НААУ приєдналася до Декларації європейських юристів на підтримку верховенства права | НААУ

НААУ приєдналася до Декларації європейських юристів на підтримку верховенства права

Різне
13:06 Ср 15.06.22 1466 Переглядів
Версія для друку

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова взяла участь у церемонії підписання Декларації європейських юристів на підтримку верховенства права, яка відбулася у Відні 11 червня.

Документ став спільним напрацюванням юридичних спільнот країн-членів Ради Європи та Європейського Союзу.

У преамбулі Декларації сторони висловлюють стурбованість посяганнями на верховенство права і на принцип примату права Європейського Союзу в декількох державах-членах Союзу, а також різко засуджують «повернення війни на європейський континент через напад Росії на Україну та спричинені нею гуманітарні кризи». Через це підписанти Декларації закликають «європейські інституції та держави-члени ЄС підтримувати тих, хто шукає допомоги через війну, в тому числі підтримувати країни, які прийняли тисячі українців».

У розділі Декларації, який присвячений доступу до закону та правосуддя для переміщених осіб, сторони привітали «європейську солідарність та ініціативи, спрямовані на приймання переміщених осіб після збройного конфлікту в Україні та, зокрема, на застосування Директиви 2001/55 про мінімальні стандарти надання тимчасового захисту у разі масового напливу переміщених осіб». Наголошується, що невід'ємним елементом верховенства права є право кожної людини на доступ до чіткої правової інформації з метою відстоювання своїх прав. У зв’язку з цим сторони закликають інституції ЄС підтримувати країни, що межують з Україною, у прийнятті та управлінні мільйонами переміщених осіб.

«Вважаємо, що доступ до правової інформації та правосуддя, що надаються незалежними юристами, є компонентом гуманітарної допомоги і повинні бути гарантовані на території держав-членів Європейського Союзу за будь-яких обставин, незалежно від національності або причин, що призводять до переміщення», - ідеться у Декларації.

Документ в цілому націлений на зміцнення верховенства права в Європі в нових умовах, зокрема, через подальше утвердження незалежності юридичних професій та авторитету Європейського суду з прав людини.

«Наголошуємо на відданості принципам Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та незалежному механізму контролю за дотриманням положень через індивідуальні скарги до Європейського суду з прав людини, які становлять неоціненну спадщину та спільне надбання, що захищає основні права 700 мільйонів громадян 46 держав-членів;

Засуджуємо національні рішення, що підривають ефективність рішень Європейського суду з прав людини та Суду ЄС через національні судові накази, та запрошуємо європейські інституції вжити адекватних заходів протидії таким явищам»,  - ідеться у Декларації.

У цьому контексті сторони документу привітали європейські ініціативи щодо посилення ефективності верховенства права, і, зокрема, впровадження загального механізму, що передбачає доступ держав-членів до коштів з бюджету ЄС за умови дотримання принципів верховенства права, наведеними Судом ЄС у своєму рішенні від 16 лютого 2022 року, та закликали Європейську Комісію імплементувати  його.

У Декларації пропонується інституціоналізувати структурований діалог з ключовими професіями, що забезпечують верховенство права (суддями, адвокатами, журналістами, правозахисниками) для сприяння обміну інформацією та попередженнями про загрози верховенству права.

Відтак, підтриманий запит Ради правничих та адвокатських товариств Європи (ССВЕ) до ЄС  щодо структурування регулярного діалогу з юридичною професією через її представників щодо доступу до адвоката та верховенства права.

Також сторони Декларації пропонують створити систему раннього попередження для європейських інституцій про виникнення постійних та/або структурних загроз, що впливають на ці професії.

У документі висловлені окремі позиції щодо посилення захисту юридичної професії та напрацювання єдиних стандартів законодавства, яке б гарантувало адвокатам незалежну діяльність та професійні імунітети, насамперед, адвокатську таємницю.

«Підтримуємо зусилля, які в цей час докладає Рада Європи для розробки обов'язкового міжнародно-правового документа для зміцнення захисту та незалежності юридичної професії. Закликаємо держави-члени та європейські інституції підтримувати цей документ», - ідеться у Декларації.

Окремі розділи документу присвячені проблематиці екології та цифровізації правосуддя. Сторони закликають ЄС «розробити план дій, спрямований на зміцнення кібербезпеки ключових професій у сфері верховенства права та розробити відповідні рішення на рівні ЄС».  

Декларація європейських юристів на підтримку верховенства права

Декларація європейських юристів на підтримку верховенства права (неофіційний переклад)

Перелік підписантів

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 366

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 807

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2100

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3724

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 3943

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4009

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4674

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6138

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл