Терміново необхідно змінити КПК для посилення відповідальності за тиск на адвокатів – Лідія Ізовітова | НААУ

Терміново необхідно змінити КПК для посилення відповідальності за тиск на адвокатів – Лідія Ізовітова

Різне
14:56 Ср 03.03.21 1889 Переглядів
Версія для друку

Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова взяла участь у Всеукраїнському форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя».

Відкриваючи дискусійну панель «Основні засади розвитку інституту адвокатури», Голова НААУ зосередилася на найбільших викликах для незалежності адвокатури та безперешкодної адвокатської діяльності.

Профільний закон 2012 року дав широкі гарантії адвокатської діяльності, проте щодня ці гарантії порушуються. До прикладу, з початку 2021 року до НААУ надійшло 500 скарг на порушення прав адвокатів і гарантій адвокатської діяльності по всій країні.

Голова НААУ наголосила на тому, що законодавчі гарантії не можуть мати декларативного характеру.

«Можна записати ще низку гарантій в наш профільний закон, але якщо вони не будуть реалізовані та забезпечені, то гріш ціна таким гарантіям. Тому на сьогодні ми зробили вже ревізію проблем, які є з нашими гарантіями адвокатів та адвокатської діяльності, і вважаємо за необхідне терміново внести зміни до Кримінального кодексу України, Кримінального Процесуального кодексу України для того, щоб посилити відповідальність за порушення гарантій адвокатської діяльності. Це першочергове завдання на сьогодні», - наголосила Лідія Ізовітова.

Голова НААУ назвала найбільш типові способи втручання в адвокатську діяльність, які вчиняють працівники правоохоронних органів всупереч законодавчій забороні. Ідеться про порушення адвокатської таємниці, незаконні обшуки адвокатів, негласні слідчі дії стосовно адвокатів, ототожнення адвоката з клієнтом та вчиненим ним злочином.

 «Законом заборонено здійснювати втручання в адвокатську діяльність і адвокатську таємницю, проте щоденно ми маємо факти цього втручання. Законом заборонено, але проводяться стосовно адвокатів оперативно-розшукові заходи та слідчі дії. Законом заборонено, але проводиться огляд та вилучення документів адвоката, пов’язані зі здійсненням його професійної діяльності. Ми сьогодні бачимо й заборонений законом факт ототожнення адвоката з клієнтом – для того, щоб вилучити докази, зібрані адвокатом, кажуть, що він такий же злочинець, як його клієнт, хоча це ще не доведено. І це використовується вже як інструментарій для вилучення інформації від адвоката», - заявила Лідія Ізовітова.

Окремо Голова НААУ наголосила на тому, що часто порушується принцип рівності прав адвоката з іншими учасниками судового провадження. В окремих судових справах, особливо у резонансних, постає проблема забезпечення безпеки адвокатів.

Найбільш кричущими порушеннями професійного імунітету захисника стали справи, в яких адвокатів підозрюють у вчиненні незаконних дій, які полягають у наданні правничої допомоги клієнтам. Тобто, законна професійна діяльність адвоката прирівнюється до незаконної. Лідія Ізовітова навела приклад відомої справи, коли кільком адвокатам вручені повідомлення про підозри за надання ними професійної допомоги, зокрема, складання процесуальних документів, скарг до ЄСПЛ тощо. "Це неперевершений цинізм. Це неймовірно, щоб професійна діяльність стала незаконною", - наголосила Голова НААУ.

Більш детально про цю справу можна прочитати у рішенні Ради адвокатів України

Переглянути відеотрансляцію форуму «Україна 30. Розвиток правосуддя».

Нагадаємо, 1 березня Голова НААУ взяла участь  відкритті Всеукраїнського форуму «Україна 30. Розвиток правосуддя» за участю президента України.

Фото Кирила Авраменка

 

Популярні новини

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 154

Анонс

Про нові правила фінмоніторингу у ЄС розповідають адвокатам ELF та CCBE

У Європейському Союзі завершується робота над пакетом змін з питань фінансового моніторингу. Тож незабаром наберуть чинності оновлені правила запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом. Чого слід чекати?

14:54 Вт 16.04.24 343

Законодавство

Свідоцтво адвоката пропонують викладати у Дію - проект закону

Зважаючи на досвід розміщення документів у Єдиному державному веб порталі електронних послуг, у Верховній Раді пропонують закріпити можливість відображення свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю та посвідчення адвоката на порталі Дія.

17:14 Пн 15.04.24 1952

Привітання

У другому Турнірі із судових дебатів визначено переможців

Молодіжний Комітет НААУ – UNBA NextGen оголосив переможців другого Турніру із судових дебатів, участь у якому брали студенти юридичних вишів.

16:36 Пн 15.04.24 1959

Законодавство

Адвокати знайшли юридичний ляп в останніх змінах до КПК

Через помилки у юридичній техніці, що були допущені під час внесення чергових змін до Кримінального процесуального кодексу, можуть порушуватися права осіб, що тримаються в установах попереднього ув’язнення або виконання покарань.

13:32 Пн 15.04.24 2141

Законодавство

Якщо строк розслідування закінчився, справа має бути закрита, -…

Міністерство юстиції в рамках приведення законодавства до стандартів ЄС опрацьовує ідею скасування однієї з підстав закриття кримінального провадження, а саме - закінчення строку досудового розслідування. У НААУ попереджають про порушення прав підозрюваного.

15:52 Пт 12.04.24 6963

Дискусія

Підготовче судове засідання: поради адвокатам

Щодня відбуваються десятки підготовчих судових засідань у кримінальних справах, в абсолютній більшості яких беруть участь адвокати. Принципово важливим є те, щоб кожен захисник, який залучається до підготовчого судового засідання, усвідомлював значення такої стадії процесу та вмів ефективно підготувати себе та клієнта до участі в ньому.

16:41 Чт 11.04.24 8641

За кордоном

Як оформити паспорти українцям в Північній Ірландії? (вебінар)

Громадяни України, які через війну тимчасово перебувають в Північній Ірландії, можуть записатися на прийом до консульських установ в межах консульського округу в місті Единбург. Там надаються послуги з оформлення паспортного документа, реєстрації народження дитини, продовження дії паспорта та отримання проїзного документа для повернення в Україну.

13:26 Чт 11.04.24 7817

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл