Скасування адвокатської монополії поставить під загрозу всі фундаментальні засади судочинства в Україні | НААУ

Скасування адвокатської монополії поставить під загрозу всі фундаментальні засади судочинства в Україні

Різне
19:11 Чт 17.10.19 5540 Переглядів
Версія для друку

В гонитві за кількістю суб’єктів правничих послуг, а не їх компетентністю, автори законопроекту №1013 про скасування адвокатської монополії обмежать конституційне право кожного громадянина на отримання професійної правничої допомоги. Це, в свою чергу – поставить під загрозу всі фундаментальні засади судочинства в Україні.

Таку думку висловила член РАУ Оксана Каденко під час розгляду в Конституційному суді законопроекту №1013 на відповідність нормам статей 157 і 158 Основного Закону.

Член РАУ вважає, що запропоновані документом нововведення порушують конституційні права громадян України, а саме – право на судовий захист, яке закріплене статтею 55, та право на професійну правову допомогу, закріплене статтею 59. Тому законопроект не може отримати схвальну оцінку КСУ.

Оксана Каденко нагадала, що адвокати, як і судді та прокурори, є частиною судочинства в Україні і скасування адвокатської монополії призведе до дисбалансу у всій системі судочинства.

«Якщо монополія суддів і прокурорів сьогодні не підпадає під сумнів і вважається, що жодні конституційні права їхньої монополії не порушуються, то чому ж стоїть питання про скасування так званої монополії адвокатів? Адвокат, як і суддя чи прокурор, є частиною системи правосуддя, що закріплено в Конституції, і від нього реально залежить результат судового процесу та ефективність права на судовий захист. Якщо ж порушити цей баланс, то це буде не тільки виходом із системного підходу держави, але є загрозою для всіх фундаментальних засад судочинства в Україні», - наголосила адвокат.

Оксана Каденко звернула увагу на те, що на відміну від осіб з юридичною освітою, на яких пропонується замінити професійних адвокатів законопроектом №1013, інститут адвокатури забезпечений державним механізмом мінімальних стандартів, правил та гарантій. Крім того, в Україні на сьогодні існує понад 120 вищих навчальних закладів, в яких не викладають майбутнім юристам практичні навички представництва у суді. І контролювати якість послуг, які вони надаватимуть, держава не збирається – коштів на це не закладено, підкреслила адвокат.

«Тільки для адвокатів і відносно адвокатів діють такі важелі відкритості, прозорості і гарантованості якості правової допомоги, які дозволять державі виконати свій позитивний обов’язок. Натомість, будь-які наступні прогнозовані кроки парламенту щодо реалізації скасування адвокатської монополії – це повернення до попередньої моделі, що не дасть можливість створити систему гарантій і запобіжників щодо інших правників», - вважає Оксана Каденко.

Популярні новини

Дискусія

Стан енергетичної спроможності країни: чого очікувати бізнесу

Незважаючи на всі намагання держави зменшити дефіцит електроенергії, сподіватися бізнесу на покращення ситуації поки не варто.

10:31 Пт 26.07.24 1251

Дискусія

Проблеми захисту персональних даних в умовах воєнного стану…

В умовах воєнного стану особливої актуальності набуло питання уточнення даних про військовозобов'язаних. Адже держава повинна мати актуальну інформацію про мобілізаційний резерв. Водночас, цей процес супроводжується виникненням правових проблем.

13:28 Чт 25.07.24 2543

Анонс

Розпочато реєстрацію на Форум ім. Й.Бронза

23 серпня в Одесі відбудеться Форум з кримінального права та процесу імені Йосипа Бронза. Відкрито реєстрацію на захід.

15:39 Ср 24.07.24 3958

Cудова практика

Автоматичне продовження тримання під вартою порушує право на…

Конституцією не визначено можливості обмеження права на свободу та особисту недоторканність, права на судовий захист, презумпції невинуватості та права на захист. Відтак, норма ч. 6 ст. 615 КПК про можливість автоматичного (без рішення суду) продовження тримання під вартою суперечить Основному Закону.

11:42 Ср 24.07.24 4213

Навчання

Інхаус або зовнішній консультант: що молодому юристу варто знати?

Куди молодому правнику краще йти працювати: до юридичної фірми чи на підприємство? Як визначитися з пріоритетами, реально оцінити свої можливості та максимально ефективно використати набуті знання?

16:24 Вт 23.07.24 5657

Дискусія

Уточнення військово-облікових даних: спірні питання обговорили…

16 липня сплив установлений законом 60-денний термін, протягом якого громадяни України мали стати на військовий облік або уточнити свої військово-облікові дані. Напередодні в НААУ обговорювали повʼязані із цим проблемні питання.

15:57 Чт 18.07.24 13659

Взаємодія

У Раді Європи підтримують розвиток НААУ

Офіс Ради Європи в Україні надаватиме всіляку підтримку розвитку Національної асоціації адвокатів України та її ініціативам на користь українського суспільства.

11:13 Ср 17.07.24 11025

Дискусія

Як компенсувати нестачу кадрів в будівельній сфері пояснив голова…

В Україні простежується дефіцит кадрів у будівельній сфері, який нині становить близько 40 %. Згідно з даними Конфедерації роботодавців України, за два роки кількість офіційно зареєстрованих працівників у будівельному секторі скоротилася на 25,4 %, до майже 300 тисяч людей. Будівельні компанії вимушені залучати до роботи іноземні кадри.

11:16 Вт 16.07.24 11071

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл