Звернення Ради адвокатів Одеської області до Президента Украіни, депутататів Верховної Ради України IX скликання | НААУ

Звернення Ради адвокатів Одеської області до Президента Украіни, депутататів Верховної Ради України IX скликання

Законодавство
10:04 Вт 03.09.19 4865 Переглядів
Версія для друку

Адвокатська спільнота Одеси і Одеської області дуже засмучена можливістю прийняття рішення щодо скасування монополії адвокатів на представництво інтересів громадян при розгляді судами цивільних, адміністративних і господарських справ та представництва з кримінальних справ.

Разом із тим, монополія адвокатів при захисті по  кримінальних справах збережена, що ми, безумовно, підтримаємо.

Незрозуміло, чому слід віддавати таку перевагу на монополію адвокатів при розгляді кримінальних справ, перед раніше зазначеними категоріями справ?

У цих справах вирішення певних питань хвилює громадян не менш, ніж кримінальне покарання, коли громадянин може бути позбавлений права на ведення бізнесу, залишитися без квартири, позбутися інших майнових прав, не зможе захистити власну честь, гідність та ділову репутацію.

Стаття 59 Конституції України декларує, що «кожен має право на правову допомогу».

Наведене декларування передбачає, що ця правова допомога громадянам України повинна бути якісною і професійною.

Скасування монополії адвокатів на участь у розгляді цивільних, адміністративних і господарських справах та представництво по кримінальних справах завдасть шкоди не адвокатам, а громадянам, яких, крім адвокатів, буде представляти необмежене коло “осіб”, які не мають відповідної підготовки, професійних навичок, не дотримуються етичних правил виконання доручень громадян і поведінки.

Значна частина цих “осіб”, як їх колись називали «ходатаи по делам», окрім відсутності юридичної підготовки і необхідності дотримання етичних норм у своїй діяльності не виконують своїх обов’язків та обіцянок перед громадянами, обманюють їх, не повертають людям гроші, отримані на виконання доручення, ухиляються від зустрічей з громадянами.

Декому з них відомі “стежки” до чиновників та суддів, з якими можливо «вирішати питання», що у певній мірі породжує в суспільстві корупцію і правовий нігілізм.

Разом із зазначеними негативними наслідками для громадян при ліквідації монополії адвокатів слід звернути увагу на необхідність змінити умови та надати можливість для штатних юрисконсультів  представляти інтереси юридичних осіб, підприємств, установ, організацій, органів місцевого самоврядування без укладання додаткової угоди з адвокатом на участь у справі.

Як про цю проблему не нагадати, коли представництво інтересів юридичної особи повинен представляти тільки адвокат, який працює в цій юридичній особі довгі десятиріччя в якості юрисконсульта, отримує відповідну платню за свою працю, однак, юридична особа повинна укласти зі своїм працівником додаткову угоду на її представництво у суді та виплатити своєму працівнику гонорар адвоката за роботу, яку він повинен виконувати відповідно до своїх обов’язків?!

Такий підхід не перешкоджає юридичній особі при  складності справи та при знаходженні в штаті юрисконсульта укласти угоду з іншим юристом, який не працює в даній структурі, для представництва її інтересів.

Наші пропозиції:

  1. Монополію адвокатів на представництво громадян у судах при розгляді цивільних, адміністративних, господарських та кримінальних справ залишити та не відміняти.
  2. Підтримати можливість для штатних юрисконсультів представляти інтереси своїх юридичних осіб у судах  з цивільних, адміністративних, господарських та кримінальних справ за довіреністю юридичної особи та без укладання додаткових угод на виконання цієї роботи.

Й.Л.Бронз,

голова Ради адвокатів Одеської області,

віце-президент Спілки адвокатів України,

Заслужений юрист України.

 

Популярні новини

Дискусія

Причини «відбілення» зарплат та кроки до детінізації економіки…

Бізнес виходить з тіні не через спонукання влади платити «білі» зарплати, а за рахунок збільшення військовослужбовців під час війни. А Національна стратегія доходів, оприлюднена Мінфіном, може обернутися додатковим тиском на бізнес.

17:37 Пн 18.03.24 1081

За кордоном

Молоді адвокати вивчали інноваційні кордони в праві

З 7 по 10 березня 2024 року у Стамбулі пройшла щорічна весняна конференція Європейської асоціації молодих адвокатів (European Young Bar Association, EYBA), присвячена темі «Інноваційні кордони в праві: навігація на перетині технологій і глобалізації».

15:52 Пн 18.03.24 1169

Анонс

Функціонування системи БПД оцінили в НААУ – підготовлено звіт

У вівторок, 19 березня, в Національній асоціації адвокатів України презентують Звіт з актуальних питань функціонування системи безоплатної правничої допомоги в Україні. Також в ході заходу буде представлено нову модель системи БПД.

14:46 Пн 18.03.24 6208

Дискусія

Яких змін потребує законодавство про вибори досліджували за…

В умовах воєнного стану законодавство України забороняє проводити президентські та парламентські вибори. Але суспільне сприйняття та довіру до виборчого процесу доведеться забезпечувати після війни.

12:52 Пт 15.03.24 5942

Cудова практика

Чи є цивільна дружина членом сім`ї загиблого захисника, - судова…

Які підстави встановлення статусу члена сім`ї загиблого (померлого) захисника чи захисниці України у разі визнання судом факту проживання осіб однією сім`єю без реєстрації шлюбу? Відповідь на це запитання вельми актуальне в аспекті отримання пільг і гарантій соціального захисту.

10:12 Пт 15.03.24 7776

Видання

Резолюція AIPPI щодо підтвердження використання TM оприлюднена

Міжнародна асоціація захисту інтелектуальної власності (Association Internationale pour la Protection de la Propriété Intellectuelle, AIPPI) оприлюднила фінальний текст Резолюції щодо підтвердження використання торговельної марки, яка була ухвалена у жовтні минулого року в Стамбулі.

17:06 Чт 14.03.24 7258

Cудова практика

Дискримінація на роботі: 7 ключових рішень ЄСПЛ

Дискримінацією на робочому місці вважається негативне ставлення до співробітників з боку роботодавців на підставі особистих характеристик, які не мають прямого відношення до професійної діяльності. Що про це говорить ЄСПЛ?

14:13 Ср 13.03.24 9074

Законодавство

У НААУ збирають пропозиції щодо удосконалення інвестиційної…

Адвокатів та інших фахівців у галузі інвестиційної діяльності та приватизації запрошують поділитися власним баченням необхідних змін у законодавстві. Узагальнені пропозиції будуть направлені до профільних комітетів ВР, Кабміну та народних депутатів для використання у нормотворчій роботі.

10:14 Ср 13.03.24 8020

Вестник:№1-2 січень-лютий 2024 - Вісник;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл