Адвокати долучилися до обговорення проблеми „викрадення” дітей одним із батьків та питання відповідального батьківства | НААУ

Адвокати долучилися до обговорення проблеми „викрадення” дітей одним із батьків та питання відповідального батьківства

Різне
10:53 Вт 15.12.20 2587 Переглядів
Версія для друку

Представники НААУ – Голова Комітету з сімейного права Ганна Гаро, а також Голова Комітету з цивільного права та процесу Олег Простибоженко і член вищевказаних комітетів Світлана Савицька – взяли участь у першому засіданні робочої групи з удосконалення законодавства щодо забезпечення інтересів та прав дитини у випадку конфлікту між батьками щодо місця проживання дитини, участі в її вихованні. Захід відбувся в онлайн-форматі 10 грудня 2020 року при Міжвідомчій координаційній раді з питань правосуддя щодо неповнолітніх.

На зустрічі розглянули проблему „викрадення” дітей одним із батьків, а також можливості вдосконалення законодавства щодо забезпечення прав дитини з урахуванням її потреб та найкращих інтересів, особливо у випадку конфлікту між батьками щодо місця проживання дитини та участі в її вихованні.

Крім того, під час заходу обговорили також питання запровадження чіткого поняття «викрадення дитини одним із батьків», проаналізували можливі засоби для  запобіганню такому явищу й дієвого реагування на випадки „викрадення” дитини одним із батьків.

Так, Олег Простибоженко під час виступу запропонував, щоб питання швидкого та якісного реагування на самочинне переміщення дитини одним із батьків вирішувалося судом у межах інституту забезпечення позову в цивільному процесі. Це, наприклад, може відбуватися шляхом установлення місця проживання дитини на час розгляду судом справи про визначення місця проживання дитини чи участі в її вихованні. Такий підхід дозволить забезпечити швидке ухвалення судового рішення, яке підлягатиме примусовому виконанню. Також доповідач акцентував увагу на необхідності одночасного вирішення одним судом усіх питань батьківської відповідальності, а саме: визначення місця проживання та встановлення графіку спілкування дитини з кожним із батьків. При цьому, він зазначив, що врегулювання лише одного з питань призведе до порушення балансу інтересів між батьками. Наприкінці виступу О. Простибоженко вніс пропозицію посилити кримінальну відповідальність саме за невиконання судових рішень щодо батьківської відповідальності, оскільки йдеться про порушення прав й інтересів дитини. Із цією метою спікер запропонував виділити в окрему частину в межах ст. 372 КК України новий склад злочину.

Відомо, що нині в ч. 1 статті 162 Сімейного кодексу України вживається термін „викрадення дитини” і розглядається як один із способів самочинної зміни місця проживання дитини, тобто означає неправомірну, без згоди другого з батьків чи інших осіб, із якими на підставі закону або рішення суду проживала малолітня дитина, або дитячого закладу (установи), у якому за рішенням органу опіки та піклування або суду проживала дитина, зміну її місця проживання. Разом з тим чинне законодавство не передбачає кримінальної відповідальності за „викрадення” одним із батьків власної дитини, виходячи з постулату про неможливість викрадення одним із батьків своєї власної дитини.

Члени Комітетів НААУ із сімейного права, із цивільного права та процесу раніше опрацьовували це питання та подавали свої зауваження й пропозиції до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення місця проживання дитини в безспірному порядку» (реєстр. № 4154 від 25.09.2020 року), у якому розглядаються такі ж питання.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

16:46 Ср 15.05.24 3086

Законодавство

Позитивні зрушення у процедурі усиновлення назвала голова Комітету…

Цифровізація процесу усиновлення, збільшення фінансової підтримки та розширення кола дітей, які можуть потрапити під сімейну опіку - ці зміни, що відбулися останнім часом, можна вважати позитивними для дітей, що втратили сім’ю через негаразди війни.

11:29 Ср 15.05.24 1287

Гарантії діяльності

У прагненні дістатися до адвокатської таємниці слідчий ігнорував…

Попри відсутність дозволу суду на вилучення ноутбука і смартфона адвоката, слідчий під час обшуку все ж зробив це. Навіть коли слідчий суддя потім не дозволив арештовувати ці гаджети, їх відмовилися повертати власнику. У ситуацію втрутилася Національна асоціація адвокатів України.

13:43 Вт 14.05.24 2736

Навчання

Розірвання шлюбу за кордоном: що варто знати українцям

Процедура розірвання шлюбу, якщо один із подружжя знаходиться за кордоном, має певні особливості. Поради українцям у разі розлучення дали адвокати на прикладі Великої Британії.

14:42 Пн 13.05.24 4224

Регіони

На Запоріжжі рада адвокатів створить свій музей адвокатури

У Запоріжжі вивчать наявні в архівах матеріали з історії адвокатури, здійснять їх копіювання, опрацювання та систематизацію з метою підготовки статей та книг. Також при Раді адвокатів регіону створять музей адвокатури.

9:53 Пт 10.05.24 8119

Гарантії діяльності

Адвокатам дадуть поради, як реагувати на протиправні дії ТЦК

У Національній асоціації адвокатів України підготують методичні рекомендації щодо алгоритму дій адвокатів у разі посягання на їхні професійні права з боку представників державних органів, зокрема ТЦК, під час надання правничої допомоги клієнтам. До роботи долучать ради адвокатів регіонів.

14:12 Чт 09.05.24 14894

Законодавство

Відповідальність за перешкоджання праву особи на захист слід…

Останнім часом в Україні почастішали випадки перешкоджання громадянам в реалізації їх конституційного права на захист. Такі протиправні діяння вчиняються службовими особами, зокрема військовослужбовцями ТЦК та СП. Їхня суспільна небезпечність істотно підвищується в умовах воєнного або надзвичайного стану, під час якого право людини на захист не може бути обмежено.

13:03 Чт 09.05.24 9704

Гарантії діяльності

Тиск на адвокатів – показник порушення прав людини в Україні, - НААУ

Зростання тиску на адвокатуру загрожує погіршенням стану дотримання прав людини в Україні. Статистика порушень гарантій адвокатської діяльності свідчить про загрозливу ситуацію для ефективної і безпечної професійної діяльності захисників.

11:18 Чт 09.05.24 12168

Вестник:№4 квітень 2024;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл