Лідія Ізовітова: Не можна відновити репресивне правосуддя, де захист грає номінальну роль | НААУ

Лідія Ізовітова: Не можна відновити репресивне правосуддя, де захист грає номінальну роль

Різне
11:03 Пт 18.12.20 1218 Переглядів
Версія для друку

Впродовж 2020 року адвокатура була залучена до найбільш нагальних потреб реформування правосуддя. Зокрема, робота з комітетами Верховної Ради, куди НААУ направляла аналітичні рекомендації, спільна діяльність з ДСА щодо запровадження електронного суду, діалог з органами суддівського врядування щодо доступу до правосуддя.

Про це повідомила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час засідання Ради адвокатів України 18 грудня, яке відбулось в режимі онлайн.

НААУ продовжує просувати ідею, аби ЄРАУ був інтегрований до підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд». А також, згідно Меморандуму з ДСА про співпрацю, втілює й інші напрямки спільної діяльності. 

«При НААУ була створена Робоча група з питань впровадження електронного правосуддя в Україні під керівництвом заступника Голови НААУ, РАУ Валентина Гвоздія. За час її роботи налагоджено діалог з Вищою радою правосуддя, Державною судовою адміністрацією України, ДП «Інформаційні судові системи» з питань електронного правосуддя. Регулярно відбуваються зустрічі і консультації з представниками органів влади для координації зусиль в цьому напрямі. Також Робоча група брала участь у розробці змін до процесуальних кодексів, які стосуються роботи «Електронного суду», - зазначила Лідія Ізовітова.

Важливим вектором діяльності НААУ у 2020 році стала участь у численних онлайн-зустрічах, присвячених роботі правосуддя в умовах пандемії.

«Саме на цих майданчиках, за участю Вищої ради правосуддя, ми відстоювали наше право – право адвокатів на власне здоров’я і безпеку, яке судді почали ігнорувати і використовувати особливості карантину проти адвокатів. Випадки, коли судді не зважали на неможливість адвокатів прибути до суду, в тому числі, і в інший регіон, не вважали хворобу адвоката на COVID поважною причиною неприбуття до суду - не поодинокі. Особливо цю тактику застосовували судді Вищого антикорупційного суду. Цю проблематику ми обговорювали і в ході усних дискусій, і в письмових зверненнях до Ради суддів, власне ВАКС та ВРП», - підкреслила Голова НААУ, РАУ.

У листопаді-грудні 2020 року НААУ стала ініціатором та співорганізатором національної дискусії «Доступ до правосуддя», де в публічному просторі представники адвокатури розкривали причини невдач судової реформи.

«Ми вказали на те, як намагаються повторити спроби залучити міжнародних експертів до формування органів суддівського врядування. Це прямо обмежує право професійних спільнот, які є справжніми представниками суспільства, делегувати своїх представників до ВККСУ і ВРП. На користь цього говорить і рішення КСУ, який вказав на відсутність конституційних основ для створення таких експертних комісій з іноземців при конституційних органах правосуддя», - зауважила Голова НААУ, РАУ.

Лідія Ізовітова додала, що ідея залучати міжнародних експертів до створення органів суддівського самоврядування в Україні не нова. Так був сформований за рекомендаціями Громадської ради міжнародних експертів Вищий антикорупційний суд. І НААУ вважає цей досвід невдалим, адже лише цього року РАУ розглянула численні скарги на дії суддів цього суду і ухвалила не менше 5 рішень, де викладена правова оцінка цим порушенням та запропоновані шляхи для припинення практики тиску на захист.

«Натомість існує думка якоїсь «громадськості», що цей суд – дуже успішний приклад участі іноземців. Це небезпечна маніпуляція. Ми направили до європейського проекту «Право Джастис» всі матеріали – рішення РАУ, звернення до міжнародних інституцій та правоохоронних органів з приводу фактів порушень прав адвокатів суддями ВАКС. Таким чином, фактами, конкретними документами ми готові переконувати будь-кого у тому, що повторювати цей прецедент не варто. Не можна відновити репресивне правосуддя, де захист грає номінальну роль», - вважає Лідія Ізовітова.

Фото з архіву НААУ

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1278

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2570

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 3985

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4239

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5683

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13659

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11026

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл