Лідія Ізовітова: Не можна відновити репресивне правосуддя, де захист грає номінальну роль | НААУ

Лідія Ізовітова: Не можна відновити репресивне правосуддя, де захист грає номінальну роль

Різне
11:03 Пт 18.12.20 1172 Переглядів
Версія для друку

Впродовж 2020 року адвокатура була залучена до найбільш нагальних потреб реформування правосуддя. Зокрема, робота з комітетами Верховної Ради, куди НААУ направляла аналітичні рекомендації, спільна діяльність з ДСА щодо запровадження електронного суду, діалог з органами суддівського врядування щодо доступу до правосуддя.

Про це повідомила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час засідання Ради адвокатів України 18 грудня, яке відбулось в режимі онлайн.

НААУ продовжує просувати ідею, аби ЄРАУ був інтегрований до підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд». А також, згідно Меморандуму з ДСА про співпрацю, втілює й інші напрямки спільної діяльності. 

«При НААУ була створена Робоча група з питань впровадження електронного правосуддя в Україні під керівництвом заступника Голови НААУ, РАУ Валентина Гвоздія. За час її роботи налагоджено діалог з Вищою радою правосуддя, Державною судовою адміністрацією України, ДП «Інформаційні судові системи» з питань електронного правосуддя. Регулярно відбуваються зустрічі і консультації з представниками органів влади для координації зусиль в цьому напрямі. Також Робоча група брала участь у розробці змін до процесуальних кодексів, які стосуються роботи «Електронного суду», - зазначила Лідія Ізовітова.

Важливим вектором діяльності НААУ у 2020 році стала участь у численних онлайн-зустрічах, присвячених роботі правосуддя в умовах пандемії.

«Саме на цих майданчиках, за участю Вищої ради правосуддя, ми відстоювали наше право – право адвокатів на власне здоров’я і безпеку, яке судді почали ігнорувати і використовувати особливості карантину проти адвокатів. Випадки, коли судді не зважали на неможливість адвокатів прибути до суду, в тому числі, і в інший регіон, не вважали хворобу адвоката на COVID поважною причиною неприбуття до суду - не поодинокі. Особливо цю тактику застосовували судді Вищого антикорупційного суду. Цю проблематику ми обговорювали і в ході усних дискусій, і в письмових зверненнях до Ради суддів, власне ВАКС та ВРП», - підкреслила Голова НААУ, РАУ.

У листопаді-грудні 2020 року НААУ стала ініціатором та співорганізатором національної дискусії «Доступ до правосуддя», де в публічному просторі представники адвокатури розкривали причини невдач судової реформи.

«Ми вказали на те, як намагаються повторити спроби залучити міжнародних експертів до формування органів суддівського врядування. Це прямо обмежує право професійних спільнот, які є справжніми представниками суспільства, делегувати своїх представників до ВККСУ і ВРП. На користь цього говорить і рішення КСУ, який вказав на відсутність конституційних основ для створення таких експертних комісій з іноземців при конституційних органах правосуддя», - зауважила Голова НААУ, РАУ.

Лідія Ізовітова додала, що ідея залучати міжнародних експертів до створення органів суддівського самоврядування в Україні не нова. Так був сформований за рекомендаціями Громадської ради міжнародних експертів Вищий антикорупційний суд. І НААУ вважає цей досвід невдалим, адже лише цього року РАУ розглянула численні скарги на дії суддів цього суду і ухвалила не менше 5 рішень, де викладена правова оцінка цим порушенням та запропоновані шляхи для припинення практики тиску на захист.

«Натомість існує думка якоїсь «громадськості», що цей суд – дуже успішний приклад участі іноземців. Це небезпечна маніпуляція. Ми направили до європейського проекту «Право Джастис» всі матеріали – рішення РАУ, звернення до міжнародних інституцій та правоохоронних органів з приводу фактів порушень прав адвокатів суддями ВАКС. Таким чином, фактами, конкретними документами ми готові переконувати будь-кого у тому, що повторювати цей прецедент не варто. Не можна відновити репресивне правосуддя, де захист грає номінальну роль», - вважає Лідія Ізовітова.

Фото з архіву НААУ

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 478

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 913

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2194

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3814

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4032

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4016

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4678

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6138

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл