Відмова від європейського досвіду представництва в судах може погіршити якість розгляду цивільних справ – Лідія Ізовітова | НААУ

Відмова від європейського досвіду представництва в судах може погіршити якість розгляду цивільних справ – Лідія Ізовітова

Різне
16:42 Пн 18.10.21 1604 Переглядів
Версія для друку

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова взяла участь у міжнародній конференції «Професійне представництво в суді. Нові виклики для юридичної професії». Захід організувала Колегія адвокатів Республіки Казахстан в онлайн-режимі.

Під час першої сесії конференції було обговорено тематику вдосконалення цивільного процесуального законодавства, зокрема, в Казахстані, де розроблений проект відповідних змін за участю міжнародних юридичних компаній.

Коментуючи досвід України, Голова НААУ наголосила на тому, що запроваджене на рівні Конституції виключне право адвокатів на представництво в судах відповідає європейським практикам. Проте, встановлені цією конституційною нормою винятки роблять український цивільний процес відмінним від практик європейських країн, де таких винятків для так званої адвокатської монополії не існує.

«Конституцією передбачені виключення з обов'язкового представництва в суді адвокатами «в трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів і референдумів, в малозначних суперечках, а також щодо представництва малолітніх або неповнолітніх осіб та осіб, визнаних судом недієздатними або дієздатність яких обмежена». Подібні винятки були встановлені ЦПК України. Зокрема, «при розгляді спорів, що виникають з трудових відносин, а також справ в малозначних суперечках (незначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність» (ч. 2 ст. 60 ЦПК України). Крім того, сторона справи або третя особа може самостійно захищати свої права та інтереси, тобто здійснювати самопредставітельство, при наявності у нього цивільної процесуальної дієздатності», - повідомила Голова НААУ.

Таким чином, констатувала Лідія Ізовітова, адвокатське представництво в цивільному процесі України назвати «монополією» можна тільки з певною натяжкою.

У порівнянні з цим, у європейських країнах, багато з яких є членами ЄС, вимоги щодо адвокатського представництва в цивільному процесі є більш жорсткими, ніж в Україні, що дає підстави говорити про встановлення в них справжньої адвокатської монополії. При цьому, аргументом на користь саме таких правил представництва в судах служать вимоги надання громадянам професійної правничої допомоги. До прикладу, у Німеччині самопредставництво в цивільних справах заборонено; аналогічно у Франції учасники та треті особи в цивільному процесі мають діяти через адвокатів, що мають спеціальну підготовку і знання. У країнах Східної Європи діють подібні правила, зокрема, у Литві.

«Відмова від позитивного досвіду країн ЄС та ряду європейських держав (а у нас, в Україні, намагаються скасувати адвокатську монополію), абсолютно не поліпшить здійснення цивільного судочинства та не виведе порядок розгляду і вирішення цивільних справ на більш високий рівень», - переконана Голова НААУ.

В рамках обміну досвідом між адвокатурами різних країн, Лідія Ізовітова зазначила, що запровадження адвокатської монополії відповідає стандартам розвинених європейських країн. Такий підхід до представництва в судах не лише прискорює розгляд цивільних справ, але і робить захист прав, свобод та інтересів більш ефективним. Втім, практика залучення до представництва як адвокатів, так і юридичних консультантів має бути вирішена в рамках національного законодавства Казахстану. На думку Голови НААУ, такий «професійний дуалізм» не є правильним. В Україні, де діє адвокатська монополія із низкою винятків, професії «юридичних консультантів» не існує.

  Також Лідія Ізовітова висловила застереження щодо можливої інтерпретації ролі адвокатів як «помічників правосуддя» - одна із новел законодавства, яка обговорюється в Казахстані.  

«Для адвоката святе святих - домінантність інтересів клієнта. Професійний представник не може і не повинен бути наділений функцією «помічника правосуддя», бо цим завдається шкода інтересам громадян, яких він представляє і захищає перед судом», - наголосила Голова НААУ.

У конференції також взяв участь секретар Ради адвокатів України Ігор Колесников, який презентував діяльність НААУ у сфері захисту прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності.

Популярні новини

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 173

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 1453

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1599

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 1869

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3107

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3465

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7986

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7468

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл