Чи варто зберігати заощадження в інвестиційних монетах? | НААУ

Головна цитата

«Якщо у вас є певні кошти, які точно не знадобляться найближчі років п’ять, але які не хочеться втратити через інфляційні процеси, то є сенс звернути увагу на інвестиційні монети»

Публікація

Чи варто зберігати заощадження в інвестиційних монетах?

16:12 Чт 10.10.24 Автор : Андрій Шабельніков 12395 Переглядів Версія для друку

Із 1 жовтня Національний банк відновив роботу кас, в яких можна купити чи продати інвестиційні монети. Ці каси в НБУ були зачинені з моменту повномасштабного вторгнення. Хоча банки-партнери відновили продаж інвестиційних монет та золотих зливків ще у вересні 2022 року.

Найвища проба

Інвестиційні монети - це монети, які виробили з дорогоцінних металів з пробами для золота – 999,9, для срібла – 999,9, і які призначені для інвестування та накопичення. Інші країни також карбують монети з паладію та платини. Номінальна вартість таких монет значно нижча від вартості дорогоцінного металу, з якого вони відкарбовані. Інвестиційні монети належать до банківських металів.  Наприклад, срібні монети номіналом 1 грн можуть мати закупівельну ціну більше, ніж 1 тис. грн, а ціну продажу – вдвічі більше.

Нацбанк встановлює правила продажу інвестиційних монет, а також регулює ціноутворення на них. Закупівельні ціни та ціни продажу інвестиційних монет НБУ розраховує з огляду на офіційні курси банківських металів, враховуючи масу та номінал монети.

Загалом, ціни на інвестиційні монети залежать від світових цін. Якщо протягом року ціни на золото та срібло можуть ще можуть коливатися, то в підсумку за декілька років все одно спостерігається зростання їхньої ціни. Отже, ми підходимо до розуміння, навіщо потрібні інвестиційні монети.

Спосіб збереження

Спеціалісти традиційно радять інвестиційні монети як середньострокові і довгострокові вкладення. Але в Україні в умовах війни, коли постійно виникають ситуації фізичного знищення або викрадення майна, привабливість інвестиційних монет (особливо, якщо в планах зберігати їх вдома протягом 20 років) досить ризикована. Можливо, в певний момент ви зловите себе на думці «як краще ховати скарб у підвалі».

Отже, якщо зосередитися на позитиві, то інвестиційні монети можуть дати прибуток після їхнього продажу хоча б років через п’ять. Але важливо, що і до цього моменту вони не знеціняться й інфляція не вплине на них. Ціни на золото, якщо говорити про роки, ростуть стабільно. І це явно не той випадок, коли від будь-якого чорного лебедя може  обвалитися курс акцій якоїсь компанії. Якщо про нещасні випадки згадали, то давайте і про щасливі збіги: з часом може так статися, що ваші інвестиційні монети можуть стати рідкісними. Тут важливо зауважити, що колекційні та пам’ятні монети, які теж видає НБУ, не є інвестиційними та відкарбовані не з золота чи срібла потрібної якості. Так, спеціалісти наводять у приклад монету «Архангел Михаїл» 2011 року, яка була викарбувана відносно невеликим тиражем, тому сьогодні її продають і купують дорожче, ніж аналогічні монети інших років.

Водночас інвестування в монети не є гарантією отримання прибутку. Як і будь-які інші інвестиції, зберігання монет повʼязане із небезпеками. По-перше, існує ризик купівлі підробки. Потрібно придбавати або в перевірених банках, або вимагати сертифікат автентичності. По-друге, ціна монети може впасти через її зовнішній вигляд (подряпини чи плями). Тому їх слід зберігати в спеціальних капсулах. Тим більше, якщо ви їх плануєте тримати у себе декілька десятиліть.

Реалізувати інвестиційні монети можна шляхом продажу НБУ, іншим банкам, а також продати іншим фізичним особам через спеціалізовані магазини чи онлайн-ресурси. Звісно, зручність  та швидкість реалізації інвестиційних монет важко порівняти із криптовалютою, проте хакери чи інтернет-шахраї до ваших монет не так просто доберуться.

Податкові нюанси

Хоча при купівлі інвестиційних монет у банку фізична особа не сплачує ПДВ, дохід же від їхнього продажу оподатковується за загальною ставкою податку на дохід фізичних осіб, яка становить 18 %. Однак можуть діяти пільги або знижені ставки залежно від конкретних обставин (наприклад, якщо монети були у власності понад три роки).

Якщо ж  юридична особа здійснює операції з купівлі-продажу інвестиційних монет з метою отримання прибутку, то дохід від таких операцій включається до загального доходу підприємства та оподатковується за відповідною  ставкою податку на прибуток. Крім того, юрособа, здійснюючи бухгалтерський облік, має також  враховувати особливості обліку дорогоцінних металів.

Тож, загалом, якщо у вас є певні кошти, які точно не знадобляться найближчі років п’ять, але які не хочеться втратити через інфляційні процеси, то є сенс звернути увагу на інвестиційні монети. Враховуючи безпекову ситуацію, то місце для зберігання варто пошукати десь подалі від лінії фронту.

Автор публікації: Андрій Шабельніков

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Інші публікації автора

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл