Засідання Комітету захисту професійних прав та реалізації гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області | НААУ

Засідання Комітету захисту професійних прав та реалізації гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області

Гарантії діяльності
20:26 Пн 04.05.15 2977 Переглядів
Версія для друку

29 квітня 2015 р. відбулось чергове засідання Комітету захисту професійних прав та реалізації гарантій адвокатської діяльності Ради адвокатів Київської області.

Жваву дискусію викликало питання законності виклику адвоката на допит як свідка, зокрема при відмові клієнта від договору про надання правової допомоги, що є предметом доволі частих звернень до Комітету захисту з боку адвокатів регіону.

Член Комітету Володимир Смєхнов пояснив, що адвокат Київської області повторно звертається до Комітету, адже її знов викликають на допит, начебто через закінчення повноважень захисника у кримінальному провадженні. За попереднім зверненням підтримка адвокату була надана шляхом спільного виїзду до слідчого та пояснення йому про необхідність дотримання гарантій адвокатської діяльності. Жодних порушень з боку слідчого допущено не було.

Заступник Голови Комітету Марія Островська висловила позицію, за якій адвоката загалом правомірно викликати на допит в якості свідка, проте є незаконним вимагати інформацію, що становить адвокатську таємницю. І після розірвання договору про надання правової допомоги адвокат зв’язаний цим обов’язком, якщо клієнт в письмові формі не звільнить від нього адвоката. На її думку, виходячи із обставин справи, порушень професійних прав адвоката не має місця, на відміну від схожого звернення, де слідчий погрожував адвокату приводом за неявку на допит.

Член Комітету Олександр Байдик зазначив, що адвокат має достатній досвід професійної практиці і повинен розуміти межі порушення свої прав та необхідність залучення Комітету для виїзду його членів на місце події.

За результатом обговорення, Комітетом прийнято рішення цього разу підтримати адвоката шляхом надання усних роз’яснень та консультацій з приводу професійних прав та гарантій адвокатської діяльності.

Комітетом також було прийнято рішення про створення в Бориспільському районі Київської області осередку Комітету шляхом об’єднання найактивніших адвокатів цього регіону. Як пояснив організатор осередка адвокат Валерій Кузьменко, поштовхом для такого об’єднання слугувала насильницька смерть одного із колег – Юрія Ігнатенко, що сталась внаслідок помсти за його професійну діяльність. Голова Комітету Ілля Костін відмітив, що зокрема завдяки корпоративному професійному втручанню Голови Ради адвокатів Київської області та членів Комітету правоохоронні органи оперативно відшукали винних осіб, а досудове розслідування злочину проводиться достатньо якісно.

Ілля Костін також поставив питання про необхідність більш тісної професійної комунікації членів Комітету та створення спільної групи в програмах Viber чи WhatsApp і власної сторінки в соціальній мережі Facebook.

Після засідання Комітету на сайті Ради адвокатів Київської області було розміщено матеріал «тривожної папки» щодо фіксування Комітетом порушень професійних прав адвокатів та звітності у формі електронного посібника, зі змістом якого можна ознайомитись за посиланням.

Популярні новини

Дискусія

Про недоліки обвинувального акта слід заявити на підготовчому…

Адвокати беруть участь в абсолютній більшості підготовчих судових засідань у кримінальних справах. І пасивна поведінка сторони захисту може призвести до незворотних наслідків порушення прав клієнта. Як упередити виникнення проблем?

17:47 Пт 19.04.24 310

За кордоном

Як українцям, працюючим у Великій Британії, заощадити кошти (поради…

Українці, які тимчасово перебувають у Великій Британії через війну та офіційно працевлаштовані, можуть заощаджувати кошти за допомогою платформи Tax-Free Childcare. Як це працює розповіли адвокати під час вебінару.

16:57 Пт 19.04.24 333

Законодавство

За ототожнення адвоката з клієнтом слід штрафувати - проект

Однією із гарантій адвокатської діяльності, закріплених профільним законом, є заборона ототожнення адвоката з клієнтом. Сьогодні фіксуються численні випадки порушення цієї гарантії, що несе загрози функціонуванню інституту адвокатури та розвитку України як правової держави.

13:08 Пт 19.04.24 862

БПД

Нову підставу припинення надання адвокатами БВПД пропонує НААУ

У разі, коли кримінальне провадження зупиняється, також має припинятися і надання безоплатної вторинної правничої допомоги (якщо центр БПД раніше видавав відповідне доручення).

12:14 Пт 19.04.24 755

Анонс

Тиждень трудового права стартує 22 квітня

З 22 по 28 квітня 2024 року Національна асоціація адвокатів України проводить четвертий щорічний тиждень трудового права.

10:11 Пт 19.04.24 808

Етика

Чи можливі спільні етичні правила для суддів, адвокатів та…

Адвокатська, прокурорська та суддівська спільноти вже намагалися створити етичні правила, єдині для юридичних професій. Наразі це не увінчалося успіхом. Але тема є цікавою і заслуговує на поглиблене вивчення.

14:37 Чт 18.04.24 2128

Дискусія

Проблеми мобілізації в аспекті порушення прав людини озвучили…

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

12:49 Чт 18.04.24 2718

Гарантії діяльності

Справедливість для адвокатів на ТОТ: критерії обговорили очільники…

Однією із тем, що сьогодні обговорюються професійною юридичною спільнотою, залишається проблема діяльності українських адвокатів на тимчасово окупованих територіях. Наскільки правомірними є ініціативи її криміналізації?

9:41 Чт 18.04.24 2478

Вестник:№3 березень 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл