Адвоката Іванова притягнуто до дисциплінарної відповідальності за привласнення повноважень члена Ради адвокатів м. Києва | НААУ

Адвоката Іванова притягнуто до дисциплінарної відповідальності за привласнення повноважень члена Ради адвокатів м. Києва

Регіони
13:22 Пн 25.11.19 4880 Переглядів
Версія для друку

Адвоката Ігоря Іванова притягнуто до дисциплінарної відповідальності за привласнення повноважень члена Ради адвокатів м. Києва, сформованої у незаконний спосіб за результатами зібрання адвокатів у жовтні 2017 року.

Рішення Дисциплінарної палати КДКА Кіровоградської області прийнято 15 листопада.

До Іванова застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на шість місяців.

У дисциплінарному провадженні встановлено, що адвокат Іванов на зібранні адвокатів, яке не мало юридичного статусу конференції адвокатів регіону і проводилося 7 жовтня 2017 року з порушенням вимог статті 47 Закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», дав згоду на обрання до складу “Ради адвокатів міста Києва”, маючи реальний намір здійснювати у подальшому повноваження, притаманні члену законно сформованої ради адвокатів регіону.

У подальшому, до 31 грудня 2018 pоку, Іванов продовжував вчиняти дії на порушення наведених вище вимог Закону № 5076-VI та ПАЕ. Зокрема, адвокат Іванов систематично брав участь у діяльності незаконно утвореної “Ради адвокатів міста Києва”, зокрема, у засіданнях, на яких приймалися рішення, притаманні за повноваженнями раді адвокатів регіону, у тому числі: 12 жовтня 2017 року, 26 жовтня 2017 року, 9 листопада 2017 року, 21 грудня 2017 року, 11 жовтня 2018 року, а також вчиняв дії, на які повноваження має лише член (представник) ради адвокатів регіону, зокрема: на складання протоколів про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 212-3 КупАП (пункт 9-1 частини першої статті 255 КупАП), у тому числі, 27 серпня 2018 року, на присутність (як представника ради адвокатів регіону) під час проведення обшуку у адвоката (абзац 2 частини другої статті 23 Закону), у тому числі: 22 лютого 2018 року, а також в іншій формі, позиціонуючи себе членом Ради адвокатів міста Києва, зокрема, у формі “чергування” до 31.12.2018 p., маючи намір здійснювати такі дії як член “Ради адвокатів міста Києва” для “забезпечення гарантій, передбачених статтею 23 Закону України “Про адвокатуру та адвокатську діяльність”.

При цьому, адвокат проігнорував низку рішень органів адвокатського самоврядування, які є обов’язковими для кожного адвоката. Так, Радою адвокатів України було відмовлено у визнанні статусу конференції за зібранням, на якому Іванов начебто був обраний до Ради адвокатів м. Києва (рішення РАУ від 15 листопада 2017 року № 227). Окрім того, склад повноважної ради адвокатів м. Києва був сформований за чинним рішенням конференції адвокатів міста Києва від 8.10.2016 pоку.

У своїх висновках дисциплінарна палата виходить із чинності рішення конференції адвокатів міста Києва від 8 жовтня 2016 року, що за оцінкою палати, скликана та проведена у порядку, встановленому законом, та про ухвалення якого адвокату Іванову І.О. було достовірно відомо. Відомостей про правомірні рішення, які б підтверджували законність формування (функціонування) іншого “складу Ради адвокатів міста Києва”, під час розгляду справи не подано. Дисциплінарна палата вважає неприйнятними мотиви адвоката, висловлені на підтвердження своєї позиції, за змістом яких факт внесення відомостей до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань щодо зміни керівника обґрунтовує правомірність його дій у відповідному періоді.

«У поведінці адвоката Іванова І.О. дисциплінарна палата вбачає склад дисциплінарного проступку, передбаченого пунктами 3, 6 частини другої статті 34 Закону № 5 076-VI (порушення правил адвокатської етики та невиконання рішень органів адвокатського самоврядування», - ідеться у рішенні КДКА.

Із урахуванням встановлених фактів дисциплінарної палати дійшла висновку про те, що проступок адвоката є продовжуваним, бо складається із тотожних (в юридичному сенсі) неправомірних дій, які починаючи з 7 жовтня 2017 року, були вчинені неодноразово, мали систематичний характер та об'єднані єдиним наміром не виконання наведених рішень органів адвокатського самоврядування.

Палата кваліфікує поведінку адвоката як невиконання рішень органів адвокатського самоврядування та систематичне порушення правил адвокатської етики, що є підставою для застосування стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю (пункт 3 частини другої статті 31 Закону№ 5076-VI).

У цьому рішення КДКА зазначила, що відповідно до статті 2 ПАЕ дія Правил поширюється на всі види адвокатської діяльності та в частині, визначеній Правилами, - на іншу діяльність (дії) адвоката, у тому числі соціально — публічну діяльність адвоката, яка може вступити в суперечність з професійними обов'язками адвоката, або підірвати престиж адвокатської професії.

Системний аналіз положень Закону № 5076-VI та ПАЕ засвідчує, що Правила адвокатської етики поширюються не лише па діяльність адвоката із надання ним правничої допомоги. Дотримання адвокатами вимог професійної етики у відносинах між адвокатами та органами адвокатського самоврядування є невід'ємним елементом принципу поваги до адвокатської професії незалежно від сфери діяльності адвоката (статті 2, 12, 65 ПАЕ).

Під час розгляду дисциплінарної справи представником скаржника подано копію рішення дисциплінарної палати КДКА м. Києва № 143 від 13 червня 2019 року, яким до адвоката Іванова Ігоря Олександровича було застосоване стягнення у вигляді зупинення права на заняття адвокатською діяльністю строком на один рік. Але беручи до уваги те, що на час розгляду дисциплінарної справи дію цього рішення зупинено ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 12.07.2019 р. у справі № 320/3497/19, залишеною без змін ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 28.08.2019 p., дисциплінарна палата не враховує його під час ухвалення свого рішення.

Відповідно до частини першої статті 42 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» рішення у дисциплінарній справі може бути оскаржено адвокатом чи особою, яка ініціювала питання про дисциплінарну відповідальність адвоката, протягом тридцяти днів з дня його прийняття до Вищої кваліфікаційно- дисциплінарної комісії адвокатури або до суду.

 

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 1124

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 1143

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 1742

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 1546

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 1603

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2942

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 3523

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 3276

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл