НААУ висловила пропозиції та зауваження до законопроекту «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії мобінгу» | НААУ

НААУ висловила пропозиції та зауваження до законопроекту «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії мобінгу»

Різне
12:09 Пн 11.01.21 2832 Переглядів
Версія для друку

Члени Комітетів НААУ з сімейного права, трудового права, адміністративного права та процесу здійснили правовий аналіз законопроекту «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії мобінгу» (реєстр. № 4306 від 02.11.2020). Метою і завданням цього законопроекту є захист учасників трудових відносин від різних форм мобінгу і встановлення адміністративної відповідальності за такі дії.

Представники НААУ передусім звернули увагу, що для України проблема забезпечення прав працівників на гідне ставлення до них під час трудової діяльності, захисту від цькування та протидії насильству на робочих місцях є надзвичайно гострою, яка потребує усвідомленого опрацювання та законодавчого закріплення антимобінгових правових механізмів.

НААУ вважає позитивною ініціативу введення у трудове законодавство поняття «мобінгу», закріплення його типових ознак, форм прояву, наслідків та відповідальності за вчинення. Водночас у питаннях законодавчого врегулювання антимобінгових правових конструкцій доцільно застосовувати комплексний підхід, вносити зміни до чинних нормативно – правових актів на засадах їх взаємоузгодженості та системності.

Із висновку НААУ законопроект №4306 потребує доопрацювання з урахуванням зауважень, що направлені для розгляду до Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності.

Висловлені адвокатами пропозиції та зауваження стосуються потреби узгодження понять «мобінг», «цькування», «утиск», які застосовуються за змістом законопроекту як тотожні, взаємозамінні або відмінно-самостійні, що робить правову  конструкцію негнучкою, може чинити негативний вплив у її правореалізації.

Щодо застосування та майбутнього закріплення поняття та форм прояву мобінгу, то у законопроекті вказано, що це діяння учасників трудових відносин, які полягають лише у психологічному та економічному насильстві, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій. Однак, таке звуження не відповідає дійсності. Адже ситуації мобінгу у сфері праці та зайнятості населення відбуваються досить часто. Оскільки новини, публікації в медіа і соціальних мережах широко оперують повідомленнями про випадки сексуального та фізичного насильства над працівниками в трудовому колективі.

Висновки правового аналізу торкнулися ініційованих законопроектом повноважень органів внутрішніх справ (Національної поліції) щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення за вчинений мобінг, адже криза правоохоронної та судової системи в Україні відома та викликає занепокоєння в частині ефективності механізмів судового захисту жертв мобінгу та реальності адміністративної відповідальності їх кривдників за вчинене правопорушення. Законотворець оминув увагою органи Держпраці, як спеціально уповноважені на здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю юридичними особами та фізичними особами, які використовують найману працю.

Законопроект №4360 потребує доопрацювання також у частині закріплення мобінгу як підстави розірвання трудового договору, укладеного на невизначений строк, з ініціативи працівника (ст. 38 КЗпП України) та додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з окремими категоріями працівників за певних умов (ст. 41 КЗпП України).

Є доцільним включення антибулінгових правових конструкцій до Законів України «Про захист суспільної моралі» та «Про соціальні послуги», а також у Законі України «Про судовий збір» закріпити пільги щодо сплати судового збору (ст. 5), звільнивши від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях позивачів у всіх категоріях трудових спорів, пов’язаних з мобінгом (цькуванням), у тому числі за позовами про відшкодування моральної та матеріальної шкоди, заподіяної здоров’ю працівника внаслідок мобінгу.

Системні законодавчі зміни щодо унормування мобінгу та відповідальності за його вчинення позитивно вплинуть на розвиток трудових відносин в Україні, забезпечать гідні, здорові і безпечні умови праці на робочому місці, а також правовий захист працівників від цькування та інших проявів упередженого ставлення в трудовому колективі.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 320

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 1482

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 1768

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3010

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3097

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2141

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3142

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3477

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл