На Тернопільщині відкрито два осередки дослідження історії адвокатури | НААУ

На Тернопільщині відкрито два осередки дослідження історії адвокатури

Різне
9:00 Чт 03.06.21 1373 Переглядів
Версія для друку

У травні на Тернопільщині за ініціативи керівника Центру досліджень адвокатури і права Ірини Василик та сприяння НААУ, Ради адвокатів Тернопільської області урочисто відкрито два навчально-наукові центри вивчення історії адвокатури.

У Тернополі на базі юридичного факультету Західноукраїнського національного університету почала працювати Студія історії адвокатури Тернопільщини. Національна асоціація адвокатів України профінансувала виготовлення наочного матеріалу, підготовленого Центром дослідження адвокатури і права, а Рада адвокатів Тернопільської області подбала про технічне оснащення осередку. Для Студії історії адвокатури Тернопільщини було виготовлено наочні матеріали як на загальноукраїнські теми: «Монастирські та архієрейські адвокати (стряпчі) XVII – XVIII століть», «Адвокатура Гетьманщини», «Адвокати державники: президенти та прем’єр-міністри України», так і присвячені історії місцевої адвокатури: «Адвокатура Тернопілля на переломі XIX – XX століть», «Славетні адвокати Тернополя першої половини XX століття» та стенди про видатних адвокатів – першого українця-міського голову Тернополя Володимира Лучаковського та ученого-правника Станіслава Дністрянського.

Керівник Центру досліджень адвокатури і права Ірина Василик передала у бібліотеку факультету книги з історії адвокатури, що забезпечить впровадження наукових здобутків Центру у навчальний процес.

"Студія історії адвокатури Тернопільщини  – це професійний майданчик для взаємодії адвокатів і студентської молоді, креативний простір для наукових заходів і професійних майстер-класів адвокатів. У планах Центру досліджень адвокатури і права НААУ та керівництва факультету – відкриття на юридичному факультеті «Офісу адвоката», де студенти могли б пізнавати основи та секрети адвокатської майстерності", - говорить про це проект Ірина Василик.

25 травня у місті Чорткові Тернопільської області було урочисто відкрито кабінет-музей адвокатури Чортківщини на базі Чортківського навчально-наукового Інституту підприємництва і бізнесу Західноукраїнського національного університету.

"Про непересічність події свідчила участь у заході відомих адвокатів Чорткова та високоповажних представників духовенства різних конфесій. Знаково, що кабінет-музей, а також меморіальну дошку провідному адвокату краю Антіну Горбачевському освятили Єпископ Бучацький УГКЦ Дмитро Григорак та настоятель найдавнішої православного храму Чорткова -  церкви Успіння Пресвятої Богородиці о. Мирон Карач. Владика Дмитро Григорак у своєму слові відзначив, що нашим людським обов’язком є шана героям і адвокатам, які проголошували і будували Українську державу в минулому і тепер", - розповідає Ірина Василик.

В урочистій церемонії відкриття кабінету-музею взяли  участь представники адвокатури та юридичної спільноти Чорткова та професорсько-викладацький склад Чортківського навчально-наукового Інституту підприємництва і бізнесу ЗУНУ. Серед гостей свята були:  директор Чортківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги Гамбаль М.І., головний державний виконавець Чортківського відділу ДВС Кравчук Г.В., доктор економічних наук, директор ВСП «Чортківський фаховий коледж економіки та підприємства»  Жовковська Т.Т., адвокати: Садовський М.Д., Вітковський В.С., Волинець С.А., Крива І.І., Гук В.С., Каліннікова М.О., Дядик Я.Б.

Директор Чортківського навчально-наукового Інституту підприємництва і бізнесу ЗУНУ Надія Кульчицька у привітальній промові наголосила на важливості даної події для інтелектуального процвітання краю, адже об'єднуються науковці, правники, духовенство та громадськість на шляху дослідження історії та збереження історичної пам’яті. Надія Кульчицька висловила слова вдячності усім причетним до створення кабінету-музею адвокатури Чортківщини.

З вітальними словами до присутніх звернувся Голова ради адвокатів Чортківщини Микола Камінський.

Керівник Центру досліджень адвокатури і права Ірина Василик розповіла про роль адвокатів у проголошенні незалежності України і збереженні атрибутів державності упродовж XX століття. Також презентувала навчальні стенди для кабінету-музею та подарувала для бібліотеки Інституту видання НААУ з історії адвокатури. Наочний матеріал, підготовлений за фінансової підтримки Національної асоціації адвокатів України, включив, окрім загальноукраїнських тематичних стендів, також і локальну тематику, зокрема, «Видатні українські адвокати Чортківського краю першої половини XX століття», «Адвокатура Тернопілля на переломі XIX – XX століть», «Антін Якович Горбачевський: адвокат, громадський і політичний діяч», «Володимир Електорович: адвокат і борець за незалежність України». У кабінеті-музеї можна ознайомитись не тільки з навчальними стендами, а також з виставкою книг «Адвокати в українському державотворенні».

"Чортківський навчально-науковий інститут підприємництва і бізнесу  – це не тільки центр підготовки нашої майбутньої професійної зміни, а й місце історичної пам’яті української адвокатури. У добу Австро-Угорщини у цій будівлі розташовувався окружний суд. Тут, з 1893 року, заснувавши власну адвокатську канцелярію, працював видатний адвокат Антін Горбачевський. Хочеться відзначити найвищою повагою ініціативу місцевої громадськості Чорткова та окремих меценатів щодо вшанування визначного земляка-адвоката Антіна Горбачевського встановленням меморіальної дошки на його честь на стіні колишньої будівлі окружного суду. Висловлюю щиру подяку Національній асоціації адвокатів України за фінансову підтримку у виготовленні наочності, Раді адвокатів Тернопільської області за фінансовий вклад у технічне оснащення кабінету-музею, адвокатам міста Чорткова за небайдужість до історії адвокатури свого краю, меценатам за виготовлення меморіальної дошки на честь А. Горбачевського, директору Коледжу Тетяні Жовковській, директору Чортківської другої загальноосвітньої школи Руслану Кульчицькому за змістовну доповідь про Антіна Горбачевського, державному виконавцю Галині Кравчук за допомогу і, особливо, директору Чортківського навчально-наукового інституту підприємництва і бізнесу Надії Кульчицькій – за організацію і проведення цього гарного свята! Відкриття двох осередків вивчення історії адвокатури – знакова подія для Тернопілля. Сподіваємося на активну діяльність Студії історії адвокатури Тернопільщини та Кабінету-музею адвокатури Чортківщини на благо розвитку та утвердження статусу і престижу української адвокатури в державі та суспільстві", - наголошує керівник Центру досліджень історії адвокатури і права при НААУ.

 

Популярні новини

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 780

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 956

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 1228

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 2489

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3455

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7959

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7463

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8395

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл