За обставин воєнного стану важливо зберегти місію адвокатської професії – Голова НААУ, РАУ | НААУ

За обставин воєнного стану важливо зберегти місію адвокатської професії – Голова НААУ, РАУ

Різне
14:40 Ср 20.04.22 3093 Переглядів
Версія для друку

За обставин воєнного стану професійна реалізація залишається важливою для українських адвокатів, де б вони не перебували, підкреслила Лідія Ізовітова під час виступу на вебінарі Європейської федерації адвокатур, присвяченому міжнародній допомозі для України.

В цьому контексті деякі адвокатури світу запропонували можливості для працевлаштування адвокатам або безоплатне користування офісними приміщеннями. Більше того, на прохання НААУ американський юридичний ІТ гігант, корпорація LexisNexis приступає до створення спеціального вебпорталу Match Portal, де адвокати з будь-яких юрисдикцій зможуть запропонувати свою допомогу українським колегам щодо працевлаштування, стажування, грантів, проживання тощо.

Реальним кроком назустріч українським адвокатам було б максимальне сприяння допуску до практики в іноземних юрисдикціях, симетрично до того механізму, який передбачений в Україні законом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність».

«Наразі майже всі країни Європи мають відповідні норми, які дозволяють це робити, однак інформації в українських колег обмаль, її важко знайти, відсутні узагальнення, існує невизначеність та надмірна бюрократія  в цих процесах. Ми вдячні Федеральній палаті адвокатів Німеччини та Адвокатурі Польщі за їх максимальне сприяння в цих процесах і закликаємо керівників інших адвокатур максимально піти на зустріч в цьому питанні нашим адвокатам», - зазначила Голова НААУ, РАУ.

За її словами, великим викликом для адвокатів і для всіх юридичних професій в Україні стало також те, що початок військово агресії співпав з однією з найбільших інституційних криз у судовій системі. Заблокована робота Вищої ради правосуддя призвела до того, що повноваження цього конституційного органу були розподілені між кількома інституціями в судовій владі. Наслідками нескоординованих дій органів правосуддя в цих складних умовах стало, наприклад, обмеження доступу адвокатів до Єдиного реєстру судових рішень. І до цього часу він не поновлений для сторони захисту.

Також окремі законодавчі ініціативи, які перебувають на розгляді у Верховній Раді, мають багато зауважень з приводу їхньої конституційності, заявила Голова НААУ, РАУ. Наприклад, ідея подовжувати термін затримання до 216 годин замість 72 годин, хоча Конституція України дає чітке формулювання. Депутати запропонували, щоб під час воєнного стану не лише продовжити термін перебування під вартою, але і спростити порядок затримання і уповноважити правоохоронців здійснювати затримання без ухвали слідчого судді, суду або постанови керівника органу прокуратури затримати таку особу, тобто без судового контролю, який діяв до цього часу. Таким чином, конституційне право на судовий захист та на професійну правничу допомогу можна назвати такими, що певним чином призупинені.

Крім того, Лідія Ізовітова наголосила, що наразі судові засідання відкладаються, за винятком тих, що стосуються запобіжних заходів у кримінальних провадженнях. Адвокати також стикнулися з тим, що компенсація роботи у системі безоплатної допомоги віднесено державою до незахищених статей видатків бюджету.

Все це має вплив не лише на повноту конституційних гарантій захисту прав, свобод і законних інтересів громадян України, але й такий аспект, як затребуваність послуг адвокатів.

«Як наслідок, при такому стані справ, багато адвокатів фактично стали безробітними, клієнтів у них майже немає, а тому усім присутнім на цій платформі є зрозумілим матеріальний стан, у якому адвокати наразі перебувають. Наша професія переживає одну з найскладніших криз, адже судове представництво – один з основних видів адвокатської діяльності. Більше того, Конституція покладає на адвокатів виключне право на представництво в судах», - зауважила Голова НААУ, РАУ.

Лідія Ізовітова запевнила колег, що НААУ докладає максимальні зусилля для того, аби діяльність органів адвокатського самоврядування, як і адвокатська діяльність, продовжувалися в таких складних умовах. Головне завдання – зберегти професію, її місію, і забезпечити право на адвокатську професію для тих, хто тільки розпочав цей шлях до лав адвокатури.

«Ми надзвичайно вдячні всім, хто підтримав українських адвокатів у цей складний час. Разом ми маємо вистояти до перемоги і далі докладати зусилля для розбудови ефективної системи правосуддя, незалежної адвокатури і правової держави в Україні», - підсумувала Лідія Ізовітова.

В ході спеціального вебінару, організованого Федерацією європейських адвокатур, представники європейських асоціацій адвокатів презентували детальні практичні поради щодо перебування у їхніх країнах. Відео буде викладено на ресурсах НААУ ближчим часом.

Популярні новини

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 1239

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 1758

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 1622

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 2856

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 4226

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 4245

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 5895

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 4769

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл