До уваги адвокатів! | НААУ

До уваги адвокатів!

Різне
16:26 Пн 11.10.21 15231 Переглядів
Версія для друку

Рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 № 1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі — ЄСІТС).

Відповідно до пункту 2 параграфа 2 розділу 4 Закону України «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів» підсистеми (модулі) ЄСІТС починають функціонувати через 30 днів з дня опублікування Вищою радою правосуддя відповідного оголошення.

У газеті «Голос України» від 04.09.2021 № 168 (7668) Вищою радою правосуддя опубліковано оголошення про початок функціонування трьох підсистем (модулів) ЄСІТС – «Елеrтронний кабінет», «Електронний суд», підсистеми відеоконференцзв’язку.

Таким чином, зазначені в оголошенні Вищої ради правосуддя підсистеми (модулі) ЄСІТС почали офіційно функціонувати з 5 жовтня 2021 року.

Ураховуючи вищевикладене, Національна асоціація адвокатів України звертає увагу, що з початком функціонування підсистем (модулів) ЄСІТС відповідно до вимог процесуального законодавства (п. 6 ст. 6 Господарського процесуального кодексу України, п. 6 ст. 18 Кодексу адміністративного судочинства України, п. 6 ст. 14 Цивільного процесуального кодексу України) адвокати зобов’язані реєструвати офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов’язковому порядку.

Додатково повідомляємо, що уже більше року у НААУ працює Робоча група НААУ з питань впровадження електронного правосуддя в Україні. Питання реалізації та впровадження цифрового проекту у сфері правосуддя є надзвичайно важливими для адвокатів. У ході нашої спільної роботи вже реалізовано багато ідей, які були з самого початку закладені в напрямки діяльності Робочої групи НААУ.

Щодо роботи адвокатів з підсистемою відеоконференцзв’язку.

13.08.2021 НААУ та ТОВ «Ізікон Груп» підписали Меморандум про співпрацю з метою інтеграції комунікаційної платформи EasyCon, що використовується для організації відеоконференцзв’язку в судовому процесі, з Єдиним реєстром адвокатів України.

Відповідно до Меморандуму, адвокати через Особистий кабінет на сайті НААУ отримали функціонал системи відеоконференцзв’язку для участі в судових засіданнях, конфіденційного спілкування з клієнтами та між собою.

Важливо звернути увагу на те, що функціонал доступний лише для адвокатів, дані про яких містяться в ЄРАУ. Саме шляхом взаємодії з ЄРАУ проводиться перевірка повноважень адвоката перед вчиненням тих чи інших дій з підсистемами ЄСІТС.

Щодо реєстрації офіційних електронних адрес, автентифікації та доступу адвокатів до підсистем (модулів) ЄСІТС «Електронний суд» та «Електронний кабінет».

Відповідно до п. 5.5 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) ЄСІТС, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 17 серпня 2021 року № 1845/0/15-21 ідентифікаційними даними для адвокатів є номер та дата видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю.

22.07.2020 року Національна асоціація адвокатів України підписала Меморандум про співпрацю із Державною судовою адміністрацією України з метою проведення спільної роботи з інтеграції до підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд» можливостей Єдиного реєстру адвокатів України. 

Наразі активно опрацьовується технічне забезпечення можливості під'єднання адвокатів до підсистеми «Електронний суд» через особистий кабінет адвоката в ЄРАУ. Незабаром у тестовому режимі буде запущено процедуру реєстрації адвоката у підсистемі «Електронний суд» з подальшим підтвердженням повноважень та дієздатності адвоката через ЄРАУ на дату здійснення такої реєстрації. У подальшому це буде сприяти технічному сприйняттю особистого кабінету адвоката його офіційною електронною адресою у розумінні процесуального законодавства.

Цей функціонал також буде доступний лише для адвокатів, дані про яких містяться в ЄРАУ. Саме шляхом взаємодії з ЄРАУ проводитиметься перевірка повноважень адвоката перед вчиненням тих чи інших дій в кабінеті «Електронного суду».

Відповідно, до початку роботи цього функціоналу наголошуємо на необхідності проходження адвокатами процедури обов’язкової  реєстрації офіційної електронної адреси в ЄСІТС за веб-посиланням — https://cabinet.court.gov.ua.

З інструкціями та рекомендаціями з приводу реєстрації в ЄСІТС можна ознайомитися за веб-посиланням – https://wiki.court.gov.ua.

 

 
 

Популярні новини

Гарантії діяльності

Ототожнення адвоката з клієнтом: хто відповідальний?

Починаючи від злочинів проти статевої свободи неповнолітніх і закінчуючи воєнними злочинами, особи, які підозрюються у їх вчиненні, майже ніколи не укладають договорів про надання правничої допомоги з адвокатами.

11:43 Пт 29.03.24 497

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 1470

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 1860

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 3148

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 4723

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4916

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4083

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4714

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл