У НААУ обговорили проблематику проведення процесуальних дій органами досудового розслідування з метою тиску на сторону захисту | НААУ

У НААУ обговорили проблематику проведення процесуальних дій органами досудового розслідування з метою тиску на сторону захисту

Різне
14:29 Вт 08.02.22 1929 Переглядів
Версія для друку

У НААУ за ініціативи Комітету захисту прав людини відбувся круглий стіл на тему “Проведення процесуальних дій органами досудового розслідування з метою тиску на сторону захисту”.

Під час заходу було розглянуто приклади процесуальних порушень під час проведення обшуків. Адвокати поділилися досвідом, розповівши як діяти захиснику в тих чи інших випадках зловживання процесуальними правами з боку органів досудового розслідування.

Голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області Віталій Наум розповів, що за період 2018 – 2021 рр. члени Комітету виїздили на 192 обшуки, які проводились у приміщеннях, що використовуються адвокатами, і лише матеріали щодо 10 кримінальних проваджень скеровано до суду. Також адвокат вказав, які саме порушення професійних прав адвокатів найбільш допускаються особами правоохоронних органів: вилучення документів, комп’ютерної техніки та електронних носіїв, на яких міститься інформація, що є адвокатською таємницею.

Голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Володимир Клочков наголосив, що у випадку проведення обшуків адвокати повинні пам'ятати, що вони несуть відповідальність за розголошення адвокатської таємниці, а тому не повинні добровільно без дозволу клієнта надавати правоохоронним органам адвокатські досьє. За 2021 рік до Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ від адвокатів надійшло понад 150 звернень про порушення прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності, серед яких були і щодо допущення порушень під час проведення обшуків.

Сергій Лисенко, д.ю.н., професор, академік УАН України, Голова комітету з етики АПВУ, приватний виконавець, розповів про проблематику піднятої теми з погляду приватних виконавців. За його словами, проведення обшуків зазвичай закінчується вилученням виконавчих проваджень, що унеможливлює виконання обов'язків, покладених на виконавця.  

Представник Національної поліції України полковник поліції Володимир Ананченко висловив свою зацікавленість цим питанням, запропонував розглянути спільно цю проблематику та вказав про готовність співпрацювати разом в пошуку ефективних шляхів зменшення порушень під час проведення обшуків.

Зокрема, до обговорення долучилися: Голова Комітету захисту прав людини Ганна Колесник, її заступники: Сергій Старенький, Тетяна Гнатюк; Голова Комітету з кримінального права та процесу Анжеліка Моісеєва; секретар Комітету захисту прав людини Ігор Свєтлічний; члени Ради Комітету захисту прав людини: Ірина Смірнова, Вадим Риков, Дар’я Гречко; члени Ради Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ: Оксана Штельмашенко, Олександр Сергієнко.

За результатами обговорення, спікери дійшли висновку, що на сьогодні інститут судового контролю за дотриманням процедури обшуку не діє. Обшуки в більшості випадків не мають мети, передбаченої кримінальним процесуальним законодавством, а вилучене майно навіть не набуває статусу доказу. Крім того, велика частка обшуків взагалі проводиться лише з метою психологічного тиску, а за результатами обшуку нічого не вилучається.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1385

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1399

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 2019

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1808

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1860

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 3199

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3775

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3528

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл