Валентин Гвоздій та Ірина Василик відкрили фотовиставку "На службі Феміді: видатні українські правники, адвокати, мислителі" | НААУ

Валентин Гвоздій та Ірина Василик відкрили фотовиставку "На службі Феміді: видатні українські правники, адвокати, мислителі"

Різне
17:39 Вт 30.11.21 2089 Переглядів
Версія для друку

30 листопада Національна асоціація адвокатів України спільно з Українським інститутом національної пам’яті та Національним педагогічним університетом імені М.П. Драгоманова відкрили фотодокументальну виставку "На службі Феміді: видатні українські правники, адвокати, мислителі".  Виставка ілюструє біографії двадцяти видатних українських правників та адвокатів, а також відображає розвиток української правової думки в першій половині XX ст.

Виставку презентували Валентин Гвоздій, адвокат, заступник Голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України, заслужений юрист України; Антон Дробович, голова Українського інституту національної пам’яті; Богдан Андрусишин, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри теорії та історії держави і права Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова; Ірина Василик, співавтор виставки, адвокат, проректор Вищої школи адвокатури, керівник Центру досліджень адвокатури і права Національної асоціації адвокатів України; Ольга Токарчук, співавтор виставки, доктор юридичних наук, професор кафедри теорії та історії держави і права Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.

У презентації також взяли участь науковці, викладачі та студенти київських вузів.

Матеріали виставки розкривають біографії видатних українських адвокатів – Олександра Кониського, Іллі Шрага, Миколи Василенка, Степана Федака, Андрія Лівицького та інших, їхню участь в українському визвольному русі, відстоюванні прав українського народу в рамках Російської та Австро-Угорської імперій, участь в українському державотворенні. Відображається розвиток українських правничих студій та правничої думки у міжвоєнний період, в умовах перебування українських інтелектуалів в еміграції.

У вітальному слові заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій підкреслив: “НААУ пишається своєю історію і вже 10 років поспіль ми розвиваємо національний проект «Історія адвокатури України. Кожен з цих адвокатів, представлених на виставці, крім професійної, займався і політичною діяльністю, волею долі вони творили державу. Наші колеги зробили свій вагомий внесок в те, щоб ми сьогодні святкували наш 30-літній ювілей сучасної української держави. Їхня тодішня боротьба мало чим відрізнялася від нашої сьогоднішньої боротьби за національну ідею і за нашу державу. І ми, адвокати, будемо й надалі підтримувати цю роботу. Хочу окремо подякувати Українському національному інсититу пам“яті та Національному педагогіному університету ім. М. Драгоманова за співпрацю у такому важливому і актуальному проекті, адже ця інформація є абсолютно ексклюзивним джерелом історичних даних, в тому числі для наукових досліджень, оскільки автори виставки працювали з архівними матеріалами, за що я всім і кожному хочу подякувати! Трохи більше десятка з цілої когорти визначних адвокатів представлено на банерах цієї виставки. Однак, ці імена великими літерами вписані в історію нашої держави- наголосив Валентин Гвоздій.

"Дуже важливо розповідати про історію України через біографії людей, які її творили та змінювали на краще. Раніше ми організовували виставку про українських археологів, а сьогодні говоримо про правників та юристів, які багато зробили для осмислення того, що є держава, що є права людини, що є здоровими стосунками між державою та правом. Я сподіваюсь, що ця традиція буде продовжена і ми відкриватимемо нові та нові імена", - зазначив у вітальному слові голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

«Україна відсвяткувала тридцятиріччя державної незалежності. Боротьба за неї розпочалася більш, ніж сто років тому і на початку XX століття увінчалася успіхом – було проголошено українську державність. Роль адвокатського корпусу в українському державотворенні заслуговує на особливе визнання. Під час розбудови української державності представники адвокатури стали президентами, прем’єр-міністрами, парламентарями, міністрами, дипломатами, очолили місцеві органи влади. Адвокати усіх регіонів стали рушіями державотворчих процесів, вели переговори, юридично виписували державницькі акти, здійснювали правничу та організаційну підготовку об’єднання Сходу і Заходу, проголошували незалежність і соборність України. Ми відзначаємо вагомий внесок української адвокатури у боротьбу за національне визволення і незалежність. Адвокати, такі як Микола Міхновський з Харкова, автор політичної самостійності України, адвокат Володимир Старосольський, автор наукових праць, які вивчаються на юридичних факультетах в університетах Сорбонни і Гарварду, перкладені на 14 мов, на жаль, в Україні досі не перекладений, адвокати Отто Ейхельман та Станіслав Дністрянський — автори Конституцій УНР та ЗУНР, основні ідеї яких закладені у Конституції України 1996 року, адвокати — президенти Андрій Лівицький, Євген Петрушевич та Степан Витвицький своєю політичною діяльністю, громадською працею і професійним хистом юридичном виписували українську незалежність і проголошували її соборність, реалізували прагнення народу до життя у вільній, демократичній Україні. Адвокати очолювали уряди та міністерства, запроваджували реформи, проголошували незалежність і соборність, зберегли атрибути державності в еміграції. Національна асоціація адвокатів України, долучившись до організації цієї виставки, таким чином вшановує адвокатів, які стояли біля витоків нашої державності” -  підкреслила співорганізатор виставки, проректор Вищої школи адвокатури, керівник Центру досліджень адвокатури і права НААУ Ірина Василик.

Стендова експозиція знаходиться за адресою: м. Київ, Контрактова площа, сквер № 3, між виходом з метро на вулиці Спаській та пам’ятником Григорію Сковороді.

Виставка "На службі Феміді: видатні українські правники, адвокати, мислителі" триватиме до кінця січня 2022 року.

Текст підготовлений Центром досліджень адвокатури і права

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1603

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1609

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 2240

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 2016

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 2068

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 3414

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3984

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3742

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл