Захист грошей у цифрових сервісах: 5 порад | НААУ

Головна цитата

«Кожна ситуація із втратою коштів ваших клієнтів - це зменшення клієнтської бази в майбутньому й величезний удар по залученню інвестицій»

Публікація

Захист грошей у цифрових сервісах: 5 порад

11:47 Пн 22.07.24 Автор : Андрій Шабельніков 21475 Переглядів Версія для друку

Нещодавно в українців з’явилася можливість користуватися вебверсією електронного гаманця від Google. Якщо для пересічного громадянина це питання зручності під час онлайн-покупок, то для бізнесу - додаткові можливості розвитку, що повʼязані із певними ризиками.

Через недостатню захищеність у системі оплати користувачі іноді втрачають власні кошти. І це звісно позначається на бізнесі, який продав їм товар або послугу онлайн. Тож діджитал-підприємцям не буде зайвим нагадати своїм дійсним і потенційним клієнтам про головні правила безпеки, аби електронний гаманець завжди залишався у кишенях законних власників.

1. Постійно нагадуйте своїм клієнтам встановити складний пароль і забезпечте можливість його періодичної зміни. Якщо думаєте, що ця проста істина відома всім та скільки ж можна про це писати, то чому щороку виходять рейтинги найгірших паролів, і найпопулярнішими все ще залишаються «123456» та «password». Тому повторювати можна безліч разів: встановлення різних складних паролів, особливо на програми та додатки, які пов'язані з онлайн-оплатами, - це можливість вберегтися від «незапланованих» витрат зі сторони третіх осіб. Так само не варто зберігати файл із паролями на робочому столі компʼютера чи з приклеєним стікером до його екрана. На жаль, так багато хто робить, навіть з паролями до криптогаманців, що часто допомагає правоохоронцям під час слідчих дій знаходити активи особи (воно вам треба?).

2. Приймайте віртуальні картки для розрахунків в Інтернеті. Сьогодні це дозволяє зробити більшість банків. Таку віртуальну картку варто додавати до своїх електронних гаманців та поповнювати за необхідності, не тримаючи великі суми коштів на ній. У випадку, якщо до такого рахунку отримають доступ зловмисники, ви втратите не багато, а ще й забезпечити безпеку головним джерелам доходу, наприклад заробітній платі.

3. Установлюйте ліміти на оплати в Інтернеті та денні ліміти на оплати та зняття готівки.  Як мінімум, ви вбережете себе від втрати великої суми за раз, та зможете вчасно помітити, що на рахунку відбувається рух коштів, до якого ви не причетні.

4. Постійно перевіряйте рух коштів на  рахунках. Навіть якщо бачите не зрозумілі для вас витрати у 5 грн - блокуйте картку, оскільки саме так шахраї можуть перевіряти доступ до ваших грошей та вашу уважність. Крім того, бажано повідомити про таку підозрілу операцію банк. А якщо вже з вашого рахунку була знята велика сума, то якомога швидше необхідно звернутися до поліції із заявою та заповнити форму зворотного зв’язку на сайті Кіберполіції.

5. Перевіряйте, кому переказуєте кошти. Сьогодні існує багато шахрайських схем: старі онлайн-знайомі просять позичити гроші, підтримка неперевірених зборів для ЗСУ, посилання на «безпечні оплати» на маркетплейсах в особистих повідомленнях, дзвінки «з банку» тощо. До кожної транзакції важливо підходити дуже зважено та перевіряти, чи справді ви довіряєте джерелу, яке просить у вас дані про вас та вашу картку. Іноді шахраям не потрібен навіть номер картки, а головне отримати доступ до девайса, де збережені дані про способи оплати. Тому повертаємося до пункту 1 - установіть вже той пароль, але не рік канонізації святого Домініка. 1234 хоч і гарний був рік, але істориків серед зловмисників, схоже, вистачає.

Дуже прикро, коли шахраї, використовуючи бренд відомої української чи іноземної компанії, займаються зборами коштів. Тому порада бізнесу – постійно моніторте інтернет-простір на предмет використання вашого бренду іншими людьми в незаконних цілях. До цього питання варто підходити дуже серйозно, а в разі якщо це неможливо зробити силами власного персоналу, потрібно залучати спеціалістів.

Насправді не потрібно бути юристом чи експертом із кібербезпеки, аби розуміти, що шахраї  знайдуть спосіб, як отримати гроші реальні чи електронні. Але у віртуальному світі це зробити навіть легше. Тож головне правило для бізнесу й громадян - впроваджуйте нові технології, бо вони дуже полегшують наше життя, але користуйтеся ними з розумом.

Наостанок, завжди повідомляйте поліцію про підозри у спробі шахрайства, навіть якщо, на перший погляд, це не стосується особисто вас. Так, у наших правоохоронців вистачає роботи, але шанс того, що злочинців колись піймають, все ж є, а ви зможете вберегти не тільки себе, а й когось іншого. Пам’ятайте, що кожна ситуація із втратою коштів ваших клієнтів - це зменшення клієнтської бази в майбутньому й величезний удар по залученню інвестицій. Адже ніхто з інвесторів не буде вкладати кошти в бізнес, клієнти якого втрачають.

Автор публікації: Андрій Шабельніков

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Інші публікації автора

Вестник:№ 6 червень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл