Особливості карантинних обмежень мають бути враховані судами в інтересах захисту прав громадян – Лідія Ізовітова | НААУ

Особливості карантинних обмежень мають бути враховані судами в інтересах захисту прав громадян – Лідія Ізовітова

Різне
15:34 Ср 12.08.20 1415 Переглядів
Версія для друку

Рада адвокатів України зверталася до Ради суддів з приводу того, що судді не враховують карантинні обмеження як поважну причину неявки адвокатів в судове засідання. Проте, судді продовжують ігнорувати ці обставини.

На цьому наголосила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова під час круглого столу «Особливості функціонування судів в умовах карантину: рівні права для всіх учасників процесу», присвячений нагальним питанням, що пов’язані із впливом на учасників судових процесів обмежувальних заходів у зв’язку з карантином.

«Карантинні обмеження інколи стосуються заборони міжміського, міжрайонного сполучення, інколи  - вікових обмежень та рекомендацій. І в рівному ступені такі обмеження стосуються і адвокатів, і клієнтів, а вони є стороною в судовій справі. Як наслідок, вони не можуть  з’явитися на виклик суду і це, безумовно,  є поважною причиною, яка не записана в процесуальних кодексах. Це колізія», - наголосила Лідія Ізовітова.

За її словами, в Україні понад 57 тисяч адвокатів, які здійснюють діяльність по всій країні. При цьому, деякі судові інстанції розташовані в Києві, куди складно добиратися з регіонів. Проте, на практиці Вищого антикорупційного суду, ці обставини не завжди визнаються поважною причиною неявки.

«Рада адвокатів України після того, як отримала скарги адвокатів, з цього питання звернулася до керівництва ВАКС і заявила про те, що адвокати не завжди можуть з’явитися, і  суд має враховувати ці обставини. Вони враховуються, але не всіма», - повідомила Голова НААУ.

Вона також висловилася проти того, аби адвокати ризикували своїм здоров’ям та здоров’ям інших всупереч рекомендаціям МОЗ у період карантину.

«Я була здивована позицією Ради суддів України, що адвокати під прикриттям карантину зривають судові процеси і мусять бути присутніми в будь-яких випадках в судах. Під час епідемії готовність порушувати правила перестає бути синонімом мужності. Чи повинні учасники судового процесу в умовах карантину бути супергероями? Ні, навпаки, ми маємо пояснювати, що такі кроки можуть  закінчитися трагічно. Ціна життя і здоров’я надто висока, і немає сенсу боротися з об’єктивними обставинами - пандемією у всьому світі», - сказала Голова НААУ.

«Тому я дуже прошу зважати на той стан, в якому сьогодні перебуває правосуддя в нашій державі. В плані того, що всі учасники правосуддя перебувають у певному скрутному становищі через карантинні обмеження, які повинні враховуватися перш за все для захисту людей, адже правосуддя  - воно для людей, а не для нас. І  їхні інтереси, права, життя і здоров’я – це найбільша цінність, яка має бути нами врахована», - сказала Лідія Ізовітова.

За таких умов має гнучко оцінюватися поняття розумних строків судового розгляду. Адже, навіть за можливостей дистанційної участі сторін у судових засіданнях, проведення деяких дій забирає більше часу. Наприклад, якщо в режимі онлайн в судове засідання надходить письмова заява від іншого учасника, то побачити чи дослідити її через відеоконференцію неможливо. Для цього потрібен час і відкладення розгляду справи, щоб вивчити нові документи.

Заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій наголосив на тому, що подібні круглі столи за участю представників ВРП, РСУ, суддів, прокурорів є способом узгодити спільні підходи до вирішення всіх проблем здійснення правосуддя в умовах карантину.

«Ми повинні мати консолідовану позицію і чути один одного в питанні захисту прав людини. Ми вимушені піднімати ці проблеми, оскільки за нашими спинами стоять люди», - наголосив Валентин Гвоздій. Він повідомив, що НААУ наразі активно співпрацює з ДСА для вдосконалення роботи системи «Електронний суд», що має забезпечувати доступ до правосуддя через онлайн-інструменти.

В дискусії також взяли участь заступник Голови ВРП Олексій Маловацький, Голова Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Станіслав Кравченко, в.о. Голови Вищого антикорупційного суду Євген Крук, в.о. заступника керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Віталій Пономаренко; представники Ради суддів України, Державної судової адміністрації України, Національної школи суддів України, Міністерства юстиції України, Державного бюро розслідувань.

Фото використані з архіву НААУ

 

 

Популярні новини

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 1136

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 2745

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7443

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7094

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8147

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 6962

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 6565

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 7946

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл