Система захисту прав дитини потребує належного реагування держави – Олександр Вознюк | НААУ

Система захисту прав дитини потребує належного реагування держави – Олександр Вознюк

Різне
13:51 Вт 02.11.21 1541 Переглядів
Версія для друку

Впродовж останніх років в Україні активно відбувається реформування системи захисту прав дитини: було прийнято низку законів, підзаконних нормативно-правових актів і загальнодержавних програм, держава взяла орієнтир на поширення сімейних форм влаштування дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, відбулося реформування інтернатних закладів тощо. Але разом з тим досі залишаються гострими проблеми, пов’язані з охороною дитинства та прав дітей в Україні.

Про це повідомив Олександр Вознюк, Голова Комітету з питань захисту прав осіб з інвалідністю, що діє в складі НААУ, на круглому столі «Соціальна адаптація дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування».

Захід організовано за ініціативою Комітету з питань захисту прав осіб з інвалідністю спільно з Комітетом з сімейного права, Центром «Адвокат дитини» ВША НААУ, ВГО інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів», громадським рухом «Соціальна єдність» за підтримки Київської міської державної адміністрації.

Віце-президент Канадсько-української фундації (Canada Ukraine Foundation) Руслана-Олександра Вжесневська наголосила, що, з огляду на досвід останніх десятиліть, політичних та економічних успіхів досягають ті держави, які приділяють особливу увагу дітям. А стійкий розвиток демонструють саме ті суспільства, які переглянули систему традиційних поглядів на нові покоління, на систему взаємин між поколіннями і на їх значення для політичного і соціально-економічного розвитку.

Директор iDemocracy з питань захисту прав людини, Уповноважений Президента України з прав дитини (2014 – 2021) Микола Кулеба зазначив, що у цій темі вже протягом багатьох років залишається багато викликів, наприклад питання придбання житла, оздоровлення, працевлаштування, матеріальної допомоги для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа.

Серед іншого, були розглянуті питання щодо прав дітей-сиріт на оформлення пенсії в разі втрати годувальника; прав на реабілітацію та оздоровлення дітей-сиріт; працевлаштування осіб з числа дітей-сиріт; матеріального забезпечення дітей-сиріт; прав на безкоштовну правову допомогу дітей-сиріт; подолання та профілактики сирітства в Україні; соціальної адаптації дітей-сиріт по завершенню закладу освіти; прав дітей-сиріт на соціальні, медичні, адміністративні та інші послуги; механізму провадження органами опіки та піклування діяльності, повʼязаної із захистом прав дитини; становлення дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, та осіб з їх числа як відповідальної, успішної особистості.

Участь у дискусії також взяли: заступник Голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Любов Крупнова, радник Міністра внутрішніх справ, секретар громадського руху «Соціальна єдність» Антон Гулідін, генеральний директор Директорату з питань захисту прав дітей Міністерства соціальної політики Руслан Колбаса, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін, заступник директора Департаменту захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності, начальник відділу з питань організації оздоровлення та відпочинку дітей Національної соціальної сервісної служби України Володимир Вовк, начальник відділу усиновлення та сімейних форм виховання Служби у справах дітей Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації Тетяна Акимова, керівник ГО «Центр ініціатив зі сталого розвитку» Наталія Букіна, Голова ГО «Здорове дитинство без меж» Тетяна Репеде, волонтерка, громадський діяч Оксана Лазебник, заступник Голови Комітету з сімейного права НААУ, керівник центру «Адвокат дитини» ВША НААУ Лариса Гретченко, Голова Комітету з сімейного права Ганна Гаро, лідерка жіночого руху Ірина Оськіна, психологиня Олена Голуб, заступник Голови Комітету з питань захисту прав осіб з інвалідністю Богдан Чиж, керівник юридичних проектів і програм ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів» Дмитро Посунько, представник ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів» Ольга Ілюшко, перекладач жестової мови Валентина Кушнарьова, представники Київського міського центру соціальних служб, Служби у справах дітей та сім’ї Київської міської державної адміністрації, Комітету з питань захисту прав осіб з інвалідністю НААУ, Комітету з сімейного права, діти-сироти, опікуни та піклувальники.

Учасники заходу за підсумками обговорень ініціюють низку змін до законодавчих актів, які дозволять запровадити дієві механізми з реалізації прав та свобод дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа. Переглянути повну трансляцію круглого столу можна за посиланням.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 237

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 691

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 1980

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3617

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 3836

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 3991

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4671

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6137

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл