Зміни до законодавства про адвокатуру мають передбачати дискусію з адвокатурою | НААУ

Зміни до законодавства про адвокатуру мають передбачати дискусію з адвокатурою

Законодавство
17:32 Вт 26.11.19 3356 Переглядів
Версія для друку

Будь-які реформи адвокатури мають обговорюватись безпосередньо з адвокатами, що є одним з головних міжнародних стандартів законодавчого процесу.

На цьому наголосили представники НААУ за круглим столом на тему «Реформування законодавства про адвокатуру та адвокатську діяльність: міжнародні стандарти та європейський досвід», що проходив в Інституті законодавства Верховної Ради України.

Ігнорування позиції адвокатури в ході просування законопроекту №1013 щодо скасування адвокатської монополії може мати наслідком обмеження не лише прав адвокатів, а насамперед прав і свобод громадян, застерегла Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова.

При цьому голова НААУ звернула увагу на розбіжності у висновках Конституційного суду України у 2016 та у 2019 роках.

«20 січня 2016 КСУ вважав, що ч.4 статті 131-2 «виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення» узгоджується із пропонованою зміною до частини першої статті 59 Основного Закону України стосовно права кожного на професійну правничу допомогу і не передбачає обмеження прав і свобод людини і громадянина. А у висновку від 31 жовтня 2019 року КСУ погоджується, що скасування виключного права адвокатів на представництво в судах не зменшує  обсяг прав громадян. То як тоді з точки зору тлумачити те, що у 2016 році було збільшення прав громадян, а у 2019 році, за логікою, було зменшення цих прав? Тим більше, що стаття 151 Конституції України говорить про те, що висновки КСУ є остаточними і не можуть бути зміненими. І ми це хочемо донести до народних депутатів», - сказала Лідія Ізовітова.

Голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Сергій Вилков підкреслив, що зі зміною влади в Україні, кожна з них з ентузіазмом береться за реформування адвокатури. І щоразу натикається на ті ж самі граблі – намагається проштовхнути законодавчі ініціативи без широкого обговорення з адвокатами та залучення міжнародних експертів.

«Ще в 1995 році, коли Україна ставала на ноги як правова демократична держава з певним баченням розбудови країни, вона брала на себе зобов’язання, в тому числі, зобов’язання щодо розробки і впровадження певних законів, які стосуються правозахисту. Так, в обов’язковому порядку потрібно ці законопроекти, бачення і концепцію обговорювати з адвокатами. На жаль, до сьогоднішнього дня і зараз якось все це робиться «в темну», - наголосив Сергій Вилков.

 

Популярні новини

Дискусія

Причини «відбілення» зарплат та кроки до детінізації економіки…

Бізнес виходить з тіні не через спонукання влади платити «білі» зарплати, а за рахунок збільшення військовослужбовців під час війни. А Національна стратегія доходів, оприлюднена Мінфіном, може обернутися додатковим тиском на бізнес.

17:37 Пн 18.03.24 848

За кордоном

Молоді адвокати вивчали інноваційні кордони в праві

З 7 по 10 березня 2024 року у Стамбулі пройшла щорічна весняна конференція Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association, EYBA), присвячена темі «Інноваційні кордони в праві: навігація на перетині технологій і глобалізації».

15:52 Пн 18.03.24 940

Анонс

Функціонування системи БПД оцінили в НААУ – підготовлено звіт

У вівторок, 19 березня, в Національній асоціації адвокатів України презентують Звіт з актуальних питань функціонування системи безоплатної правничої допомоги в Україні. Також в ході заходу буде представлено нову модель системи БПД.

14:46 Пн 18.03.24 5969

Дискусія

Яких змін потребує законодавство про вибори досліджували за…

В умовах воєнного стану законодавство України забороняє проводити президентські та парламентські вибори. Але суспільне сприйняття та довіру до виборчого процесу доведеться забезпечувати після війни.

12:52 Пт 15.03.24 5719

Cудова практика

Чи є цивільна дружина членом сім`ї загиблого захисника, - судова…

Які підстави встановлення статусу члена сім`ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України у разі визнання судом факту проживання осіб однією сім`єю без реєстрації шлюбу? Відповідь на це запитання вельми актуальне в аспекті отримання пільг і гарантій соціального захисту.

10:12 Пт 15.03.24 7529

Видання

Резолюція AIPPI щодо підтвердження використання TM оприлюднена

Міжнародна асоціація захисту інтелектуальної власності (Association Internationale pour la Protection de la Propriété Intellectuelle, AIPPI) оприлюднила фінальний текст Резолюції щодо підтвердження використання торговельної марки, яка була ухвалена у жовтні минулого року в Стамбулі.

17:06 Чт 14.03.24 7026

Cудова практика

Дискримінація на роботі: 7 ключових рішень ЄСПЛ

Дискримінацією на робочому місці вважається негативне ставлення до співробітників з боку роботодавців на підставі особистих характеристик, які не мають прямого відношення до професійної діяльності. Що про це говорить ЄСПЛ?

14:13 Ср 13.03.24 8843

Законодавство

У НААУ збирають пропозиції щодо удосконалення інвестиційної…

Адвокатів та інших фахівців у галузі інвестиційної діяльності та приватизації запрошують поділитися власним баченням необхідних змін у законодавстві. Узагальнені пропозиції будуть направлені до профільних комітетів ВР, Кабміну та народних депутатів для використання у нормотворчій роботі.

10:14 Ср 13.03.24 8012

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл