НААУ перевірить стан сплати внесків до травня та ініціює санкції для боржників – рішення РАУ | НААУ

НААУ перевірить стан сплати внесків до травня та ініціює санкції для боржників – рішення РАУ

Різне
11:41 Пт 19.03.21 5866 Переглядів
Версія для друку

Рада адвокатів України ухвалила рішення, яке передбачає посилення дисципліни в оплаті внесків на забезпечення адвокатського самоврядування.

Із доповіддю про стан сплати внесків та з дотичних питань порядку денного РАУ виступив заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій. Інфографіку про стан сплати внесків  розподілом по регіонах можна переглянути тут

Так, РАУ підтримала звернення адвоката Галич Л.Б. щодо можливості звільнення від сплати щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування адвокатів, які мають статус багатодітних батьків. Водночас, від ідеї адвоката Р. Кравця, який звернувся до РАУ з пропозицією звільнити від сплати внесків тих, хто перехворів на Covid-19, відмовилися.

Проаналізувавши стан сплати внесків на 5 березня, члени РАУ обговорили способи подолання заборгованості по оплаті на рівні регіонів та на національному рівні. В цьому контексті був  обговорений досвід декількох РАР, які досягають високого рівня сплати внесків. Голова РАР Одеської області Йосип Бронз звернувся до РАУ з листом, в якому повідомив про те, як в регіоні проводиться робота з виявлення боржників та відшукують можливості погашення заборгованості. Так, РАР ініціює притягнення боржників до дисциплінарної відповідальності, в тому числі ініціює припинення права на зайняття адвокатською діяльністю, та публікує ці рішення КДКА. Також РАР проводить інформаційну роботу, публікуючи списки неплатників, повідомляючи їх листами про необхідність сплатити внесок.  

Під час засідання РАУ також був обговорений міжнародний досвід, зокрема, Німеччини, де в разі несплати внеску адвокат автоматично виключається з реєстру з наступного дня.

Член РАУ Роман Афанасієв зауважив, що систематична несплата внесків підриває незалежність адвокатури як самоврядного інституту. «Ми будемо сильним самоврядним інститутом тоді, коли будемо захищатися, а до засобів захисту належить і правильне, грамотне забезпечення доходів і витрат. Лояльне ставлення до неплатників, яке триває достатньо довго, негативно позначається на незалежності і ефективності нашого інституту, а також дезорганізує дисциплінованих платників.  Тому я за будь-які засоби реагування, які будуть застосовуватися. В тому числі і «затемнення» - це  правильний захід, і це не виключно наш, український винахід. В тому числі і вивішення інформації про боржників, бо інформація про таких осіб має бути публічною. Завдяки цьому також хтось може просто згадати, що він не заплатив і сплатити», - переконаний Роман Афанасієв. Він закликав, аби органи адвокатського самоврядування ефективно діяли щодо боржників.

Член РАУ Сергій Осика запропонував, аби в ЄРАУ в профілі адвоката було відображено стан оплати внеску кожним адвокатом.

Голова РАР Миколаївської області В’ячеслав Антипченко також повідомив, що у регіоні такої проблеми немає, оскільки робота з боржниками включає дисциплінарну відповідальність. «У нас такого питання немає, ми майже вирішили це питання за минулі роки. Ми виявляємо таких осіб і направляємо їм листа, запрошуємо на засідання РАР. Якщо вони не сплачують, ми приймаємо рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності, і КДКА надалі приймає рішення», - сказав голова РАР.

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова запропонувала РАУ рекомендувати регіональним органам застосовувати досвід Одеської РАР, проте, для подолання заборгованості застосувати прямі інструменти в рамках своїх повноважень.

РАУ вирішила до кінця квітня опублікувати списки адвокатів-боржників по оплаті внесків, для звірки даних між НААУ та РАР (відмітки про сплату внесків). Проте, оскільки визначений Положенням про внески термін для оплати внесків за поточний рік сплив 31 січня, підстави для притягнення боржників до дисциплінарної відповідальності уже виникли. В зв’язку з цим РАУ ініціює відповідні санкції до адвокатів, які не виконують рішення органів адвокатського самоврядування.

Нагадаємо, в 2021 році НААУ звільнила від сплати 30% внеску 655 адвокатів , які мають статус інвалідів І та ІІ груп, ліквідаторів аварії на ЧАЕС І та ІІ категорій, учасників бойових дій на  території інших країн та учасників АТО, переселенців.

Розмір щорічного внеску адвоката на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування в 2021 році складає 2270 гривні.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 400

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1564

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 1845

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3086

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3100

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2141

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3143

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3477

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл