РАУ звернулась до ДСА та Генпрокурора з приводу недопустимості обмежень доступу до судових рішень | НААУ

РАУ звернулась до ДСА та Генпрокурора з приводу недопустимості обмежень доступу до судових рішень

Гарантії діяльності
13:30 Вт 10.11.20 3333 Переглядів
Версія для друку

РАУ звернулась до Державної судової адміністрації України та Офісу Генерального прокурора з приводу недопустимості безпідставного обмеження доступу до судових рішень на підставі звернень прокурорів.

Про це йдеться у рішенні Ради адвокатів України від 15 жовтня 2020 року.

Ідеться про засекречення прокурорами органів прокуратури судових рішень у 2019 - 2020 роках та їх виконання. Загальна кількість копій судових рішень, до яких обмежено доступ, становить 36 827. Інформація про це отримана у відповідь на запит до голови Державної судової адміністрації України Холоднюка З.В.

«Згідно отриманої відповіді, за інформацією адміністратора Єдиного державного реєстру судових рішень Державного підприємства «Інформаційні судові системи» на підставі звернень прокурорів органів прокуратури обмежено перегляд в Реєстрі в режимі повного та загального доступу: з 01 січня 2019 р. по 31 грудня 2019 р. до 4308 електронних копій судових рішень; з 01 січня 2020 р. до 20 серпня 2020 р. до 2243 електронних копій судових рішень», - йдеться у рішенні РАУ.

НААУ також стало відомо, що в Єдиному державному реєстрі судових рішень є судові рішення, які нібито засекречуються прокурорами органів прокуратури. Однак, такі судові рішення ухвалювалися у відкритому судовому засіданні та не підлягали захисту від розголошення.

Крім того, стороною обвинувачення часто ініціюється закриття доступу до судових рішень необґрунтовано, проте адміністратор Реєстру задовольняє звернення прокурорів та слідчих, не перевіряючи законні підстави для такого обмеження.

Рада адвокатів України звертає увагу на те, що такі дії суперечать вимогам Закону України «Про доступ до судових рішень», зокрема, тотальне обмеження перегляду копій судових рішень незаконно обмежує право кожного на доступ до судових рішень, у порядку визначеному цим Законом.

«Згідно до вимог частини 1 статті 27 КПК України учасники судового провадження, а також особи, які не брали участі у кримінальному провадженні, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов’язки, не можуть бути обмежені у праві на отримання в суді як усної, так і письмової інформації щодо результатів судового розгляду та у праві на ознайомлення з процесуальними рішеннями й отримання їх копій. Ніхто не може бути обмежений у праві на отримання в суді інформації про дату, час і місце судового розгляду та про ухвалені в ньому судові рішення, крім випадків, установлених законом», - наголошує РАУ.

Рада адвокатів України звертає увагу, що порядок доступу до судового рішення врегульований Законом України «Про доступ до судових рішень».

Вказаним Законом регулюються відносини щодо забезпечення доступу до судових рішень (рішень, судових наказів, постанов, вироків, ухвал), ухвалених судами загальної юрисдикції, та ведення Єдиного державного реєстру судових рішень (стаття 1). Тобто він розповсюджується і на рішення, які ухвалюються за правилами і в порядку КПК України.

Відповідно до частини 2 статті 2 цього Закону усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання, крім ухвал про арешт майна та тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальних провадженнях, які підлягають оприлюдненню не раніше дня їх звернення до виконання.

Відповідно до частини 3 статті 3 Закону суд загальної юрисдикції вносить до Реєстру всі судові рішення і окремі думки суддів, викладені у письмовій формі, не пізніше наступного дня після їх ухвалення або виготовлення повного тексту.

Частиною першою статті 4 Закону передбачено: судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

Згідно частини 4 статті 4 Закону обмеження права вільного користування офіційним веб-порталом судової влади України допускається настільки, наскільки це необхідно для захисту інформації, яка за рішенням суду щодо розгляду справи у закритому судовому засіданні підлягає захисту від розголошення.

Загальний доступ до ухвал про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи, про відмову у задоволенні клопотання про обшук житла чи іншого володіння особи, про дозвіл на проведення негласної слідчої (розшукової) дії, про відмову у задоволенні клопотання про проведення негласної слідчої (розшукової) дії забезпечується через один рік після внесення таких ухвал до Реєстру.

Якщо судове рішення містить державну таємницю із відображенням інформації, включеної до Зводу відомостей, що становлять державну таємницю, то на таке рішення може бути накладений гриф секретності відповідно до вимог Закону України «Про державну таємницю». В такому випадку доступ до рішення, яке містить державну таємницю, також обмежується.

В усіх інших випадках, рішення суддів є обов’язковими для відкритого відображення в Реєстрі.

Повний текст рішення РАУ можна переглянути на сайті НААУ.

Популярні новини

БПД

В Омбудсмана занепокоєні станом системи БПД

Секретаріат Уповноваженого ВР з прав людини готовий долучитися до опрацювання розроблених у Національній асоціації адвокатів України пропозицій змін до нормативно-правових актів, які покращать стан функціонування системи безоплатної правничої допомоги.

18:54 Чт 28.03.24 1145

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 1562

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 2849

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 4430

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 4679

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 4064

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4710

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6154

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл