Голова Комітету з цивільного права та процесу НААУ Олег Простибоженко представив позицію НААУ щодо законопроекту про "касаційні фільтри" | НААУ

Голова Комітету з цивільного права та процесу НААУ Олег Простибоженко представив позицію НААУ щодо законопроекту про "касаційні фільтри"

Різне
17:24 Чт 14.11.19 1522 Переглядів
Версія для друку

13 листопада 2019 року відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань правової політики на якому, серед інших, було розглянуто проект Закону «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо удосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку» (реєстр. № 2314 від 25.10.2019 р.).

Присутні на засіданні представники НААУ, зокрема, Голова Комітету з цивільного права та процесу НААУ Олег Простибоженко звернув увагу народних депутатів України, що НААУ критично оцінює вказаний законопроект через наявні в ньому неузгодженості та внутрішні суперечності. Зокрема було зазначено, що визнання низки справ малозначними матиме наслідком не лише звуження прав учасників на касаційне оскарження, але й передбачатиме їх вирішення у спрощеному позовному провадженні, правила якого, не завжди узгоджуються з особливостями розгляду таких справ.

Крім того, Олег Простибоженко зауважив про недоцільність закріплення вичерпного переліку заходів забезпечення позову, що пропонується вказаним проектом Закону. Оскільки, такий підхід авторів законопроекту не дозволяє врахувати увесь перелік можливих ситуацій, а у деяких категоріях справ означатиме взагалі відсутність можливості для ефективного захисту прав особи.

Також було наголошено, що процесуальні кодекси не регламентують питання звільнення особи від сплати судового збору, як це запропоновано у вказаному законопроекті. Ці питання регулюються Законом України «Про судовий збір».

Присутній на засіданні парламентського комітету Юрій Бауман – заступник Голови Комітету з кримінального права та процесу зауважив про недопустимість звуження прав людей у доступі до правосуддя, які можуть мати місце у випадку прийняття вказаного проекту Закону у запропонованій редакції, зокрема, впровадження «касаційних фільтрів», звуження інституту заходів забезпечення адміністративного позову та інше.

Враховуючи наведені зауваження, представниками НААУ було наголошено на доцільності доопрацювання вказаного законопроекту, а у разі, якщо Комітет з питань правової політики та правосуддя прийме рішення рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу, то передбачити процедурну можливість його доопрацювання. 

За результатами обговорення вказаного проекту Закону члени Комітету з питань правової політики та правосуддя вирішили рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу та звернутися до голови Верховної Ради України щодо оголошення на пленарному засіданні парламенту заяви в порядку визначеному ст. 116 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» про можливість доопрацювання законопроекту. 

Із зауваженнями та пропозиціями Національної Асоціації адвокатів України до проекту Закону «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо удосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку» (реєстр. № 2314 від 25.10.2019 р.) можна ознайомитись тут.

Текст і фото підготовлені командою координатора комітетів НААУ

Популярні новини

БПД

Зупинення кримінального провадження блокує виплати адвокатам БПД…

В разі зупинення кримінального провадження надання правничої допомоги підозрюваному фактично припиняється, оскільки в ній немає безпосередньої потреби. Втім, у Законі «Про безоплатну правничу допомогу» відповідна підстава для припинення надання безоплатної вторинної правничої допомоги відсутня.

17:34 Ср 27.03.24 1430

Гарантії діяльності

Коли суди ігнорують гарантію вільного вибору захисника

Якщо захист в кримінальному провадженні є успішним, сторона обвинувачення інколи намагається за підтримки суду «підмінити» захисника в окремих процесуальних діях. Для цього призначаються адвокати системи БПД.

14:23 Вт 26.03.24 3126

За кордоном

Оформлення паспортів за кордоном: про що варто знати українцям?

Через воєнні дії в Україні понад 180 тисяч українських громадян перебувають на території Великої Британії. Консульства України в цій країні надають всіляку підтримку українцям, в тому числі, і в оформленні паспортів.

13:08 Вт 26.03.24 3340

Взаємодія

Омбудсман за підтримки НААУ надаватиме правничу допомогу –…

Пілотний проект із надання професійної правничої допомоги громадянам п’яти регіонів України започаткували в Офісі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

10:17 Вт 26.03.24 3600

Гарантії діяльності

Адвокати знайшли порушення гарантій захисту у процедурі in absentia

З початком повномасштабного вторгнення істотно зросла кількість злочинів проти основ національної безпеки. Оскільки підозрювані частіше за все знаходяться за межами України, розслідування здійснюється in absentia із залученням адвокатів системи БПД.

15:42 Пн 25.03.24 4617

Сумна звістка

Помер відомий адвокат Сергій Гончаренко

На 61-му році перестало битися серце відомого адвоката, науковця та практика, Заслуженого юриста України Сергія Гончаренка.

15:45 Нд 24.03.24 6118

Привітання

Обрано фіналістів Турніру із судових дебатів

14 та 15 березня 2024 року відбувся І тур Турніру із судових дебатів для студентів юридичних вишів, організований Молодіжним Комітетом НААУ – UNBA NextGen. Обрано дві команди учасників, які зустрінуться у фіналі 8 квітня 2024 року.

16:34 Пт 22.03.24 6098

Анонс

Питання пенсійного забезпечення українських біженців розтлумачать…

28 березня 2024 року у НААУ відбудеться вебінар на тему «Питання пенсійного забезпечення громадян України, що тимчасово перебувають за кордоном».

15:18 Пт 22.03.24 6162

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл