Стартувало активне тестування «Електронного суду» | НААУ

Стартувало активне тестування «Електронного суду»

Cудова практика
18:56 Вт 28.07.20 3095 Переглядів
Версія для друку

Представники Національної асоціації адвокатів України та Державної судової адміністрації України провели першу інтернет-конференцію щодо старту проекту «Активне тестування Електронного суду».

Проект реалізовується в рамках Меморандуму про співпрацю, підписаного між НААУ та ДСА України. Відео презентації можна переглянути тут

«Електронний суд» є унікальним сервісом, який дозволяє подавати учасникам судового процесу до суду документи в електронному вигляді. В тестовому режимі система працювала ще з грудня 2018 року, а з 1 червня 2020 року переведена в дослідну експлуатацію. Наразі користувачів «Електронного суду» - понад 43 тисячі.

Активним учасником розробки та впровадження системи «Електронного суду» є адвокатська спільнота. При НААУ була створена Робоча група з питань впровадження електронного правосуддя в Україні під керівництвом заступника Голови НААУ, РАУ Валентина Гвоздія. За час її роботи налагоджено діалог з Вищою радою правосуддя, Державною судовою адміністрацією України, ДП «Інформаційні судові системи» з питань електронного правосуддя. Регулярно відбуваються зустрічі і консультації з представниками органів влади для координації зусиль в цьому напрямі. Також Робоча група брала участь у розробці змін до процесуальних кодексів, які стосуються роботи «Електронного суду».

Виступаючи на конференції, присвяченій старту активного тестування «Електронного суду», керівник Секретаріату НААУ Вадим Красник наголосив, що впровадження цієї системи актуальне не тільки для всієї юридичної спільноти, а й для українського суспільства загалом.

«Ми стоїмо на порозі нової ери – ери електронного правосуддя. І питання розвитку «Електронного суду» на сьогодні особливо гостро стоїть через події в світі, спричинені пандемією коронавірусу. На сьогоднішній день обмежена робота судів, участь у судових засіданнях адвокатів. І Національна асоціація адвокатів України звісно не може стояти осторонь нововведень, адже «Електронний суд» вже запущений і працює. Так, є певні недоліки. І ми, адвокати, як ніхто повинні допомогти зібрати пропозиції для удосконалення цього програмного продукту», - зауважив Вадим Красник.

У найближчих планах НААУ – інтеграція власних електронних сервісів для спрощення доступу адвокатів до електронного судочинства.

«НААУ спільно з ДСА напрацьовують проект положення ЄСІТС щодо системи «Електронного суду» і дуже сподіваємося, що Вища рада правосуддя якнайшвидше його затвердить, щоб ми всі могли почати їм користуватися. В планах НААУ і ДСА – імплементація ЄРАУ та Особистого кабінету адвоката у підсистему «Електронний суд». Кожен адвокат як активний користувач Особистого кабінету зможе мати окрему вкладку «Електронний суд», заходити туди і надсилати та отримувати документи. Для нас дуже важлива максимальна безпека передачі даних, тому думаю, що найближчим часом спільно з ДСА буде підписано окремий протокол щодо обміну даних через відповідні безпечні шлюзи», - підкреслив Вадим Красник.

Під час заходу заступник Голови Державної судової адміністрації України Сергій Чорнуцький подякував адвокатській спільноті за активну участь у розробці системи «Електронного суду» та закликав всіх користувачів до діалогу, аби удосконалити цей сервіс.

«Наразі до ваших послуг фахівці контакт-центру судової влади, які будуть оперативно реагувати на звернення, функціонує навчальний центр, який підготував низку відеоматеріалів щодо функціонування «Електронного суду», а також ми готові до запровадження постійно діючих курсів для користувачів», - розповів Сергій Чорнуцький.

Популярні новини

Підтримка

Опікунська рада НААУ підтримала родини ще 7 адвокатів

Опікунська рада НААУ підтримала родини двох загиблих на війні адвокатів, а також надала матеріальну допомогу колегам, що втратили житло через бойові дії в Україні.

10:12 Пт 26.04.24 1168

Анонс

РАУ перевірить справедливість застосування формули оплати БВПД

Тлумачення центром безоплатної вторинної правничої допомоги норм щодо оплати послуг адвокатів, які надають БВПД, протиставило інтереси адвоката інтересам його підзахисного у кримінальній справі.

16:58 Чт 25.04.24 2314

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 2586

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 3256

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 3120

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 2154

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3151

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3478

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл