Консолідована позиція дозволила НААУ відстояти європейське законодавство про адвокатуру – Лідія Ізовітова | НААУ

Консолідована позиція дозволила НААУ відстояти європейське законодавство про адвокатуру – Лідія Ізовітова

Різне
12:04 Вт 17.11.20 1444 Переглядів
Версія для друку

«НААУ законом уповноважена представляти адвокатуру у відносинах з органами влади. Це голос професії, який безумовно повинен бути врахований у процесі реалізації судової реформи та власне реформи адвокатури. І адвокати послідовно відстоюють це право. Спроби обмежити вплив на розробку відповідних законодавчих змін або навіть підмінити ключові реформаторські документи відбувалися, і не можна виключати, що вони не повторяться», - зазначила Лідія Ізовітова під час засідання РАУ.

З нагоди 8-ої річниці створення НААУ Лідія Ізовітова нагадала, як впродовж своєї новітньої  історії адвокатське самоврядування довело спроможність відстояти європейські норми законодавства про адвокатуру.

З 2016 року починалися спроби погіршити закон «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Адвокатура мала бути втягнута в процес безсистемних політизованих непрофесійних змін до закону. Тоді розгорілася битва проти законопроекту №9055. Цей процес мав два неприйнятні для адвокатури параметри: відступ від уже втілених європейських стандартів і виключення самих адвокатів з процесу підготовки реформи профільного законодавства. Адже, у відповідності до Основних принципів ООН про роль юристів, професійна організація має бути учасником розробки змін до законодавства про адвокатуру. НААУ дуже активно захищала цей принцип. Це важлива гарантія нашої самоврядності і незалежності від втручання з боку держави.

За прогнозом Голови НААУ, спроби обмежити статус адвокатів будуть продовжуватися, але на новому етапі хаотичні спроби змінити статус адвокатури відбуваються уже не через зміни до профільного закону.

«Ми спостерігаємо, як приймаються окремі законодавчі акти, якими адвокатів пробують поставити під контроль. Це спроба запровадження Міністерством юстиції так званого peer review  в системі безоплатної правової допомоги, яка за своєю суттю є втручанням в діяльність і правову позицію адвоката та порушує адвокатську таємницю. Це і фінансовий моніторинг, це і запроваджений на рівні закону статус викривачів, і законопроект про публічні електронні реєстри, який зазіхає на статус ЄРАУ. Під атакою непрофесійних законодавчих ініціатив опинилася адвокатська таємниця – одна з наших ключових гарантій. У відповідь на такі, можливо, випадкові, а можливо, і умисні спроби окремих народних депутатів ослабити інститут адвокатури, ми повинні бути готовими спільними зусиллями відстоювати свою незалежність», - заявила Голова НААУ, РАУ.

Лідія Ізовітова запевнила, що «НААУ докладає всіх зусиль, щоб нове законодавство у жодному випадку не могло погіршити статус адвокатури та права адвокатів у процесах».

У подальшому, за словами Голови НААУ, адвокатура буде стикатися не з такими «лобовими» атаками, яким був провладний законопроект 9055, а доведеться навчитися боротися із «гібридними» викликами незалежності і професійним імунітетам. До цих змін можна віднести і вже згадані точкові атаки на наш закон, і масовані інформаційні атаки на адвокатів, тиск на них з боку так званих активістів. Робота адвокатів надзвичайно ускладнилася – і через об’єктивні перешкоди доступу до правосуддя, і внаслідок порушення принципів рівності і змагальності процесу. Особливо цим відзначається Вищий антикорупційний суд. На адвокатів вчиняється громадський тиск, основним інструментом якого є ототожнення адвокатів і клієнтів. Ми уже неодноразово приймали рішення щодо неприпустимості порушень прав адвокатів з боку суддів цього суду, і вже навіть бачили, в який спосіб ці судді реагують на наші звернення, підкреслила Лідія Ізовітова і наголосила, що НААУ готова і до нових викликів.

«Пройшовши 8-річну історію діяльності органів адвокатського самоврядування, ми можемо впевнено говорити, що успішно склали тест на здатність вирішувати свої проблеми самостійно, без допомоги держави, а інколи і всупереч її бажанню обмежувати наші повноваження. З моменту прийняття першого закону «Про адвокатуру» 1992 року, від ухвалення рекомендацій Парламентської асамблеї Ради Європи 1995 року адвокатська спільнота консолідовано виступала за те, щоб мати надійні гарантії незалежного статусу професії, надійний запобіжник від тиску та втручання державних органів, а також можливості безперешкодної реалізації конституційної ролі захисту прав людини. Ця мета консолідувала адвокатуру, і я переконана, що тепер, коли ми маємо єдину професійну організацією, яка об’єднує всіх адвокатів України, ми і надалі будемо кожного дня працювати над зміцненням статусу професії та підвищення її стандартів», - підсумувала Лідія Ізовітова.

Популярні новини

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 323

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 620

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 1874

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3437

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7943

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7457

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8387

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 7003

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл