Надання територіальним громадам статусу юрособи недоцільне – правовий висновок НААУ | НААУ

Надання територіальним громадам статусу юрособи недоцільне – правовий висновок НААУ

Законодавство
14:44 Чт 07.10.21 2962 Переглядів
Версія для друку

У вересні 2021 року НААУ було запрошено до участі в консультаціях щодо правосуб’єктності територіальних громад, організованих Комітетом Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Офісом Ради Європи в Україні з метою становлення сталої системи місцевого самоврядування в Україні у відповідності до європейських стандартів.

Під час проведення консультацій щодо правосуб’єктності територіальних громад активно обговорювалось питання щодо зміни правового статусу територіальних громад, а саме - надання їм статусу юридичних осіб.

Національна асоціація адвокатів України наразі надає до Комітету ВР правовий висновок  щодо недоцільності закріплення статусу територіальної громади як юридичної особи в законодавстві України. документ підготували заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій та голова Комітету з адміністративного права та процесу Юрій Бауман.

НААУ вважає, що питання наділення територіальних громад правосуб’єктністю (правоздатністю, дієздатністю і деліктоздатністю) безпосередньо стосується захищеності державного суверенітету, територіальної цілісності та інших життєво важливих національних інтересів.

Зокрема, ставлячи на обговорення питання щодо зміни правового статусу територіальної громади в Україні варто відповісти на питання, чи здатна територіальна громада самостійного здійснювати (реалізовувати) права і обов’язки та чи достатньо у неї (територіальної громади) повноважень для захисту інтересів людей, які проживають на території громади. Наразі територіальні громади реалізують цивільну дієздатність через утворені ними органи місцевого самоврядування, які за законом набувають статусу юридичних осіб та діють від імені та в інтересах територіальних громад. У випадку зміни правового статусу територіальної громади виникає питання щодо можливості впровадження ефективних механізмів контролю з боку громади за діяльністю юридичної особи - територіальної громади, а також питання контролю та перевірки таких рішень на відповідність Конституції та законам України, а також інтересам самої територіальної громади.

Далі, Національна асоціація адвокатів України наголошує, що питання зміни юридичного статусу територіальних громад неможливо вирішити без врахування особливого статусу Автономної республіки Крим та окупованих території.

Закон України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» встановлює особливий правовий режим на цій території, визначає особливості діяльності державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій в умовах цього режиму, додержання та захисту прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб.

Відтак, потрібно визнати, що зміна правового статусу територіальних громад на окупованих територіях фактично на даний час є неможливою.

«НААУ вважає, що наразі правовий статус територіальних громад в аспекті їх участі у вирішенні питань місцевого значення належним чином врегульований чинним законодавством України (як того і вимагають стандарти та вимоги Європейської хартії місцевого самоврядування) та не потребує змін, а питання наділення територіальних громад додатковою правосуб’єктністю (надання територіальній громаді  статусу юридичної особи) є необґрунтованим та передчасним», - ідеться у документі.

 

 

Популярні новини

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 166

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 1441

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3031

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7740

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7389

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8353

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6975

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6598

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл