Комітети НААУ дадуть правову оцінку кожному випадку порушення прав адвокатів та звернуться до міжнародних і національних правових організацій в інтересах адвокатури | НААУ

Комітети НААУ дадуть правову оцінку кожному випадку порушення прав адвокатів та звернуться до міжнародних і національних правових організацій в інтересах адвокатури

Різне
16:10 Ср 22.07.20 1656 Переглядів
Версія для друку

21 липня 2020 року відбулось спільне засідання Голів Комітетів НААУ, присвячене порушенням прав адвокатів, які надають професійну правничу допомогу в антикорупційних провадженнях.

Приводом для проведення заходу стала активізація порушень прав адвокатів з боку правоохоронних органів та суддів Вищого антикорупційного суду – ідентифікація адвокатів з їхніми клієнтами, порушення процесуальних прав у ході судових засідань, інформаційна кампанія з дискредитації захисників та перешкоджання адвокатській діяльності з боку так званих активістів.

Першим розглядалося питання адвоката Володимира Богатиря. У своєму зверненні до НААУ він акцентував увагу на невиконанні понад 30 судових рішень Генеральною прокуратурою України і недопуску його до здійснення повноважень щодо захисту клієнта. Під час засідання Володимир Богатир розповів, що відкрите щодо нього кримінальне провадження стосується фактично виконання ним рішення Конституційного Суду України від 30 вересня 2010 року, коли він обіймав посаду заступника міністра юстиції.

Голова Комітету з питань верховенства права Марина Ставнійчук висловила переконання, що грубе порушення прав адвоката Володимира Богатиря – це продовження повзучого нападу на інститут адвокатури.

«За попередньої влади намагалися внести зміни до Конституції щодо статусу адвокатури України. За цієї влади подано до Конституційного суду зміни щодо скасування так званої адвокатської монополії і до сьогодні це питання фактично зависло у повітрі. Я глибоко переконана, що по справі Богатиря є пряме політичне переслідування владою за відсутності будь-яких правових підстав. І нам треба чітко висловити свою позицію з цього питання», - зазначила Марина Ставнійчук.

Секретар РАУ Ігор Колесников наголосив, що випадок із адвокатом Володимиром Богатирем підриває авторитет всієї судової системи та ставить під сумнів рішення, які виконуються в ім’я держави.

«На сьогодні ми бачимо певний дисонанс відносно того, як виконуються рішення ім’ям України, які отримуються правоохоронними органами на свою користь, і як не виконуються рішення судів на користь адвокатів або адвокатури в цілому. Саме така позиція державних органів показує повну бездіяльність Генеральної прокуратури, НАБУ, ДБР та інших правоохоронних органів і певною мірою самої судової системи, де судді і органи суддівського самоврядування могли б беззаперечно ставити питання про авторитет судового рішення і інституту виконання цього рішення в цій державі», - вважає Ігор Колесник.

В результаті обговорення Голови Комітетів НААУ вирішили ініціювати звернення до керівництва країни, правоохоронних органів, міжнародних та національних правничих організацій в інтересах адвоката Володимира Богатиря.

«Пропоную доручити Голові НААУ, РАУ Лідії Ізовітовій звернутися до Президента України, Верховної Ради, ГПУ, НАБУ, ДБР та інших з приводу істотного порушення прав та законних інтересів адвоката Богатиря, незаконне його переслідування, перешкоджання у його законній діяльності, яке здійснюється ГПУ і ДБР, та невиконання рішення судів, що призводить до неповаги до судової системи і підриву авторитету судової влади країни», - резюмувала Голова Комітету захисту прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності Ганна Боряк.

Ще одним резонансним питанням під час спільного засідання Голів Комітетів НААУ було звернення адвоката Ігоря Черезова. Він наголосив на тому, що Вищий антикорупційний суд демонструє свавілля у судовому розгляді кримінальних проваджень, грубо порушує принципи змагальності та рівності сторін, позбавляє права на захист, перетворює адвокатів у мовчазних статистів і забороняє їм реалізовувати визначені законом права.

«Такими діями ВАКС нівелюється будь-який сенс в нашій професії. Ми фактично йдемо до встановлення диктатури в державі. Найгірше в цьому те, що кілька суддів ВАКС, чітко розуміючи, що засідання транслюються онлайн, створюють приклад для інших суддів як себе треба поводити із захисниками. І це кричущий факт, з яким ми маємо боротися», - вважає член РАУ від міста Києва Ігор Черезов.

Заступник Голови Комітету захисту прав адвокатів Євгеній Солодко переконаний: якщо державні органи не чують адвокатуру, то третьою стороною у конфлікті суддів ВАКС та адвокатів мають виступати міжнародні правові організації.

«Нам потрібно звертатися у міжнародні правові організації і вимагати, щоб адвокатура стала рівноцінним учасником системи правосуддя. Також ми повинні значно посилити медійну присутність. Коли нас ображають, ми не можемо мовчати. Ми повинні називати речі своїми іменами. Ну і якщо ці методи не подіють, ми маємо організувати попереджувальний страйк під офісом Президента і пояснити, що судді ВАКС нам не дають повноцінно працювати», - запропонував Євгеній Солодко.

У підсумку Голови Комітетів НААУ вирішили скласти по кожному випадку порушення прав адвокатів правові висновки. Також Комітети НААУ мають намір звернутися в інтересах адвокатури до Верховної Ради для ініціювання комітетських або парламентських слухань і чітко визначити перелік інституційних проблем, які потребують негайного вирішення, та до Ради суддів України про необхідність позначення «червоних ліній» етичної взаємодії суддів і адвокатів. В іншому випадку адвокатська спільнота залишає за собою право звертатися восени за допомогою до профільних міжнародних інституцій, наголосили на спільному засіданні Голів Комітетів НААУ.

Популярні новини

Анонс

Українських адвокатів запрошують на стажування до Німеччини

Молоді українські адвокати, які спеціалізуються у сфері цивільного, комерційного та економічного права, мають змогу взяти участь у програмі стажування в Німеччині. Її проводить Фонд міжнародної правової співпраці (IRZ) спільно з Федеральною палатою адвокатів та Німецькою спілкою адвокатів.

13:42 Чт 28.03.24 420

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 1728

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3391

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 3603

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 3885

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4664

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6133

Привітання

Обрано фіналістів Турніру із судових дебатів

14 та 15 березня 2024 року відбувся І тур Турніру із судових дебатів для студентів юридичних вишів, організований Молодіжним Комітетом НААУ – UNBA NextGen. Обрано дві команди учасників, які зустрінуться у фіналі 8 квітня 2024 року.

16:34 Пт 22.03.24 6105

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл