Стабільність законодавства дозволила створити ефективну адвокатуру – Лідія Ізовітова | НААУ

Стабільність законодавства дозволила створити ефективну адвокатуру – Лідія Ізовітова

Різне
15:00 Ср 24.11.21 1479 Переглядів
Версія для друку

Закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» 2012 року змінив стару концепцію на нову: делеговані державою повноваження змінилися на самоврядні, якими наразі наділена адвокатура за конституцією і законом. У цьому є принципова відмінність від попереднього етапу революційних змін в адвокатурі, які відбувалися з 1992 до 2012 року.

Про це зазначила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час конференції «ЄС та Східне партнерство», що відбулась в Гаазі 23 листопада. Доповідь Лідії Ізовітової відкривала дискусійну панель «ЄС та верховенство права в країнах Східного партнерства: приклад України». У заході взяли участь заступник голови НААУ Валентин Гвоздій, а також голова Комітету з міжнародних зв'язків НААУ Іван Гречківський, європейські експерти з судової реформи, дипломати.  

Вона підкреслила, що профільним законом встановлені єдині правила гри для адвокатів. Це доступ до адвокатської професії, дисциплінарна відповідальність адвокатів, ведення Єдиного реєстру адвокатів України та інше. Крім профільного закону, правила для адвокатури встановлюють самі адвокати. Це і етика, і вимоги до рівня кваліфікації, і роз’яснення закону.

«Нова система представництва й управління передбачає, що в ній беруть участь тільки адвокати. Адвокати самі встановлюють правила функціонування свого інституту й при цьому мають гарантії та захист від утручань з боку державних органів», - підкреслила Лідія Ізовітова.

Голова НААУ, РАУ додала, що практичне втілення ідеї ПАРЄ було повністю на плечах самих адвокатів. Була створена система з нуля, виконавши не тільки вимоги закону, а й міжнародні зобов’язання України.

«Ми докладали всіх зусиль для його розбудови, адже розуміли, що самоврядність професії, запроваджена на основі кращих європейських практик, гарантує адвокатам незалежність і високий рівень професійних стандартів», - зазначила Лідія Ізовітова.

Адвокатське самоврядування наразі розбудоване як збалансована ефективна система загальнонаціонального масштабу, де сильні регіональні органи врівноважені лідерською роллю вищих органів адвокатури. Демократичність системи засвідчує виборний характер всіх органів адвокатського самоврядування, обмеження термінів перебування на посадах.

Виключне право адвокатів на представництво в судах надає українській адвокатурі рівний статус в системі правосуддя з адвокатурами старих європейських країн. При цьому Україна випередила з цією реформою багато країн Східної Європи і СНД.

«Новація для адвокатури введена конституційними змінами насамперед в інтересах ефективного захисту прав громадян. Хоча наразі є спроби повернутися у цьому питанні назад», - звернула увагу Голова НААУ, РАУ.

Лідія Ізовітова наголосила, що адвокатура наразі – найбільш стабільний інститут в системі правосуддя в Україні. Впродовж 9 років адвокати працюють на основі однієї редакції профільного закону. Час дав можливість закону досягнути закладених у закон стратегічних цілей:

-Розбудувати самоврядну незалежну від держави професійну організацію адвокатури з єдиним обов’язковим членством.

-Гарантувати безперешкодне здійснення адвокатської діяльності на принципах верховенства права, законності, незалежності, конфіденційності та уникнення конфлікту інтересів.

-Встановити перелік професійних прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності, які дозволяють захисникам працювати безпечно, професійно і ефективно.

«Той факт, що цей закон з 2012 року не зазнав принципових змін, хоча кілька років тому був серйозний ризик отримати політично вмотивовану кон’юнктурну нову редакцію, доводить важливе правило: стабільність законодавства є вирішальним фактором розбудови ефективних інституцій», - зауважила Лідія Ізовітова.

 

Популярні новини

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 1059

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 1570

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 1439

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 2677

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 4046

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 4067

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 5711

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 4765

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл