У НААУ в експертному колі обговорили проблематику гендерних аспектів у сімейних правовідносинах | НААУ

У НААУ в експертному колі обговорили проблематику гендерних аспектів у сімейних правовідносинах

Різне
11:41 Чт 10.06.21 1125 Переглядів
Версія для друку

У НААУ за ініціативою Комітету з питань гендерної політики та Комітету з сімейного права 7 червня було проведено панельну дискусію на тему: «Гендерні аспекти у сімейних правовідносинах». 

Основну увагу під час заходу було приділено найбільш актуальним питанням у сфері сімейних правовідносин, зокрема, представлено найновішу судову практику з означеного питання, а також обговорено гендерний аспект зазначених правовідносин.

Участь у заході об’єднала адвокатів та науковців, які спеціалізуються у галузі сімейного права та у справах, пов’язаних із захистом від домашнього насильства.

Зокрема, свої доповіді під час панельної дискусії презентували спікерки: Ганна Гаро, адвокат, сімейний медіатор, к.ю.н., Голова Комітету з сімейного права НААУ; Лариса Гретченко, керівник Центру «Адвокат дитини» Вищої школи адвокатури НААУ, заступник Голови Комітету з сімейного права НААУ; Світлана Савицька – адвокат, к.ю.н., заступник Голови Комітету з сімейного права НААУ, Христина Кіт - адвокат, голова ГО «Асоціація жінок-юристок України «ЮрФем», член Комітету з сімейного права НААУ; Анастасія Зернова – адвокат, член Комітету з питань гендерної політики, що діє у складі НААУ. Модерувала захід Ольга Поєдинок – к.ю.н., адвокат, доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Т. Шевченка, заступниця Голів комітетів з міжнародного права та з питань гендерної політики НААУ.

Відкриваючи захід, Ольга Поєдинок наголосила, що представлена тема панельної дискусії є надзвичайно актуальною, оскільки сфера сімейних правовідносин характеризується наявністю великої кількості гендерних стереотипів, які впливають на формування в цілому правозастосовчої, зокрема судової практики у зазначеній сфері. 

Презентуючи доповідь на тему: «Відповідальність батьків за своїх дітей: принцип рівності, індивідуальний підхід чи формальність?», Анастасія Зернова розповіла про особливості правового регулювання питання відповідальності батьків за своїх дітей, зокрема в контексті застосування принципу рівності в сімейних правовідносинах. Між іншим, спікерка звернула увагу, на те, що відповідно до чинного законодавства на кожного з батьків покладається однакова відповідальність за виховання, навчання і розвиток дитини. 

Христина Кіт присвятила свою доповідь темі: «Домашнє насильство: гендерний характер та наслідки для дитини (членів сім’ї)». Так, спікерка розповіла учасникам про актуальні проблеми, пов’язані з питаннями захисту та протидії домашньому насильству та звернула увагу на актуальну судову практику та проблемність доказування у зазначеній категорії справ. Також Христина Кіт окрему увагу приділила питанню захисту прав дитини, потерпілої від домашнього насильства.

Світлана Савицька розповіла про еволюцію судової практики у справах  про вирішення спорів між батьками щодо місця проживання, участі у вихованні та утриманні дитини в контексті забезпечення  балансу рівних можливостей та прав кожного з батьків. Зокрема, спікерка зауважила, що наразі судді менш залежать від стереотипного сприйняття сторін за ознакою статі та все частіше посилаються у своїх рішеннях на міжнародне законодавство та практику  ЄСПЛ, які закріплюють принцип рівності та декларують пріоритет найкращих інтересів дитини під час вирішення сімейних спорів.

Ганна Гаро присвятила свій виступ гендерним аспектам у спорах про поділ майна подружжя, підкресливши, що часто саме жінки зазнають гендерної дискримінації щодо врахування їхньої праці під час визначення частки у спільному майні подружжя. Так, у своєму виступі спікерка зазначила, що практика ВС не є однозначною щодо абсолютності презумпції спільної сумісної власності. Наприклад, до 2013 року суди розглядали справи про поділ майна подружжя, враховуючи презумпцію рівності часток кожного з подружжя в набутому під час шлюбу майні. Проте, починаючи в період із 2013 до 2017 року суди під час вирішення питання стосовно приналежності майна до спільної сумісної власності подружжя почали враховувати не лише факт придбання його під час шлюбу, а й факт спільності участі подружжя коштами або працею в його набутті. Вказане, на думку Голови Комітету з сімейного права НААУ, порушує гарантовану державою рівність прав та обов’язків подружжя. З огляду на це, запропоновано при вирішенні справ про поділ спільного сумісного майна подружжя завжди враховувати вклад кожного з членів подружжя в сімейне життя, незалежно від того хто працював, а хто займався збереженням домашнього затишку та вихованням дітей. 

Лариса Гретченко презентувала доповідь на тему: «Дитина на замовлення: сімейні стереотипи та гендерний баланс в питаннях народження і усиновлення». У своєму виступі спікерка також представила статистику щодо гендерного розподілу серед народжених та усиновлених дітей протягом останніх років.

Водночас, доповідачка зазначила, що вибір статі дитини є одним з ключових питань біоетики, яке на сьогодні є дуже дискусійним та потребує більш детального дослідження.

Загалом дискусія не залишила байдужими та викликала жваве обговорення серед учасників заходу, які активно ставили запитання спікерам та мали змогу поділитися власними думками стосовно порушених питань. 

За підсумками проведеної дискусії учасники погодилися, що питання гендерних аспектів у сімейних правовідносинах потребує ґрунтовного дослідження, подальшого обговорення та просвітницької роботи. Також за результатами проведення заходу спікерки підготують ряд публікацій, в якій будуть детально представлені обговорювані під час заходу питання.

Текст та фото підготовлено командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1434

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1443

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 2063

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1852

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1903

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 3243

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3818

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3577

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл