Валентин Гвоздій обраний Віце-Президентом Комітету Експертів Ради Європи з питань захисту прав адвокатів | НААУ

Валентин Гвоздій обраний Віце-Президентом Комітету Експертів Ради Європи з питань захисту прав адвокатів

Різне
14:24 Чт 07.04.22 3026 Переглядів
Версія для друку

Валентина Гвоздія обрано Віце-Президентом Комітету Експертів Ради Європи з питань захисту прав адвокатів

6-8 квітня в  Страсбургу (Франція) проходить перша зустріч Комітету експертів Ради Європи з питань захисту прав адвокатів. Україну в складі цього комітету представляє заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій. Сьогодні його обрано Віце-Президентом цього надважливого робочого органу у складі Ради Європи.

Нагадаємо, у 2020 році Європейський комітет Ради Європи з правового співробітництва (CDCJ) провів дослідження щодо доцільності нового, обов’язкового або необов’язкового, європейського правового інструменту щодо професії адвоката.

Комітет міністрів на основі цього дослідження погодився на створення комітету експертів із захисту прав адвокатів (CJ-AV) під керівництвом Європейського комітету з правового співробітництва (CDCJ).

Очікується, що CJ-AV розробить «проект правового документу, спрямованого на посилення захисту професії адвоката та права займатися цією професією без упереджень чи обмежень» до грудня 2023 року.

Очікується, що, працюючи під керівництвом CDCJ, CJ-AV буде консультуватися з CDCJ на кожному етапі підготовки проекту правового інструменту та враховувати їхні коментарі. CJ-AV має підготувати пропозиції для розгляду CDCJ щодо характеру правового інструменту, обов’язкового чи необов’язкового, враховуючи додаткову цінність наявних варіантів. CDCJ на своєму пленарному засіданні розгляне пропозицію(и), підготовлену(-и) CJ-AV, і порекомендує Комітету міністрів характер правового документа у світлі розроблених положень проекту документа.

Відповідно до компетенції CJ-AV, проект правового документа має передбачати повний набір мінімальних стандартів, що стосуються права адвокатів вільно здійснювати свою професійну діяльність та забезпечити захист та незалежність професії. Це може включати створення механізму, якому доручається впровадження стандартів державами-членами, або надання вказівок щодо їх застосування.

Основною вимогою у розробці відповідного правового інструменту відповідно до компетенції CJ-AV є необхідність сформулювати фундаментальні принципи та правила, які захищають права людини, демократію та верховенство права, забезпечуючи при цьому взаємодоповнення з уже існуючими стандартами в цих сферах, а також усунення існуючих правових прогалин, якщо такі є.

Спираючись, насамперед, на досвід Ради Європи в цій сфері, майбутній інструмент також має належним чином враховувати відповідні ініціативи інших міжнародних, наднаціональних та регіональних форумів, щоб забезпечити спільну правову базу.

Популярні новини

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 643

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 827

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 1101

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 2363

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3453

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7955

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7463

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8395

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл