Формування ВККС за участю міжнародних експертів ставить питання суверенітету | НААУ

Формування ВККС за участю міжнародних експертів ставить питання суверенітету

Законодавство
19:20 Пн 23.11.20 2115 Переглядів
Версія для друку

23 листопада відбувся перший захід у рамках національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи».

Це перший дискусійний майданчик щодо функціонування судової системи, організований Вищою радою правосуддя. Учасники заходу обговорили законодавчі ініціативи щодо реформування судової влади, в тому числі, і законопроект № 3711, який передбачає участь міжнародних експертів у призначенні суддів.

Відкриваючи дискусію, Голова  НААУ, РАУ Лідія Ізовітова вказала на необхідність обговорити запропонований законопроектом №3711 порядок формування ВККС із залученням Конкурсної комісії у складі міжнародних експертів. Власне, чи такий порядок узгоджується із принципом державного суверенітету.

«Дуже важливо визначитись, чи Формування складу Конкурсної комісії за участі міжнародних експертів не суперечить  Декларації про державний суверенітет України від 16 липня 1990 р та ст. ст.1, 2. 5 Конституції України? Ознакою державного суверенітету є невідчужуваність, тобто  неможливість довільної відчуженості легітимної та легальної влади», - наголосила Голова НААУ.

Вона запропонувала оцінити, чи має ознаки довільної відчуженості легітимної та легальної влади (зокрема, судової влади)  формування складу Конкурсної комісії за участі міжнародних експертів.

«Ми маємо завжди пам’ятати, що «Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування». (ст. 5 Конституції України). Йдеться про суверенітет нашого народу, народу України, а не інших країн», - наголосила Голова НААУ.

Статтею 131 Конституції України встановлено, що відповідно до закону в системі правосуддя утворюються органи та установи для забезпечення добору суддів, їх професійної підготовки, оцінювання, розгляду справ щодо їх дисциплінарної відповідальності, фінансового та організаційного забезпечення судів.

В світлі  рішення Конституційного Суду України від 11 березня 2020 року  № 4-р/2020, висновку Венеційської комісії щодо законопроекту 3711 (8-9 жовтня 2020 року) та інших міжнародних документів доцільно залишити формування складу ВККСУ, як державного колегіального органу суддівського врядування, який діє на постійній основі у системі правосуддя України, за участю основних стейкхолдерів системи правосуддя.

«Найбільшу питому вагу в участі у формуванні складу ВКАСУ повинні мати представники суддівського корпусу, адвокатської спільноти та вчені», - переконана Лідія Ізовітова. Аналогічний підхід запроваджено в чинній Конституції України щодо формування складу ВРП (ст. 131). І такий порядок формування закладає основи професійності та незалежності цього конституційного органу.

Подальше просування ідеї залучення міжнародних експертів до формування конституційних та державних органів може надалі мати руйнівний ефект не тільки для незалежності судової влади. Аналогічна вимога може з часом поширитися і на формування законодавчого органу та інші вибори, коли кандидатів будуть фільтрувати міжнародні комісії.

«Чи завтра не буде так, що через міжнародних експертів, через відповідні комісії, ми отримаємо дозвіл реєструвати кандидатів у народні депутати? Що цих кандидатів має перевірити міжнародна комісія, а тільки тоді мажоритарники зможуть зареєструватися або кандидати зможуть потрапити в партійний список? Якщо до судової влади таке можливо застосувати, то чому до законодавчої ні? А чи не скаже завтра комісія міжнародних експертів, що в кандидати в Президенти можна зареєструвати лише 3-4 кандидати, інших не можна, бо не їх не схвалили міжнародні експерти?», - сказала Голова НААУ, РАУ.

  

 

Популярні новини

Гарантії діяльності

Оновлена концепція ЄСІКС має бути сформована за принципом «єдиного…

Передумовою покращення функціоналу Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи (ЄСІКС) має стати запровадження принципу «єдиного вікна». Цей перший крок забезпечить перетворення цієї системи на ефективний інструмент для учасників судового процесу.

12:21 Вт 02.07.24 1480

Призначення

Практику складання адмінпротоколів на порушників прав адвокатів…

При Національній асоціації адвокатів України створено Комітет з питань запобігання адміністративним правопорушенням, скоєним стосовно адвокатів. Його керівником призначено адвоката Сергія Осику.

10:32 Вт 02.07.24 1705

Законодавство

Імплементація Директиви ЄС щодо акцизу на пальне: необхідний баланс

Сьогодні розбіжність між ставками акцизного податку на бензин і дизельне паливо в Україні та ЄС становить у середньому 40 %. У Верховній Раді вирішили поступово виправити цю ситуацію.

16:38 Пн 01.07.24 2742

БПД

Для припинення надання БВПД зʼявилася нова підстава

Відсьогодні, надання безоплатної вторинної правничої допомоги припинятиметься за рішенням центру з надання безоплатної правничої допомоги в тому числі у разі, якщо кримінальне провадження, в якому особі надається безоплатна вторинна правнича допомога, зупинено.

17:57 Пт 28.06.24 7718

Етика

Практикуючий адвокат працював у прокуратурі: порушено справу

Проти адвоката, який працював на посаді інспектора у прокуратурі та одночасно отримував доручення від системи безоплатної правничої допомоги і виконував їх у суді, порушено дисциплінарну справу.

15:07 Пт 28.06.24 7966

Видання

Публікуємо Вісник НААУ за червень 2024 року

Вісник НААУ за червень 2024 року доступний на сайті.

14:36 Пт 28.06.24 246

Привітання

Привітання з Днем Конституції України

Шановні колеги!

9:53 Пт 28.06.24 8450

Cудова практика

Чи може адвокат бути безробітним, з’ясує Велика Палата

Коли особа не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування, вона може набути статусу безробітного та отримувати допомогу по безробіттю. Але ставлення до адвоката, як самозайнятої особи, сьогодні неоднозначне.

9:13 Пт 28.06.24 7389

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл