У НААУ обговорили проблематику проведення процесуальних дій органами досудового розслідування з метою тиску на сторону захисту | НААУ

У НААУ обговорили проблематику проведення процесуальних дій органами досудового розслідування з метою тиску на сторону захисту

Різне
14:29 Вт 08.02.22 1976 Переглядів
Версія для друку

У НААУ за ініціативи Комітету захисту прав людини відбувся круглий стіл на тему “Проведення процесуальних дій органами досудового розслідування з метою тиску на сторону захисту”.

Під час заходу було розглянуто приклади процесуальних порушень під час проведення обшуків. Адвокати поділилися досвідом, розповівши як діяти захиснику в тих чи інших випадках зловживання процесуальними правами з боку органів досудового розслідування.

Голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області Віталій Наум розповів, що за період 2018 – 2021 рр. члени Комітету виїздили на 192 обшуки, які проводились у приміщеннях, що використовуються адвокатами, і лише матеріали щодо 10 кримінальних проваджень скеровано до суду. Також адвокат вказав, які саме порушення професійних прав адвокатів найбільш допускаються особами правоохоронних органів: вилучення документів, комп’ютерної техніки та електронних носіїв, на яких міститься інформація, що є адвокатською таємницею.

Голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ Володимир Клочков наголосив, що у випадку проведення обшуків адвокати повинні пам'ятати, що вони несуть відповідальність за розголошення адвокатської таємниці, а тому не повинні добровільно без дозволу клієнта надавати правоохоронним органам адвокатські досьє. За 2021 рік до Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ від адвокатів надійшло понад 150 звернень про порушення прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності, серед яких були і щодо допущення порушень під час проведення обшуків.

Сергій Лисенко, д.ю.н., професор, академік УАН України, Голова комітету з етики АПВУ, приватний виконавець, розповів про проблематику піднятої теми з погляду приватних виконавців. За його словами, проведення обшуків зазвичай закінчується вилученням виконавчих проваджень, що унеможливлює виконання обов'язків, покладених на виконавця.  

Представник Національної поліції України полковник поліції Володимир Ананченко висловив свою зацікавленість цим питанням, запропонував розглянути спільно цю проблематику та вказав про готовність співпрацювати разом в пошуку ефективних шляхів зменшення порушень під час проведення обшуків.

Зокрема, до обговорення долучилися: Голова Комітету захисту прав людини Ганна Колесник, її заступники: Сергій Старенький, Тетяна Гнатюк; Голова Комітету з кримінального права та процесу Анжеліка Моісеєва; секретар Комітету захисту прав людини Ігор Свєтлічний; члени Ради Комітету захисту прав людини: Ірина Смірнова, Вадим Риков, Дар’я Гречко; члени Ради Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності НААУ: Оксана Штельмашенко, Олександр Сергієнко.

За результатами обговорення, спікери дійшли висновку, що на сьогодні інститут судового контролю за дотриманням процедури обшуку не діє. Обшуки в більшості випадків не мають мети, передбаченої кримінальним процесуальним законодавством, а вилучене майно навіть не набуває статусу доказу. Крім того, велика частка обшуків взагалі проводиться лише з метою психологічного тиску, а за результатами обшуку нічого не вилучається.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 2013

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3291

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4700

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4958

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6405

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13701

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11039

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11077

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл