У І кварталі найбільше обшуків адвокатів сталося у Києві | НААУ

У І кварталі найбільше обшуків адвокатів сталося у Києві

Різне
15:04 Ср 05.05.21 2783 Переглядів
Версія для друку

Впродовж січня-березня 2021 року правоохоронні органи надіслали до рад адвокатів регіонів 53 повідомлення про обшук та затримання адвокатів. За цей період ще 11 випадків обшуків та затримань сталося без повідомлення РАР. Всього у першому кварталі РАР здійснили 60 виїздів на обшуки та затримання колег, найбільше – у Київській області (14) та столиці (13).

Про це ідеться у статистичних даних, опублікованих на сайті НААУ.

Найбільша кількість випадків санкціонованих затримань та обшуків адвокатів зафіксовані у Києві – 13. На другому місці за цим показником Дніпропетровщина – 8.

Разом з тим, за кількістю обшуків без повідомлень РАР лідирує Київська область, де сталося 8 таких випадків за перший квартал. На другому місці Харківська область, де було 3 таких ситуації. В інших регіонах України цей показник взагалі не зафіксований.

У першому кварталі адвокати направили до РАР 341 звернення про ненадання інформації на адвокатський запит. 113 – до ради адвокатів Київської області, 69 – м. Києва, 42 – Одеської області.  По всій країні було складено 129 протоколів про адміністративні порушення, 13 - задоволено судом.

За цей період РАР отримали 23 звернення про порушення прав адвокатів, з них майже третина – від адвокатів Київської області, та 117 інформаційних та адвокатських запитів.  

До Ради адвокатів України за перший квартал 2021 року надійшли 30 звернень адвокатів з приводу порушення їхніх прав. 11 заяв було скеровано НААУ до правоохоронних органів; усі заяви також передані на розгляд Комітету захисту прав та гарантій адвокатської діяльності.

Як відомо, закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачає, що під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката має бути присутній представник ради адвокатів регіону, за окремими винятками. Для забезпечення його участі службова особа, яка буде проводити відповідну слідчу дію чи застосовувати захід забезпечення кримінального провадження, завчасно повідомляє про це раду адвокатів регіону за місцем проведення такої процесуальної дії.

Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові і службові особи у відносинах з адвокатами зобов’язані дотримуватися вимог Конституції України та законів України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та протоколів до неї, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, практики Європейського суду з прав людини.

 

 

 

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 2010

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 3288

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4697

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4955

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 6401

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13701

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11039

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11077

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл