Втрата довіри до суду зумовлена нестабільністю профільного законодавства – Олександр Дроздов | НААУ

Втрата довіри до суду зумовлена нестабільністю профільного законодавства – Олександр Дроздов

Cудова практика
19:26 Пн 30.11.20 2314 Переглядів
Версія для друку

Несталість національного законодавства у судовій влади становить загрозу для здійснення правосуддя в Україні.

На цьому наголосив Голова Комітету НААУ з питань БПД Олександр Дроздов під час другого заходу в рамках національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи», що відбувся в режимі онлайн.

«Один з маркерів незалежності судової влади є сталість законодавства. І, на жаль, Україна демонструє всьому світу приклад, коли постійна зміна законодавства, в тому числі, і зміна якості цього законодавства, призводить до того, що судді втрачають довіру до самих себе, судді не хочуть працювати», - переконаний Олександр Дроздов.

Він навів статистичні дані щодо наповненості судів в Україні, озвучені Головою Вищої ради правосуддя Андрієм Овсієнком на щорічному судовому форумі. Так, станом на сьогодні в Україні 7 295 штатних посад суддів, 34% - вакантні: фактично заповнені 5 275 посад, повноваження є у 4 853 суддів. У 97 судах фактична чисельність суддів становить близько 50%.

«Чи можемо ми за таких умов розраховувати на дотримання Україною міжнародних зобов’язань, зокрема, виконання вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод в частині права на справедливий суд впродовж розумного строку? Чи може взагалі ця Конвенція захищати наші реальні права, на що постійно звертає увагу у своїх рішеннях ЄСПЛ, що права людини повинні бути захищені реально, а не ілюзорно?», - запитав Голова Комітету НААУ.

Олександр Дроздов звернув увагу на міжнародні норми дотримання континуїтету та пропонує запровадити його і в судовій владі.

«Контитуїтет запроваджений на міжнародному рівні і імплементований в національному законодавстві. Наприклад, суддю, який 9 років працював в ЄСПЛ, переводять на іншу посаду. Але його не визнають, допоки держава не запропонує або Рада Європи не обере нового суддю в ЄСПЛ. Так само в національному законодавстві – повноваження Кабміну діють поки не запрацює новосформований Кабмін. Таке ж саме має бути і у судовій владі», - вважає він.

Голова Комітету НААУ підкреслив, що на сьогоднішній день на конституційному рівні сформований концепт і чітко визначені основні стейкхолдери формування Вищої ради правосуддя, серед яких є і адвокати. Логічним є застосування такого підхіду і до інших органів суддівського врядування, в тому числі і при формуванні ВККС.

«Зараз «модно» «хейтити» судову владу. Але всі ми живемо у суспільстві і всі ми далеко не бездоганні. Чи є це підставою, аби просунути якісь нові концепти і проекти рішень, які дисонують з конституційними положеннями? Я б обережно використовував поняття «реформування судової влади» та «відновлення довіри до судової влади». У нас є судова влада і є довіра до судової влади. І про рівень довіри до суддів треба дізнаватися не тільки в тих, хто знає про судову владу зі шпальт газет, Фейсбуку тощо. Треба дізнаватися в тих, хто ходить і щодня своєю невпинною працею захищає права і свободи людини в судах. А це – адвокати», - підсумував Олександр Дроздов.

Нагадаємо, 30 листопада відбулася  друга національна дискусія «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи». Повне відео заходу можна переглянути тут

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1515

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2807

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 4223

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4477

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5921

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13681

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11028

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл