Втрата довіри до суду зумовлена нестабільністю профільного законодавства – Олександр Дроздов | НААУ

Втрата довіри до суду зумовлена нестабільністю профільного законодавства – Олександр Дроздов

Cудова практика
19:26 Пн 30.11.20 2264 Переглядів
Версія для друку

Несталість національного законодавства у судовій влади становить загрозу для здійснення правосуддя в Україні.

На цьому наголосив Голова Комітету НААУ з питань БПД Олександр Дроздов під час другого заходу в рамках національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи», що відбувся в режимі онлайн.

«Один з маркерів незалежності судової влади є сталість законодавства. І, на жаль, Україна демонструє всьому світу приклад, коли постійна зміна законодавства, в тому числі, і зміна якості цього законодавства, призводить до того, що судді втрачають довіру до самих себе, судді не хочуть працювати», - переконаний Олександр Дроздов.

Він навів статистичні дані щодо наповненості судів в Україні, озвучені Головою Вищої ради правосуддя Андрієм Овсієнком на щорічному судовому форумі. Так, станом на сьогодні в Україні 7 295 штатних посад суддів, 34% - вакантні: фактично заповнені 5 275 посад, повноваження є у 4 853 суддів. У 97 судах фактична чисельність суддів становить близько 50%.

«Чи можемо ми за таких умов розраховувати на дотримання Україною міжнародних зобов’язань, зокрема, виконання вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод в частині права на справедливий суд впродовж розумного строку? Чи може взагалі ця Конвенція захищати наші реальні права, на що постійно звертає увагу у своїх рішеннях ЄСПЛ, що права людини повинні бути захищені реально, а не ілюзорно?», - запитав Голова Комітету НААУ.

Олександр Дроздов звернув увагу на міжнародні норми дотримання континуїтету та пропонує запровадити його і в судовій владі.

«Контитуїтет запроваджений на міжнародному рівні і імплементований в національному законодавстві. Наприклад, суддю, який 9 років працював в ЄСПЛ, переводять на іншу посаду. Але його не визнають, допоки держава не запропонує або Рада Європи не обере нового суддю в ЄСПЛ. Так само в національному законодавстві – повноваження Кабміну діють поки не запрацює новосформований Кабмін. Таке ж саме має бути і у судовій владі», - вважає він.

Голова Комітету НААУ підкреслив, що на сьогоднішній день на конституційному рівні сформований концепт і чітко визначені основні стейкхолдери формування Вищої ради правосуддя, серед яких є і адвокати. Логічним є застосування такого підхіду і до інших органів суддівського врядування, в тому числі і при формуванні ВККС.

«Зараз «модно» «хейтити» судову владу. Але всі ми живемо у суспільстві і всі ми далеко не бездоганні. Чи є це підставою, аби просунути якісь нові концепти і проекти рішень, які дисонують з конституційними положеннями? Я б обережно використовував поняття «реформування судової влади» та «відновлення довіри до судової влади». У нас є судова влада і є довіра до судової влади. І про рівень довіри до суддів треба дізнаватися не тільки в тих, хто знає про судову владу зі шпальт газет, Фейсбуку тощо. Треба дізнаватися в тих, хто ходить і щодня своєю невпинною працею захищає права і свободи людини в судах. А це – адвокати», - підсумував Олександр Дроздов.

Нагадаємо, 30 листопада відбулася  друга національна дискусія «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи». Повне відео заходу можна переглянути тут

Популярні новини

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом пропонується штрафувати

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 119

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 190

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 265

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 1569

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 2152

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 1945

Дискусія

Принцип безперервності влади під час війни дослідили на круглому…

Дотримання принципу інституційної безперервності влади в Україні є надзвичайно важливим в нинішніх воєнних умовах, адже позбавлення легітимності української влади є одним з очевидних пріоритетів агресора не лише для пропаганди, а й дискредитації на міжнародній арені.

17:58 Ср 17.04.24 3182

Cудова практика

Трудові спори у 2024 році: на що звертає увагу ВС

Зменшення замовлень у підприємства після введення воєнного стану на території України не свідчить про неможливість роботодавця забезпечити роботою працівника, тому призупинення трудового договору з ним є незаконним.

17:28 Вт 16.04.24 4560

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл