Наявність сильної самоврядної організації адвокатури дає можливість запобігати обмеженням прав громадян | НААУ

Наявність сильної самоврядної організації адвокатури дає можливість запобігати обмеженням прав громадян

Різне
16:02 Пт 15.11.19 3284 Переглядів
Версія для друку

Тільки консолідована і виважена позиція може зупинити процес звуження прав громадян, що пропонує влада законопроектом №1013 щодо скасування адвокатської монополії.

На цьому наголосила Голова РАУ, НААУ Лідія Ізовітова під час чергового засідання Ради адвокатів України, яке проходить 15 листопада у Києві. Засідання відбувається напередодні 7 річниці створення НААУ.

Вона нагадала, що з серпня 2019 року, коли Президент вніс на розгляд парламенту законопроект №1013, НААУ активно відстоювала збереження виключного права адвокатів на представництво осіб у судах, адже це, на думку адвокатів, звужує права громадян.

Так, адвокатська спільнота направила кілька звернень до Президента, парламенту, Венеціанської комісії та Конституційного суду України з аргументами на користь збереження адвокатської монополії. Наразі НААУ підготувала чергову спільну позицію, яку планує знову скерувати до парламенту і вкотре представити аргументи на користь збереження адвокатської монополії.

«Я дуже вдячна нашим Комітету з верховенства права і Комутету із законотворчості, Одеській юридичній академії і Нані Бакаянової,  також члену Науково-консультативної ради Конституційного Суду України Олександру Дроздову, який надав свій висновок і в окремих думках на який посилаються. Крім того, взірцем захисту адвокатської монополії, що визнали самі судді КСУ, були виступи адвокатів Марини Ставнійчук та Оксани Каденко в Конституційному суді. Ми зібрали все це, в тому числі і ці виступи, і направимо до КСУ як нашу спільну позицію», - повідомила Лідія Ізовітова.

Голова РАУ, НААУ також розповіла, що підтримують українську адвокатуру у боротьбі за збереження виключного права на представництво у судах і професійні міжнародні організації.

«Нещодавно ми повернулися з Тбілісі, де одним із питань було озвучено стандарти адвокатури в усіх країнах світу. По-перше, має діяти єдина асоціація адвокатів з обов’язковим членством, вона має бути незалежною, самостійною і самофінансованою, а не жити за рахунок бюджетних і донорських коштів, в адвокатурі не повинні призначатися Міністерством юстиції кандидати на керівні посади і не повинні мати доступ до професії на підставі ліцензії Міністерства юстиції, а доступ до професії має здійснюватися самою адвокатурою. Коли ми почали звіряти, що у нас є і чого немає, то виявилося, що саме в українській адвокатурі діють абсолютно ті стандарти, які озвучило керівництво CCB. Тому ми прагнемо до того, щоб наш парламент і уряд, вирішуючи будь-які питання в адвокатурі, погоджували їх з адвокатами, бо це також є відповідний європейський і світовий стандарт», - розповіла Лідія Ізовітова.

Голова РАУ, НААУ підкреслила: адвокатська спільнота не має наміру здаватися і відстоюватиме права громадян на професійну правничу допомогу до кінця.

«В цю середу було засідання Комітету з питань правової політики Верховної Ради, який рекомендував до прийняття законопроект №1013. Але прийнятий він може бути лише в лютому наступного року. І до цього часу може багато води утекти. Тому тільки консолідована і виважена позиція може зупинити процес звуження прав громадян, що пропонує влада законопроектом №1013 щодо скасування адвокатської монополії», - підсумувала Лідія Ізовітова.

Нагадаємо, НААУ представляла позицію у КСУ при початку розгляду питання про відповідність законопроекту №1013 до Конституції.

Звернення НААУ до голови Комітету з питань правової політики

Популярні новини

БПД

Для системи БПД має бути запроваджена інша модель, - Лідія Ізовітова

Моніторинг поточного стану функціонування системи безоплатної правничої допомоги показує існування істотних і концептуальних проблем з реалізації цієї допомоги в Україні.

11:42 Вт 19.03.24 270

БПД

7 основних проблем системи БПД окреслили у звіті: трансляція…

Поглиблення кризи у взаєминах держави та адвокатури в сфері надання безоплатної правничої допомоги, довготривале ігнорування позиції НААУ призвело до корінних змін, які характеризуються втратою системою БПД первинних орієнтирів на людину як найвищу цінність.

9:54 Вт 19.03.24 363

Гарантії діяльності

Збої у роботі електронного суду підтвердили в ІСС

З 21 по 27 лютого в підсистемі «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи було зафіксовано періодичні технічні збої. Вони мали тимчасовий характер і ДП «Інформаційні судові системи» провело роботи щодо їх усунення.

9:32 Вт 19.03.24 414

Дискусія

Причини «відбілення» зарплат та кроки до детінізації економіки…

Бізнес виходить з тіні не через спонукання влади платити «білі» зарплати, а за рахунок збільшення військовослужбовців під час війни. А Національна стратегія доходів, оприлюднена Мінфіном, може обернутися додатковим тиском на бізнес.

17:37 Пн 18.03.24 1425

За кордоном

Молоді адвокати вивчали інноваційні кордони в праві

З 7 по 10 березня 2024 року у Стамбулі пройшла щорічна весняна конференція Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association, EYBA), присвячена темі «Інноваційні кордони в праві: навігація на перетині технологій і глобалізації».

15:52 Пн 18.03.24 1503

Анонс

Функціонування системи БПД оцінили в НААУ – підготовлено звіт

У вівторок, 19 березня, в Національній асоціації адвокатів України презентують Звіт з актуальних питань функціонування системи безоплатної правничої допомоги в Україні. Також в ході заходу буде представлено нову модель системи БПД.

14:46 Пн 18.03.24 6615

Дискусія

Яких змін потребує законодавство про вибори досліджували за…

В умовах воєнного стану законодавство України забороняє проводити президентські та парламентські вибори. Але суспільне сприйняття та довіру до виборчого процесу доведеться забезпечувати після війни.

12:52 Пт 15.03.24 6278

Cудова практика

Чи є цивільна дружина членом сім`ї загиблого захисника, - судова…

Які підстави встановлення статусу члена сім`ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України у разі визнання судом факту проживання осіб однією сім`єю без реєстрації шлюбу? Відповідь на це запитання вельми актуальне в аспекті отримання пільг і гарантій соціального захисту.

10:12 Пт 15.03.24 8201

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл