У Гаазі Лідія Ізовітова, Валентин Гвоздій та Іван Гречківський взяли участь у конференції "ЄС та Східне партнерство" | НААУ

У Гаазі Лідія Ізовітова, Валентин Гвоздій та Іван Гречківський взяли участь у конференції "ЄС та Східне партнерство"

Різне
18:58 Вт 23.11.21 2326 Переглядів
Версія для друку

Голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова, заступник голови НААУ Валентин Гвоздій, а також голова Комітету з міжнародних зв'язків НААУ Іван Гречківський взяли участь у конференції «ЄС та Східне партнерство» в Гаазі (Нідерланди).

Захід організований громадською організацією, фондом LINKS Europe у співпраці з міським управлінням Гааги та за підтримки The Hague Humanity Hub.

Відкриваючи конференцію, директор LINKS Europe Денніс Саммут зазначив, що в рамках значна увага всіх спікерів буде приділена питанням, пов’язаним з Україною.

«Ми зробили Україну центром цієї конференції через те, що ця країна є дуже важливою, але не її не завжди розуміють чи оцінюють», - зазначив він.

Спеціальний представник Міністерства закордонних справ Нідерландів у справах Європи та Східного партнерства Яп Фредерікс підкреслив, що в умовах коли країни Східного партнерства стикаються із численними викликами їхній стабільності, в тому числі, зовнішніми, питання забезпечення верховенства права набуває особливої важливості.

«В наших особистих інтересах, як ЄС, інвестувати у стабільність на наших східних кордонах. Ми переконані, що в цьому контексті посилення демократичних інституцій, верховенства права, свободи медіа зробить наші країни-партнери більш стійкими», - наголосив він.

На думку професорки Лейденського університету Антуанети Дімітрови, питанням верховенства права увага має приділятися постійно, так само, як і питанням незалежності медіа.

«Верховенство права не може підтримуватися, якщо люди не розуміють, що саме відбувається, так само, як і без прозорості», - зауважила пані Дімітрова.

Відкриваючи сесію конференції «ЄС та верховенство права в країнах Східного партнерства: приклад України», Лідія Ізовітова презентувала приклад адвокатури як інституції, створеної  на виконання рекомендацій європейських партнерів у сфері верховенства права.

Голова НААУ нагадала, що утворення незалежної організації адвокатів було однією з умов для укладення Угоди про асоціацію між Україною і ЄС, тобто сприяло не лише забезпеченню верховенства права в Україні, але й виконанню її міжнародних зобов’язань.

«Європейські стандарти роботи адвокатів в Україні застосовуються вже більше 9 років. Це важливий внесок утвердження верховенства права. Це важливо для трансформації конституційних прав і свобод громадян в реальні можливості і впровадження механізмів їхнього захисту», - наголосила голова НААУ.

Лідія Ізовітова розповіла, що на сьогодні НААУ об’єднує більше 62 тис. адвокатів, які є повністю незалежними від держави, організація їхньої роботи забезпечується самоврядною організацією. Також наразі продовжується робота над імплементацією рекомендацій Ради Європи стосовно того, щоб будь-які зміни до законодавства про адвокатуру вносилися лише після консультацій з НААУ, але, на жаль, цього принципу поки дотримуються не завжди.

Вона наголосила, що НААУ активно розвиває стосунки з колегами з інших країн, зокрема Німеччини, Іспанії, Франції, Італії, Великої Британії, Литви, Грузії. Асоціація є спостерігачем у найбільшій організації адвокатів в Європі – ССВЕ і розвиває співпрацю з IBA – Міжнародною асоціацією юристів.

«Співпраця з закордонним організаціями адвокатів для нас не є одностороннім процесом. Ми маємо чим поділитися: і досвідом створення асоціації «з нуля» і успішно реалізованими проектами», - зазначила Лідія Ізовітова.

Серед таких проектів вона назвала створення і розвиток Єдиного реєстру адвокатів України, а також розвиток системи підвищення кваліфікації і створення все більших можливостей для підвищення кваліфікації онлайн.

В свою чергу Валентин Гвоздій наголосив, що однією з запорук успіху при створені НААУ стало залучення до її роботи представників усіх поколінь адвокатів, а також невтручання асоціації в політичні процеси.

Оцінюючи ситуації з верховенством права в Україні він зазначив, що насправді вона не така погана як подекуди вважають іноземні партнери України.

В рамках конференції представники НААУ також відповіли на питання аудиторії щодо ситуацією з поданням позовів до Європейського суду з прав людини від України, реформи судової системи і забезпеченням прав меншин

Популярні новини

Гарантії діяльності

Ототожнення адвоката з клієнтом: хто відповідальний?

Починаючи від злочинів проти статевої свободи неповнолітніх і закінчуючи воєнними злочинами, особи, які підозрюються у їх вчиненні, майже ніколи не укладають договорів про надання правничої допомоги з адвокатами.

11:43 Пт 29.03.24 472

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 1455

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 1846

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 3135

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 4711

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4916

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4082

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4714

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл