисячам громадян.

У 1937 році відбувся погром київської адвокатури, в результаті якого багато адвокатів і правників було розстріляно в підвалах НКВС. На території спецділянки НКВС у Биківні загалом захоронено за приблизними даними 22 тисячі жертв Великого терору.

Найбільш вагомим здобутком презентованого дослідження є те, що уперше в українській історіографії вводяться у науковий обіг імена та біографії київських адвокатів та правників-жертв сталінського терору.

У книзі детально показано біографії 18 київських адвокатів і 26 юристів, репресованих у 1937 – 1941 роках, розстріляних і похованих у Биківні. Також уперше оприлюднено імена 119 польських адвокатів, виявлених у київських катинських списках.

У фотододатках 262 унікальні світлини: особисті фото адвокатів і правників, документи, матеріали архівно-кримінальних справ репресованих адвокатів, юристів і  розкопок у Биківні.

Дякуємо автору - Валерію Філімоніхіну, а також Центру досліджень адвокатури і права НААУ, який працює під керівництвом Ірини Василик, за це вагоме, систематизоване дослідження історії адвокатури міста Києва і Київшини.

Ця книга - перше фахове дослідження історії адвокатури міста Києва, де вперше грунтовно показано заснування, розвиток юридичної науки у Києві, створення наукових юридичних шкіл, а також опубліковано реєстр адвокатів міста Києва і області із зазначенням місць їхньої праці буде надзвичайно цікавою як для адвокатів, так і для студентства і науковців та краєзнавців.

Монографія дає нам знання і повертає пам’ять про трагічні долі київських адвокатів, правників, юристів, які загинули під час сталінських репресій другої половини 30-х років ХХ століття і поховані у Биківні. Ця книга – наша данина їхній жертві та пам’яті!», – підсумував Валентин Гвоздій.

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 808

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 827

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 1408

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1234

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1295

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2620

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3204

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 2967

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл