Сергій Вилков: ідея збирати е-декларації членів КДКА – це спроба одержавлення адвокатури | НААУ

Сергій Вилков: ідея збирати е-декларації членів КДКА – це спроба одержавлення адвокатури

Різне
14:01 Ср 31.03.21 1929 Переглядів
Версія для друку

Ідея подавати електронні декларації членів дисциплінарних палат КДКА і ВКДКА є спробою одержавлення адвокатури та утиском незалежності адвокатського самоврядування.

Про це заявив Голова ВКДКА Сергій Вилков на засіданні Ради адвокатів України 31 березня 2021 року, яке відбулось онлайн.

Така позиція міститься в електронному листі юридичного управління НАЗК «Щодо виконання публічно-правових функцій» стосовно кола суб’єктів, на яких поширюється дія закону України «Про запобігання корупції» за підписом керівника цього відділу Ярослава Любченка, надісланого 22.03.2021 року до ВКДКА та Головам КДКА регіонів.

Сергій Вилков припускає, що такі дії НАЗК направлені на саботаж законопроекту, який нині знаходиться у парламенті щодо усунення правової невизначеності в законі «Про запобігання корупції». А саме – чи підпадають члени органів адвокатського самоврядування під дію цього закону. Внесенням змін до статті 45 закону «Про запобігання корупції» народні депутати хочуть поставити крапку у цьому питанні – адвокати не повинні подавати такі декларації.

«На мою думку, дії НАЗК спрямовані на те, щоб посіяти хаос серед адвокатів. Відчуваючи, що фактично даний законопроект може бути прийнятий з дня на день, вони роблять такий відповідний хід - направили листи, і не тільки до ВКДКА і КДКА регіонів, а ще й приватним виконавцям та іншим. І мета така – коли адвокати почнуть подавати ці декларації, то будь-хто у Верховній Раді скаже: «так питання вже врегульоване і навіщо нам приймати цей закон?». І відкладуть цей закон у далеку скриню», - вважає Сергій Вилков.

Голова ВКДКА переконаний: цей крок НАЗК несе загрозу у зобов’язанні подавати е-декларації не лише членів дисциплінарних органів адвокатури, а взагалі всіх адвокатів.

«Я бачу в цьому тиск на адвокатуру певних осіб з метою подальшого тиску через правоохоронні органи та інші органи влади. Якщо подивитися з точки зору тієї логіки, яку НАЗК виклало в листі, то в подальшому і комісії з оцінювання якості мають подавати електронні декларації, далі – ревізійні комісії, потім – адвокати БПД, а в результаті – Ради адвокатів регіонів. Тобто, всі адвокати будуть подавати е-декларації. Це є ні що інше, як план певних осіб НАЗК щодо одержавлення адвокатури та зміщення адвокатського самоврядування як незалежного інституту громадянського суспільства. Цього допустити не можна», - підсумував Сергій Вилков.

Нагадаємо, 31 березня РАУ провела позачергове засідання. До порядку денного було внесено питання щодо декларування членами органів адвокатського самоврядування, зокрема членами ВКДКА та дисциплінарних палат КДКА відповідно до Закону України «Про запобігання корупції». РАУ  розгляне звернення Голови Ради адвокатів Херсонської області  Інни Мокіної від 26 березня 2021 року щодо надання роз’яснень з приводу подання щорічних декларацій адвокатами-членами органів адвокатського самоврядування (ВКДКА та КДКА);  а також звернення Голови дисциплінарної палати КДКА Харківської області Лідії Мелконян від 26 березня 2021 року з приводу декларування членами дисциплінарних палат КДКА регіону відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» та інших пов’язаних із цим питань.

 

 

 

Популярні новини

Анонс

Молоді адвокати мають особливі умови для участі у літніх курсах ERA

Академія європейського права (Academy of European Law: ERA) надає можливість отримати знижку 25% ексклюзивно для Молодіжного Комітету НААУ - UNBA NextGen як членів EYBA на їхню програму літніх курсів.

14:53 Ср 01.05.24 775

БПД

Система БПД спроваджує адвокатів, які виявилися незручними?

З адвокатом, який задавав незручні запитання про розподілення доручень та оплату послуг в системі безоплатної правничої допомоги, не подовжили контракт.

13:43 Ср 01.05.24 908

Доступ до професії

Адвокати змінюють хід історії, нагадали у Центрі досліджень…

В рамках меморандумів про співпрацю між Національною асоціацією адвокатів України та провідними вищими навчальними закладами країни, Центр досліджень адвокатури і права НААУ продовжує просвітницьку роботу.

11:46 Ср 01.05.24 926

Етика

Хто вправі оцінювати повноваження адвоката за договором?

За загальним правилом, кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури не можуть здійснювати оцінку повноважень адвоката на представництво або захист, що виникає з договору про надання правничої допомоги.

18:36 Вт 30.04.24 2964

За кордоном

Використання ШІ стає безумовною перевагою у діяльності адвоката -…

Цього місяця у Сан-Дієго (США) Американська асоціація юристів (American Bar Association, АВА) провела щорічну весняну конференцію на тему «Оволодіння майбутнім: революціонізація вирішення спорів у динамічному світі».

14:19 Вт 30.04.24 2295

Самоврядування

Адвокатура має не тільки виглядати, але і діяти незалежно, - IBA

«За роки мого знайомства з Україною, можу з упевненістю сказати, що Національна асоціація адвокатів України добре представляє українську адвокатську спільноту на міжнародній арені. Адвокати, з якими я тут зустрічаюся, мають дуже високий рівень».

12:42 Вт 30.04.24 2426

Cудова практика

Мобінг на роботі: судова практика

Мобінг – це діяння роботодавця або окремих працівників трудового колективу, які спрямовані на приниження гідності та честі працівника, його професійної (ділової) репутації у формі психологічного та/або економічного тиску. Проте існує чимало прогалин у доведенні фактів мобінгу на практиці.

15:54 Пн 29.04.24 3425

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 6947

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл