У І кварталі найбільше обшуків адвокатів сталося у Києві | НААУ

У І кварталі найбільше обшуків адвокатів сталося у Києві

Різне
15:04 Ср 05.05.21 2738 Переглядів
Версія для друку

Впродовж січня-березня 2021 року правоохоронні органи надіслали до рад адвокатів регіонів 53 повідомлення про обшук та затримання адвокатів. За цей період ще 11 випадків обшуків та затримань сталося без повідомлення РАР. Всього у першому кварталі РАР здійснили 60 виїздів на обшуки та затримання колег, найбільше – у Київській області (14) та столиці (13).

Про це ідеться у статистичних даних, опублікованих на сайті НААУ.

Найбільша кількість випадків санкціонованих затримань та обшуків адвокатів зафіксовані у Києві – 13. На другому місці за цим показником Дніпропетровщина – 8.

Разом з тим, за кількістю обшуків без повідомлень РАР лідирує Київська область, де сталося 8 таких випадків за перший квартал. На другому місці Харківська область, де було 3 таких ситуації. В інших регіонах України цей показник взагалі не зафіксований.

У першому кварталі адвокати направили до РАР 341 звернення про ненадання інформації на адвокатський запит. 113 – до ради адвокатів Київської області, 69 – м. Києва, 42 – Одеської області.  По всій країні було складено 129 протоколів про адміністративні порушення, 13 - задоволено судом.

За цей період РАР отримали 23 звернення про порушення прав адвокатів, з них майже третина – від адвокатів Київської області, та 117 інформаційних та адвокатських запитів.  

До Ради адвокатів України за перший квартал 2021 року надійшли 30 звернень адвокатів з приводу порушення їхніх прав. 11 заяв було скеровано НААУ до правоохоронних органів; усі заяви також передані на розгляд Комітету захисту прав та гарантій адвокатської діяльності.

Як відомо, закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачає, що під час проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката має бути присутній представник ради адвокатів регіону, за окремими винятками. Для забезпечення його участі службова особа, яка буде проводити відповідну слідчу дію чи застосовувати захід забезпечення кримінального провадження, завчасно повідомляє про це раду адвокатів регіону за місцем проведення такої процесуальної дії.

Органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові і службові особи у відносинах з адвокатами зобов’язані дотримуватися вимог Конституції України та законів України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року та протоколів до неї, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України, практики Європейського суду з прав людини.

 

 

 

Популярні новини

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 227

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 568

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 1848

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1955

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2096

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3122

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3467

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7998

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл