Наявність сильної самоврядної організації адвокатури дає можливість запобігати обмеженням прав громадян | НААУ

Наявність сильної самоврядної організації адвокатури дає можливість запобігати обмеженням прав громадян

Різне
16:02 Пт 15.11.19 3312 Переглядів
Версія для друку

Тільки консолідована і виважена позиція може зупинити процес звуження прав громадян, що пропонує влада законопроектом №1013 щодо скасування адвокатської монополії.

На цьому наголосила Голова РАУ, НААУ Лідія Ізовітова під час чергового засідання Ради адвокатів України, яке проходить 15 листопада у Києві. Засідання відбувається напередодні 7 річниці створення НААУ.

Вона нагадала, що з серпня 2019 року, коли Президент вніс на розгляд парламенту законопроект №1013, НААУ активно відстоювала збереження виключного права адвокатів на представництво осіб у судах, адже це, на думку адвокатів, звужує права громадян.

Так, адвокатська спільнота направила кілька звернень до Президента, парламенту, Венеціанської комісії та Конституційного суду України з аргументами на користь збереження адвокатської монополії. Наразі НААУ підготувала чергову спільну позицію, яку планує знову скерувати до парламенту і вкотре представити аргументи на користь збереження адвокатської монополії.

«Я дуже вдячна нашим Комітету з верховенства права і Комутету із законотворчості, Одеській юридичній академії і Нані Бакаянової,  також члену Науково-консультативної ради Конституційного Суду України Олександру Дроздову, який надав свій висновок і в окремих думках на який посилаються. Крім того, взірцем захисту адвокатської монополії, що визнали самі судді КСУ, були виступи адвокатів Марини Ставнійчук та Оксани Каденко в Конституційному суді. Ми зібрали все це, в тому числі і ці виступи, і направимо до КСУ як нашу спільну позицію», - повідомила Лідія Ізовітова.

Голова РАУ, НААУ також розповіла, що підтримують українську адвокатуру у боротьбі за збереження виключного права на представництво у судах і професійні міжнародні організації.

«Нещодавно ми повернулися з Тбілісі, де одним із питань було озвучено стандарти адвокатури в усіх країнах світу. По-перше, має діяти єдина асоціація адвокатів з обов’язковим членством, вона має бути незалежною, самостійною і самофінансованою, а не жити за рахунок бюджетних і донорських коштів, в адвокатурі не повинні призначатися Міністерством юстиції кандидати на керівні посади і не повинні мати доступ до професії на підставі ліцензії Міністерства юстиції, а доступ до професії має здійснюватися самою адвокатурою. Коли ми почали звіряти, що у нас є і чого немає, то виявилося, що саме в українській адвокатурі діють абсолютно ті стандарти, які озвучило керівництво CCB. Тому ми прагнемо до того, щоб наш парламент і уряд, вирішуючи будь-які питання в адвокатурі, погоджували їх з адвокатами, бо це також є відповідний європейський і світовий стандарт», - розповіла Лідія Ізовітова.

Голова РАУ, НААУ підкреслила: адвокатська спільнота не має наміру здаватися і відстоюватиме права громадян на професійну правничу допомогу до кінця.

«В цю середу було засідання Комітету з питань правової політики Верховної Ради, який рекомендував до прийняття законопроект №1013. Але прийнятий він може бути лише в лютому наступного року. І до цього часу може багато води утекти. Тому тільки консолідована і виважена позиція може зупинити процес звуження прав громадян, що пропонує влада законопроектом №1013 щодо скасування адвокатської монополії», - підсумувала Лідія Ізовітова.

Нагадаємо, НААУ представляла позицію у КСУ при початку розгляду питання про відповідність законопроекту №1013 до Конституції.

Звернення НААУ до голови Комітету з питань правової політики

Популярні новини

Самоврядування

Вчена-конституціоналіст Ставнійчук: НААУ не є громадською…

Говорити про невідповідність Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" статті 36 Конституції (яка гарантує свободу об'єднання у громадські організації) некоректно. Адже НААУ, яка обʼєднує усіх адвокатів України, за статусом кардинально відрізняється від громадських обʼєднань.

11:43 Чт 25.04.24 279

Взаємодія

Для надання правничої допомоги Данська рада у справах біженців…

В рамках власних проектів з допомоги біженцям та внутрішньо переміщеним особам, Данська рада у справах біженців (ДРБ) залучатиме фахівців Національної асоціації адвокатів України до надання правничої безоплатної допомоги громадянам України.

17:52 Ср 24.04.24 1553

Дискусія

Складнощі співвідношення міжнародного гуманітарного права та прав…

«Буває складно пояснити, що таке імунітет комбатанта, чому його вбивство не є воєнним злочином, чому у злочині за ст. 438 (Порушення законів і звичаїв війни) Кримінального кодексу є загальний суб’єкт».

13:59 Ср 24.04.24 1685

Анонс

Адвокатів запрошують здати кров для «Охматдит»

У кінці травня адвокати та небайдужі українці мають змогу долучитися до збору крові для потреб Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

9:48 Ср 24.04.24 1953

За кордоном

Вчинення нотаріальних дій у Великій Британії: що варто знати…

У Великій Британії існує декілька органів, які можуть здійснювати нотаріальні дії для українських громадян, що тимчасово перебувають в цій країні, в тому числі і представники консульства України.

14:24 Вт 23.04.24 3112

Дискусія

Про ризики відновлення державної монополії на землі лісів…

Держава, передавши у процесі децентралізації землі за межами населених пунктів у комунальну власність громад, зруйнувала державну монополію на ці землі. Але після створення державного підприємства «Ліси України» ця монополія може повернутися з усіма корупційними ризиками, які звідси випливають.

13:21 Пн 22.04.24 3467

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 7990

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 7468

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл