У НААУ обговорили проблемні питання взаємодії суб’єктів господарювання з органами державного регулювання (контролю) в період дії карантину | НААУ

У НААУ обговорили проблемні питання взаємодії суб’єктів господарювання з органами державного регулювання (контролю) в період дії карантину

Різне
15:22 Пт 19.02.21 1456 Переглядів
Версія для друку

У НААУ за ініціативою Комітету з адміністративного права та процесу й Комітету з питань захисту бізнесу та інвесторів відбувся Круглий стіл на тему: «Проблемні питання, які виникають під час здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності в період дії карантину».

Участь у заході взяли Голова Комітету з адміністративного права та процесу НААУ Юрій Бауман, член Комітету з питань захисту бізнесу та інвесторів, що діє у складі НААУ Олександр Світличний, народний депутат України VII, VIII скликань, член Комітету з адміністративного права та процесу НААУ Оксана Продан, інспектор Ради бізнес-омбудсмена Владислав Жабський, директор Департаменту правового забезпечення ДРС Олександр Барбелюк, суддя Київського окружного адміністративного суду Вікторія Лисенко.

Юрій Бауман зауважив, що наразі в Україні більш ніж 30 державних органів наділені повноваженнями здійснювати державний нагляд (контроль) у сфері здійснення господарської діяльності. У зв’язку із введенням в дію у березні 2020 року карантинних обмежень, Верховною Радою України було прийнято ряд законодавчих актів, якими запроваджено мораторій на проведення планових перевірок суб’єктів господарювання. Утім, на практиці виникла ситуація, коли органи державного нагляду (контролю) діють всупереч вимогам діючого законодавства, зловживаючи своїми повноваженнями. Вони безпідставно зараховують суб'єктів господарювання до категорії з високим ступенем ризику, що дає змогу здійснювати перевірку такого суб'єкта господарювання.

За таких умов надзвичайно важливим є правильна стратегія захисту суб’єкта господарювання адвокатом, наголосив Голова Комітету з адміністративного права та процесу.

Оксана Продан у своєму виступі детально розповіла про види перевірок, на які наразі поширюється мораторій та поінформувала учасників заходу про перевірки, які були поновлені, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03 лютого 2021 р. № 89 «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок». Водночас у своєму виступі спікерка наголосила, що важливим аспектом захисту прав бізнесу є підготовка до таких перевірок, зокрема завчасне ознайомлення з планами перевірок, які розміщують на сайтах органів, що уповноважені здійснювати заходи державного нагляду (контролю) та на інспекційному порталі.

Також Оксана Продан порадила суб’єктам господарювання, які включені до планів перевірок, здійснювати перевірку правомірності їх призначення та підстав для її проведення.

Олександр Барбелюк закцентував увагу присутніх на повноваженнях Державної регуляторної служби у питанні оскарження дій контролюючих органів та захисту прав суб’єктів господарювання. При цьому спікер підкреслив, що суб’єкти господарювання можуть звернутися до Державної регуляторної служби України з скаргою, в якій просити перевірити правомірність включення суб’єкта господарювання до плану перевірок.

Вікторія Лисенко у своєму виступі розповіла про практику адміністративних судів щодо розгляду справ, у яких оскаржують дії чи рішення органів державного регулювання (контролю), зокрема, у яких заявлено клопотання про вжиття заходів забезпечення адміністративного позову. Серед іншого спікерка зауважила, що суб’єктам господарювання, які звертаються до адміністративного суду за захистом
своїх прав із вимогами про скасування актів індивідуальної дії, варто в повному обсязі використовувати механізми захисту, які закріплені в Кодексі адміністративного судочинства України. Зокрема, суддя навела приклад, коли заявлене позивачем клопотання про огляд доказів за місцем знаходження, відповідно до ст. 81 КАСУ, мало вирішальне значення для розгляду справи та задоволення в майбутньому його позовних вимог.

Також Вікторія Лисенко розповіла про можливість сторони у випадку програшу справи подати до суду першої інстанції заяву з проханнм відстрочити чи розстрочити виконання рішення, або встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання.

Владислав Жабський розповів про повноваження Ради бізнес омбудсмена у сфері захисту прав суб’єктів господарської діяльності, зокрема, у адміністративній процедурі оскарження дій та рішень органів державного регулювання (контролю).

Олександр Світличний поділився з присутніми власним досвідом успішного захисту клієнтів у справах про оскарження дій та рішень органів державного регулювання (контролю).

Також учасники Круглого столу обговорили критерії, на підставі яких може бути встановлено факт недопуску, а також підстави правомірності недопуску органу державного контролю до перевірки суб’єктом господарювання.

На завершення заходу учасники дійшли спільного висновку, що найбільш ефективним засобом протидії неправомірній поведінці з боку органів державного регулювання (контролю) є обізнаність зі своїми правами та завчасна підготовка суб’єкта господарювання до відповідних перевірок.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 777

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1926

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 2199

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3244

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3111

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2151

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3148

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3478

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл