Про особливості вирішення банківських спорів розповіли експерти під час форуму “Ефективні способи вирішення банківських спорів” | НААУ

Про особливості вирішення банківських спорів розповіли експерти під час форуму “Ефективні способи вирішення банківських спорів”

Різне
12:52 Чт 16.09.21 1302 Переглядів
Версія для друку

НААУ за ініціативою Комітету з господарського права та процесу у співпраці з Комітетом з дослідження судової практики Асоціації розвитку суддівського самоврядування України (далі – АРССУ) провели форум на тему “Ефективні способи вирішення банківських спорів”.

Із вітальним словом до учасників звернулися модератори заходу: суддя Господарського суду Тернопільської області, голова Комітету з дослідження судової практики АРССУ Володимир Гевко, заступник голови Комітету з господарського права та процесу, адвокат Олександр Черних та народний депутат України, голова підкомітету з питань прав людини Комітету ВРУ з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Тарас Тарасенко, які вказали на актуальність проведення заходу, важливість професійного обміну думками між адвокатами, науковцями й суддями, які розглядають банківські спори та необхідність нормотворчого процесу у цій сфері.

Перша сесія форуму була присвячена роботі банків з проблемною заборгованістю. Її модератор суддя Господарського суду Луганської області, член правління АРССУ Олена Фонова звернула увагу на велику кількість питань, що виникають під час судового вирішення банківських спорів, пов'язаних саме з внутрішньою роботою банків.

Так, під час першої сесії представники Першого українського міжнародного банку (далі – ПУМБ): Роман Клименко, Тетяна Солімчук, Віталій Шаповалов, Андрій Джура та Павло Мельниченко познайомили слухачів із портретом позичальника, визначенням умов фінансування, розповіли про тонкощі резервування, підходи до проведення реструктуризацій, бухгалтерський та податковий облік кредитної заборгованості, операції з врегулювання проблемної заборгованості, вимоги НБУ до роботи банків з проблемною заборгованістю, а також познайомили з поняттям «масовий роздрібний портфель» та особливостями роботи з ним.

Під час другої сесії форуму, яка стосувалася ефективних способів захисту прав та інтересів у банківських спорах, були розкриті питання банківських гарантій, особливостей розгляду банківських спорів за участю боржників з АТО та під час карантину, застосування відповідальності за порушення прав споживачів за ч. 5 ст. 10 Закону України «Про захист прав споживачів», юрисдикції банківських спорів,  застосування ст. 23 Закону України «Про іпотеку» при вирішенні спорів за участі банків, а також способів ефективного захисту у банківських спорах та їх розгляд у суді першої інстанції.

Спікерами другої сесії стали: начальник управління забезпечення діяльності судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів Касаційного господарського суду у складі ВС Дмитро Умрихін, суддя Олена Фонова, заступник голови правління АТ «Банк Кредит Дніпро” Маріанна Соболєва, суддя Володимир Гевко, керівник з питань юридичного забезпечення Департаменту проблемних активів АТ «Райффайзен банк» Денис Грищенко, суддя Господарського суду Одеської області, член правління АРССУ  Юлія Бездоля.

Третя завершальна сесія була присвячена практиці розгляду і вирішення банківських спорів Верховним Судом.

Головними питаннями, що були розглянуті під час останньої сесії, стали: конкуренція норм Закону України «Про виконавче провадження» та Закону України «Про іпотеку», перспективи позовів до власників істотної участі ліквідованих банків, відповідальність пов’язаних осіб неплатоспроможного банку, особливості банків, як учасників справ про неплатоспроможність, своєрідність розгляду банківських спорів у процедурі банкрутства, грошові вимоги банківських установ у справах про банкрутство юридичних осіб.

Спікерами третьої сесії стали: секретар судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС Ганна Вронська, адвокат Олександр Черних, адвокат, арбітражний керуючий, член Комітету з питань банкрутства, що діє в складі НААУ, юрист ЮК «Правова Константа» Олександр Дерябкін, суддя КГС ВС Олександр Банасько та адвокат ЮК «Правова Константа», арбітражний керуючий Олена Ольшанська.

За результатами обговорення учасники заходу дійшли висновку, що на сьогодні банківські спори є дуже актуальними як для адвокатської, так і для суддівської спільноти. Законодавче регулювання зазначеного питання потребує удосконалення шляхом внесення змін до Кодексу України з процедури банкрутства та інших нормативно-правових актів України.

Відеозапис заходу за посиланням: сесія 1 та  2, сесія 3.

Текст і фото підготовлено командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 743

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 1054

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 2317

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 2422

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2120

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3131

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3469

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 8001

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл