НААУ залучається до впровадження гендерної рівності в українське законодавство– Лідія Ізовітова | НААУ

НААУ залучається до впровадження гендерної рівності в українське законодавство– Лідія Ізовітова

Різне
16:56 Вт 21.09.21 1446 Переглядів
Версія для друку

В українській адвокатурі немає дискримінації за гендерною ознакою: в адвокатській практиці, роботі органів самоврядування, в процедурах доступу до професії створені рівні умови для професійного зростання жінок і чоловіків.

Про це заявила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час круглого столу «Університет жіночого лідерства», який відбувся 21 вересня 2021 року. Захід, присвячений питанням гендерної рівності в Україні, організували спільно Комітет з питань захисту прав осіб з інвалідністю, Комітет з питань гендерної політики та Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів», за підтримки Київської міської державної адміністрації.

Учасники дискусії обговорили питання лідерства жінок у політиці та інших сферах життя, сучасний стан забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків в Україні, політику недискримінації та протидії сексизму на місцевому та загальнодержавному рівнях, гендерну тематику в період пандемії Covid-19: проблеми, виклики, шляхи подолання, а також домашнє насильство щодо жінок під час карантинних обмежень та інші.

Відкриваючи захід, Лідія Ізовітова наголосила, що незважаючи на те, що в адвокатурі жінок менше ніж чоловіків, проблема гендерної рівності не стоїть гостро.

«Із понад 60 тисяч адвокатів, які є сьогодні в Україні, у відсотковому відношенні орієнтовно 60% - чоловіків, 40% - жінок. Жінок менше. Чи є у нас гендерна рівність у допуску до професії, в нашій діяльності, в нашому самоврядуванні, бо ми самоврядна, саморегульована організація – думаю, що так, є. Чому у нашій професії чоловіків більше? Всі ми знаємо, що останні 8-10 років відбувалося реформування поліції, прокуратури, суду – звільнені чоловіки прийшли до нас, до адвокатів», - зазначила Голова НААУ, РАУ.

В органах адвокатського самоврядування статистика ще більш позитивна на користь жінок, ніж в адвокатурі, підкреслила Лідія Ізовітова. Так, на сьогодні серед керівників Комітетів НААУ, регіональних рад, кваліфікаційно-дисциплінарних комісій та інших органів адвокатського самоврядування 43,4% жінок проти 56,6% чоловіків.

Крім того, з 2019 року в НААУ діє Комітет з питань гендерної політики. Основна діяльність його покликана на участь у розробці законопроектів, які стосуються захисту гендерних прав.

«Наш Комітет не займається питаннями гендерної рівності поміж нас, адвокатів. Ми займаємося саме питаннями гендерної політики і правової допомоги жінкам за межами НААУ. До чого ми на сьогоднішній день дійшли? Багато наших Комітетів, в т.ч. і Комітет з сімейного права, Комітет захисту прав людини опікуються долею жінок, які потерпають від домашнього насильства. Але ми тут діємо як адвокати і ми ініціюємо певні зміни до законодавства, подаємо їх у відповідні Комітети ВР – і Комітет правової політики, і Комітети, які опікуються цими питаннями для того, щоб покращити і захистити права жінок. Нам це вдається», - зазначила Лідія Ізовітова.

Також в НААУ приділяють багато уваги питанню обізнаності щодо гендерної проблематики в ході підготовки юристів до входження в адвокатську професію.

«Ми розуміємо, що сьогодні питання лідерства актуальне в органах місцевого самоврядування та законодавчих органах влади, де жінок менше, ніж чоловіків. А це означає, що електорат їх, можливо, не обирає саме тому, що вони жінки. Чому? Тому що у нас є вікова слов’янська традиція, що турбота за дітей, їх виховання, облаштування домівки, прибирання, готування їжі – це все роблять жінки. І лише той час, який залишається поза домівкою, жінка присвячує своїм хобі, роботі і всім іншим. Цю традицію якимось чином треба ламати і міняти. І ламаючи її, треба розуміти, що це не тільки просвітницька робота серед дорослого жіночого населення, а й виховання дівчат в школах з малолітства для того, щоб в них була інша свідомість. І саме тому ми інколи працюємо зі школами, університетами та намагаємось показати, що жінки не менше активні, а іноді навіть більш активні, ніж чоловіки», - наголосила Голова НААУ, РАУ.

 

Популярні новини

Самоврядування

Змінено вимоги до скарг суддів на адвокатів

До судових рішень, ухвал, окремих ухвал або постанов, що подаються суддями до КДКА на дії адвокатів, не застосовуються вимоги, встановлені до заяви (скарги) щодо неналежної поведінки адвоката.

16:24 Вт 22.10.24 1096

Законодавство

Чи варто обмежити дискрецію суду в питанні поновлення строків?

Оцінка поважності причин пропуску процесуального строку належить до виключної дискреції суду, що вирішує відповідне процесуальне питання. Наявність чи відсутність поважних причин для пропуску оцінюється сьогодні за внутрішнім переконанням суду.

13:23 Пн 21.10.24 2751

ЄРАУ

В ЄРАУ відкрили емейли адвокатів

Інформацію про адресу електронної пошти адвокатів, розміщену в Єдиному реєстрі адвокатів України, відкрили для публічного доступу.

12:36 Пн 21.10.24 4874

Самоврядування

Учасникам засідань ВКДКА дали доступ до матеріалів їхніх справ у…

Відтепер учасники дисциплінарних проваджень (скаржники та адвокати) мають можливість знайомитися з усіма матеріалами справи через захищене хмарне сховище ще до початку розгляду скарги у Вищій кваліфікаційно-дисциплінарній комісії адвокатури. Логін та пароль для доступу надаватиме секретаріат ВКДКА разом із запрошенням на засідання.

12:46 Пт 18.10.24 7140

Захист військових

Посадовий оклад військовослужбовця: як визначається розмір

Посадовий оклад є одним з трьох основних видів грошового забезпечення військовослужбовця. Його розмір залежить від займаної посади і визначеного тарифного розряду.

10:34 Чт 17.10.24 9425

Самоврядування

Спрощено вимоги до представництва у дисциплінарних провадженнях

Повноваження представника скаржника у дисциплінарному провадженні щодо адвоката можуть посвідчуватися ордером. Додавати до нього витяг із договору, у якому зазначати повноваження або обмеження прав на вчинення окремих дій, а також засвідчувати цей витяг підписом сторін договору більше не треба.

10:47 Ср 16.10.24 9144

Cудова практика

Про співмірність витрат на правничу допомогу зі складністю справи…

Вирішуючи питання про відшкодування витрат на професійну правничу допомогу, суд має пересвідчитись, що заявлені витрати є співмірними зі складністю провадження, а наданий адвокатом обсяг послуг і витрачений час відповідають критерію реальності таких витрат.

16:23 Вт 15.10.24 9184

Законодавство

Електронний ордер пропонують закріпити на рівні закону

Ордер може бути згенерований у «Особистому кабінеті адвоката» на офіційному веб-сайті Національної асоціації адвокатів України, та бути підписаний шляхом накладення електронного цифрового підпису адвоката.

15:32 Вт 15.10.24 9253

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл