Адвокатам вдалося відстояти норми до КПК, аби права громадян не порушувались | НААУ

Адвокатам вдалося відстояти норми до КПК, аби права громадян не порушувались

Різне
14:17 Пн 02.12.19 2513 Переглядів
Версія для друку

Завдяки вчасному та наполегливому втручанню адвокатської спільноти, парламентом не були ухвалені зміни до Кримінального процесуального кодексу, які передбачали суттєві обмеження прав громадян у кримінальному процесі та розширення повноважень сторони обвинувачення.

Про це заявив заступник Голови НААУ, РАУ Валентин Гвоздій в ефірі телеканалу «Рада».

Зокрема, йшлося про законопроект № 1009 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства».

Валентин Гвоздій підкреслив, що адвокатура уважно слідкує за змінами, що пропонуються провести у державі, якщо ці зміни стосуються прав громадян. Адвокатура завжди встає на захист прав громадян та  готова їх захищати до останнього.

 «Законодавець представив законопроект, яким фактично пропонував повернути кримінальне процесуальне законодавство у минуле. Законопроект передбачав зменшення судового контролю за діями сторони обвинувачення на стадії досудового розслідування та пропонував ввести тотальне обмеження конституційних прав підозрюваних у корупційних злочинах. Крім того, законопроект містив норми, що обмежували гарантії адвокатської діяльності.

 Зрозуміло, що ознайомившись із такою законодавчою ініціативою,  НААУ дуже швидко включилась в процес. Ми працювали з комітетом Верховної Ради України з правоохоронної діяльності. НААУ були підготовлені аргументовані зауваження, проведені зустрічі та консультації з депутатами з різних депутатських фракцій. Наслідком цієї роботи стало те, що нас почули. Врешті-решт був прийнятий Закон, який усунув певні недоліки у процесуальних питаннях та створив умови для більш комфортного захисту прав та інтересів громадян у кримінальному процесі», - підкреслив Валентин Гвоздій.

 Заступник Голови НААУ, РАУ розповів, які норми КПК вдалося відстояти адвокатам, аби права громадян не порушувались.

 «По-перше, нам вдалось переконати законодавця, що дотримання розумних строків досудового розслідування повинно знаходитись під судовим контролем, а не віддано під контроль прокурора, який є стороною обвинувачення у справі і має там певні процесуальні інтереси. По-друге, нам довелось переконати, що особа, яка вчинила корупційний злочин, на стадії досудового розслідування нічим не відрізняється у своєму процесуальному положенні від інших підозрюваних осіб, які не вчиняли насильницькі злочини, а тому безальтернативне поміщення її під варту, є явно тоталітарним кроком по відношенню до прав таких осіб. Крім того, ми виступали за недопущення  погіршення прав власника майна у кримінальному процесі. В цієї частині законопроект містив таку пропозицію, яка, у випадку її прийняття, дозволяла б арештовувати будь-яке майно. Маю відмітити, що і гарантії права адвоката нам також вдалось відстояти, мова йдеться про окрему (спеціальну) процедуру притягнення адвоката до кримінальної відповідальності», - зазначив Валентин Гвоздій.

Повний випуск програми "Політика" на телеканалі "Рада" за участю Валентина Гвоздія можна переглянути тут

Нагадаємо, 17 жовтня цього року набув чинності ЗУ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства”. Ще на стадії законопроекту документ викликав хвилю дискусій у правовому середовищі і став однією із найобговорюваніших ініціатив у галузі кримінально-процесуального законодавства.

Автори законопроекту мали на меті удосконалити правове регулювання кримінального процесу: і для ефективного здійснення досудового розслідування, і для забезпечення додаткових гарантій захисту від можливих зловживань з боку суддів, слідчих та прокурорів для сторони захисту. Втім, адвокатська спільнота побачила у запропонованому проекті низку спірних положень, які у підсумку могли суттєво обмежити права сторони захисту у кримінальному процесі. Національна асоціація адвокатів України зайняла проактивну позицію й долучилася до процесу обговорення законопроекту 1009, надавши свої зауваження та пропозиції.

Популярні новини

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 313

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 521

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 801

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 2071

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3440

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7945

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7459

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 8391

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл