Захист прав осіб з інвалідністю під час мобілізації: адвокати організували круглий стіл | НААУ

Захист прав осіб з інвалідністю під час мобілізації: адвокати організували круглий стіл

Війна
12:23 Ср 09.10.24 2247 Переглядів
Версія для друку

Мобілізація осіб з інвалідністю проти їх волі та з порушенням установленого порядку звісно неприпустима. І хоча подальше звернення до суду забезпечує поновлення прав, утім це завжди зайві витрати часу, додатковий стрес та моральна шкода.

Про наявні проблеми та шляхи їх вирішення говорили на нещодавньому круглому столі «Дотримання посадовими особами органів влади законодавства з питань мобілізації». Захід організував Комітет Національної асоціації адвокатів України з питань захисту прав осіб з інвалідністю спільно із громадськими організаціями - Правозахисною спілкою інвалідів, Інкубатором демократичних ініціатив та Національною асоціацією спинальників України. Участь у ньому взяли також представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Голова комітету НААУ Олександр Вознюк, який виступив модератором круглого столу, наголосив на необхідності конструктивного діалогу між адвокатами, представниками ТЦК та іншими зацікавленими сторонами. «Нашою метою є створення правильної платформи для комунікації. Це не про звинувачення когось, а про знаходження рішень для дотримання законодавства як посадовими особами, так і військовозобов’язаними, - зауважив він. - Закон встановлює правила, і ми повинні їх виконувати».

Під час заходу було наведено низку кейсів, що ілюструють реальні проблеми мобілізації осіб з інвалідністю. Деякі з них були повʼязані захистом прав таких осіб і завершувалися у суді визнанням факту порушень мобілізаційного процесу.

Нездійснення перевірки наявності в особи статусу особи з інвалідністю може призвести до порушення прав, гарантованих Конвенцією про права осіб з інвалідністю. На цьому акцентував увагу секретар комітету НААУ Вадим Сидоренко. Наявні у публічному доступі рішення суду свідчать про несистемність порушень прав осіб з інвалідністю при здійсненні мобілізаційних заходів.  Утім, адвокат вважає доречним проведення з особовим складом ТЦК методичної роботи для підвищення обізнаності щодо особливостей комунікацій з такими особами.

Однак, адвокати часто стикаються з перешкодами під час надання правничої допомоги своїм клієнтам. На це звернула увагу член ради комітету НААУ Світлана Бринцева. «Але адвокат зобов'язаний протистояти будь-яким спробам посягання на його незалежність, бути принциповим у виконанні своїх професійних прав, гарантій адвокатської діяльності та їх ефективного використання в інтересах клієнта», - зазначила вона у звʼязку із цим.

Адвокат виокремила найбільш типові порушення професійних прав і гарантій:

  • ненадання доступу до клієнтів;
  • порушення конфіденційності спілкування з клієнтом;
  • ненадання доступу до інформації, документів, матеріалів справи, що по суті є перешкоджанням підготовці захисту чи представництву інтересів клієнта;
  • ініціювання з надуманих приводів кримінальних і дисциплінарних справ проти адвокатів;
  • ненадання відповідей на адвокатські запити;
  • недопуск до приміщень ТЦК
  • позапроцесуальний вплив на адвоката (залякування, погрози, образи, псування майна, напади).

Але коли ігноруються гарантії адвокатської діяльності, одночасно відбувається порушення прав людини на захист, на професійну правничу допомогу, які гарантовані Конституцією.

Член ради комітету НААУ Юлія Орлова наголосила, що також важливо з’ясувати причини недотримання посадовими особами органів влади законодавства про мобілізацію та визначити практичні кроки для уникнення порушень прав людини у майбутньому.

Адвокат звернула увагу, що серед інших завдань ТЦК, також є  й ознайомлення громадян з їх правами та обов’язками під час взяття на військовий облік у період проведення мобілізації, а тому було доцільно підготовити, наприклад, пам’ятку для громадян, у якій зазначити, також, їх права та обов’язки під час спілкування із групою оповіщення під час вручення їм повістки, перевірці військово-облікових документів, та у випадку адміністративного затримання, яку представники ТЦК та СП могли б надавати для ознайомлення громадянам при спілкуванні.

Учасники круглого столу запропонували підготувати спільні з Військовою службою правопорядку у ЗСУ, Міноборони та Генштабом методичні рекомендації стосовно виконання норм Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабміну від 16.05.2024 № 560.

Представники ТЦК, які брали участь в обговоренні проблем, також поділилися корисною інформацію. Зокрема, вони розповіли, що для уникнення порушень чинного законодавства та порушень прав людини до штату ТЦК ввели посади юристів. Також було цікавим почути підтвердження інформації, що відповідно до директиви Командування Сухопутних Військ передбачається мобілізація лише стосовно чоловіків 25 - 49 років.

Аби першим отримувати новини адвокатури, підпишіться на канал Національної асоціації адвокатів України у Telegram.

Популярні новини

Самоврядування

Як має діяти КДКА, якщо суд скасував її рішення у дисциплінарній…

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія адвокатури регіону продовжує розглядати дисциплінарну скаргу після скасування судом рішення КДКА по суті дисциплінарної справи, якщо рішення про порушення дисциплінарної справи стосовно адвоката є діючим.

14:56 Чт 10.10.24 623

Дискусія

Інструменти розшуку активів у цифрову епоху обговорили експерти

Іноді фото улюбленого собаки, розміщене у соцмережі, може дати зачіпку для виявлення прихованих активів недобросовісного боржника. А для ефективного стягнення необхідний доступ до відповідних реєстрів та баз даних країн ЄС.

12:09 Чт 10.10.24 852

Cудова практика

За подачу однотипних заяв суд може накласти штраф – нагадали у ГСК

Синхронна подача однотипних заяв як однією особою, так і від імені різних осіб, можуть визнаватися зловживанням процесуальними правами, із притягненням винних осіб до відповідальності у вигляді штрафу.

18:17 Ср 09.10.24 1872

За кордоном

Як українському адвокату почати практику у Чехії

Аби почати практикувати міжнародне право та право рідної країни у Чеській Республіці, українському адвокату необхідно набути статус іноземного адвоката в цій країні і потрапити до реєстру Асоціації адвокатів Чехії.

13:32 Ср 09.10.24 2133

Війна

Захист прав осіб з інвалідністю під час мобілізації: адвокати…

Мобілізація осіб з інвалідністю проти їх волі та з порушенням установленого порядку звісно неприпустима. І хоча подальше звернення до суду забезпечує поновлення прав, утім це завжди зайві витрати часу, додатковий стрес та моральна шкода.

12:23 Ср 09.10.24 2248

Дискусія

Чому українці побоюються штучного інтелекту пояснив експерт…

Попри швидкоплинність процесу розповсюдження штучного інтелекту в світі, в Україні більшість людей побоюються використовувати новітні технології на практиці. Це пов’язано необізнаністю та відсутністю правового регулювання використання ШІ.

11:36 Ср 09.10.24 1779

Дискусія

Проблеми увʼязнених у суді дослідили на круглому столі

Тема участі ув’язнених в судових засіданнях, хоча нині широко не обговорюється, проте є болючою для правозахисників. Застосування режиму відеоконференції, перебування поза межами приміщення суду, знаходження увʼязненого у кайданках у скляному боксі - проблеми, що відомі багатьом адвокатам.

12:37 Вт 08.10.24 2950

Привітання

Вітаємо з Днем юриста!

Шановні колеги!

10:04 Вт 08.10.24 3943

Вестник:№ 9 вересень 2024 -;
Міжнародна благодійна допомога для НААУ;
Стратегія НААУ 2021-2025;
Доступ до адвокатської професії -;
Рекомендації щодо захисту професейних та;
АНАЛІЗ ПОРУШЕНЬ ПРАВ ТА ГАРАНТІЙ;
Навчальні продукти для адвокатів;
НеВестник 4

Категорія

Надішліть файл із текстом публікації у форматі *.doc, фотографію за тематикою у розмірі 640х400 та Ваше фото.

Оберіть файл